• 瀏覽: 871
  • 回覆: 18
+2
壹傳媒集團創辦人黎智英被捕引起國際關注。身兼行政會議成員的資深大律師湯家驊表示,法治下,任何人犯法,不論是否傳媒人或傳媒機構的老闆,都不會有

湯家驊認為如果有正式的記者證,又屬於傳統上大家熟悉的傳媒,不應該得到不同對待。
但香港電台已變得不傳統及正常港人對它陌生的黑媒.

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1342769/即時-港聞-黎智英案-指警方安排採訪應一視同仁-湯家驊-任何人犯法待遇一樣

冇錯冇錯

記者自己做衰自己招牌,無奈!

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-8-11 12:02 PM 發表
記者自己做衰自己招牌,無奈!
依家呢班所謂嘅記者有邊個唔係睇毒果大……

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-11 12:21 PM 發表

依家呢班所謂嘅記者有邊個唔係睇毒果大……
點解?都係因為有水比,有勢力,記協幫埋。

劏雞驊似返個人

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-8-11 12:22 PM 發表

點解?都係因為有水比,有勢力,記協幫埋。
呢班記者多數30~40歲,相信個個都睇毒果大,由細到大被洗腦要憎恨中國要憎恨香港政府,依家做左記者仲唔出盡力做嘢咩~

引用:
原帖由 返工會暈 於 2020-8-11 12:23 PM 發表
劏雞驊似返個人
佢相對下持平些……

何來正式的記者證?所謂記者證經過甚麼人的認證?

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-11 12:26 PM 發表

佢相對下持平些……
此人早期有少少黃,之後入政府後轉了,情況有點似勞福局局長羅至光。

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-8-11 12:29 PM 發表

此人早期有少少黃,之後入政府後轉了,情況有點似勞福局局長羅至光。
佢以前喺公聞黨都係頂唔順毛婆班黨友先退黨……

引用:
原帖由 足智阿拉丁 於 2020-8-11 12:30 PM 發表

佢以前喺公聞黨都係頂唔順毛婆班黨友先退黨……

如果有二百幻個人有記者證,唔通要俾二百幻個”記者”同時去採訪?
限制人數無問題,不過的確可以做得好啲。例如警察可以簽發”官方記者證”,有優先採訪權。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]