• 瀏覽: 64,206
  • 回覆: 4
  • 追帖: 2
+73
引用:
原帖由 Domson 於 2020-8-11 03:06 PM 發表
宣佈尾國貨關稅幾多未?
香港收關稅咪即係香港市民俾。香港點會咁戇居去收關稅,廢自油港地位同時,又令市民百上加斤。

引用:
原帖由 Domson 於 2020-8-12 12:16 AM 發表

唔收關稅咪畀外面產品入來掏空儲備咯,收關稅可以保障本地商品競爭力啊on9。咁人哋加你關稅,自己d商品係人哋度無競爭力咪變d錢有出無入咯 ...
唔知你係咪活係平衡時空,定係完全唔了解香港經濟結構,世界經濟走向。

香港回歸以後對美國貿易逆差一直都是越來越大,對其他國家也是。香港早就不再是出口形經濟。但香港的財政儲備一直在增長。原因是香港有個大賭場股票市場與及高價吸引外資入香港。

想收關稅打擊美國進口,增加香港競爭力,這是有多蠢的人才會說出口?美國主力進口香港的是農產品,香港農農業早就息微,就算加關稅也難以競爭。加關稅只會影響香港本地市民,百害無一利。舉個例子,你就試下叫人打邊爐唔好食美國肥牛,又或者如果將肥牛加到同和牛同價價,睇下鐘意打邊爐嘅人點回應你?

引用:
原帖由 yourname 於 2020-8-12 08:33 AM 發表

所以班黃屍完成害緊香港 又唔用腦諗下 叫老美制裁香港只會對香港人百害
香港地好多黃藍都係極端,兼且無腦。

叫外國制裁香港嗰D黃絲,自己唔洗受?
叫大陸制裁美企嗰D藍絲,即係叫人唔好投資中國?

有好多時唔一定要人做初一我哋就要做15,唔一定次次要對等反制。美國做小人攪小動作,我哋更加要大方對外,俾其他地區睇到對比。好似美國話制裁香港,根本不痛不癢,美國自己都知亦計過無乜實質影響,只係擺下姿態。香港除咗表態反對外,根本唔需要做任何嘢應對。

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-8-13 07:12 AM 發表

只針對美國貨打進口關稅,其它國家貨品仍享免關稅,直接打擊美國貨進口量
你去研究下美國進口香港有乜貨品先再講啦!

引用:
原帖由 66infinity 於 2020-8-13 07:13 AM 發表

無美國貨會死咩!
打邊爐無美國肥牛當然唔會死,不過少咗好多樂趣。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]