• 瀏覽: 13,078
  • 回覆: 225
+12
以前就話要顧及外國反應,國際關係乜乜勿勿,做事樣樣綁手綁腳,而家事實證明,無論你點做,外國都只會跟住佢哋嘅劇本走。

而家反哂面,就唔洗再扮嘢

我係要打壓你黑媒
我係要搞你黑暴議員
我係要玩親疏有別
我係要針對你黃色藝人

又如何?

而家政府主力,應該係拉籠返所有藍絲,好多藍絲都因政府之前的軟弱而灰心。
凝聚返支持政府的力量,放棄什麼以德服人的歪理。

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
你知道孔子如何以德服人嗎? 系用武力 孔子是當時第一大力士,"孔"武有力
當你有絕對力量,對方先願意聽你講

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-11 13:57 發表
你知道孔子如何以德服務人嗎? 系用武力 孔子是當時第一大力士,"孔"武有力
當你有絕對力量,對方先願意聽你講
正確

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-11 01:28 PM 發表
以前就話要顧及外國反應,國際關係乜乜勿勿,做事樣樣綁手綁腳,而家事實證明,無論你點做,外國都只會跟住佢哋嘅劇本走。

我係要打壓你黑媒
我係要搞你黑暴議員
我係要玩親疏有別
我係要針對你黃色藝人

又如何?

而家政府主力,應該係拉籠返所有藍絲,好多藍絲都因政府之前的軟弱而灰心。
凝聚返支持政府的力量,放棄什麼以德服人的歪理。 ...
子曰:「為政以德,譬如北辰,居其所而眾星共之。」

整句話的意思是,當政者以德行來治理國家,就像北極星一樣,安居其所,其他的星辰井然有序地環繞著它。在孔子看來,當政者只有施行「德政」,百姓才能受「聖德」感召並遵其道而行之,天下自然就歸於太平。

但是這世界有種人叫「刁民」,香港特別多。單用德政去感化他們是沒有的。所以儒家的社會管理實際是「德主刑輔」,仍是以德政善待大部分百姓,但適時也要動用刑法來對付這小部分寧頑不靈的刁民。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-8-11 03:06 PM 發表

子曰:「為政以德,譬如北辰,居其所而眾星共之。」

整句話的意思是,當政者以德行來治理國家,就像北極星一樣,安居其所,其他的星辰井然有序地環繞著它。在孔子看來,當政者只有施行「德政」,百姓才能受「聖德」感召並遵其道而行之,天下自然就歸於太平。

但是這世界有種人叫「刁民」,香港特別多。單用德政去感化他們是沒有的。所以儒家的社會管理實際是「德主刑輔」,仍是以德政善待大部分百姓,但適時也要動用刑 ...
中國德條毛咩

揭發毒奶粉嗰個人而家去咗邊

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-11 13:28 發表

我係要打壓你黑媒
我係要搞你黑暴議員
我係要玩親疏有別
我係要針對你黃色藝人

又如何?

亊情總有兩面,依家除開枷鎖,不知幾過癮。

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-11 04:14 PM 發表

亊情總有兩面,依家除開枷鎖,不知幾過癮。
中國擺明做爛仔

fine,but,中國以為自己可以對抗到全世界

喺一條封閉小村落裡面做爛仔蝦蝦霸霸

其他村民都怕你

就可以

但如果嗰條村以外仲有其他人而且其他人比你更強大

你就無運行

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 01:55 PM 發表

中國一向都係爛仔,牛屎飛

只係中國以前仲幻想自己可以扮文明人

但由於中國狗改不了吃屎,本質都係賤,所以點扮文明都扮得唔似,錯漏百出

中國一直都做唔到以德服人

以前唔得。將來更加唔得

中國本身是垃圾國

爛泥扶唔上壁 ...
以前賣鴉片今日賣白粉丶販賣黑奴丶搶掠土地丶種族滅絕丶海盜丶戰爭販子,做盡一切反人類罪惡,白鬼就係狗改不了吃屎,本質都係禽獸,扮乜 L 嘢文明,講乜 L 嘢人權都係鳩噏。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:25 PM 發表

中國擺明做爛仔

其他村民都怕你

就可以

你就無運行 ...
所以美國好大鑊,真係一個沒有將來的國家!

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-11 04:35 PM 發表

以前賣鴉片今日賣白粉丶販賣黑奴丶搶掠土地丶種族滅絕丶海盜丶戰爭販子,做盡一切反人類罪惡,白鬼就係狗改不了吃屎,本質都係禽獸,扮乜 L 嘢文明,講乜 L 嘢人權都係鳩噏。

https://cdn.discuss.com.hk/t/cae ... day_191106/20191106 ...
中國自古以來侵略過幾多國家

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:25 PM 發表

中國擺明做爛仔

其他村民都怕你

就可以

你就無運行 ...
醒吓啦日本仔, 朝鮮戰爭 16國聯軍尾軍領頭,畀中國志願軍由平壤打到番去漢城。越戰都唔洗中國則手,支持吓越共就打到尾軍放棄南越執包袱走人。

引用:
原帖由 Perfect 於 2020-8-11 13:28 發表

我係要打壓你黑媒
我係要搞你黑暴議員
我係要玩親疏有別
我係要針對你黃色藝人

又如何?

大師請問你,肯定它們有罪?當然小學生都知道之前拉的十多個,現在拉的十個足夠罪狀判入光明農場。但事實你肯定能嗎?
戲如人生啊,老百姓已經被玩弄了二十多年了。無罪的入了農場,有罪生意興隆官運亨通。我們都被外國法官玩弄,奈何? ? ? ?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:44 PM 發表

中國自古以來侵略過幾多國家
澳洲丶新西蘭丶加麻大丶尾國自古以來係白人領土 ? 還是當地土人將領土雙手奉送畀白人?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]