• 瀏覽: 44,267
  • 回覆: 880
+61
哦,咁個七頭諗住移民去邊一個無國安法嘅地方

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-11 10:20 發表
自港區國安法實施以來,各界就此爭議不斷,有人認為是香港再出發的定海神針,亦有人認為是削弱香港自由民主、人權法治等核心價值。香港人習慣用腳來投票,土生土長的80後金融人梁先生亦不例外,他決心移民,期望在他鄉窮途再生,重建港人經濟圈。

梁先生成長於港英時代,享受了香港的黃金時期,只要肯拚搏,不愁沒有出路。他後來到澳洲讀大學,畢業便回港從事金融行業。現在不少學生都希望畢業後留在彼邦發展,繼而入籍開 ...
係就快D走囉... 不過你咁講完, 算唔算幫中國侵佔別人領土
他國知道你唔入鄉隨俗 未必入到籍喎!!

又話幾成人想移民, 又話變左一國一制, 咁就走啦... 

講咁耐一個%都未走到, 講到死都未走到...

一路好走

開拓海外殖民地
有志氣
不勝無歸

講一句口號,會唔會牽涉國安法呢個問題呢?其實都好擔心。」

On9 咁撚大個人唔知咩係應該講咩唔應講

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-11 10:20 AM 發表
自港區國安法實施以來,各界就此爭議不斷,有人認為是香港再出發的定海神針,亦有人認為是削弱香港自由民主、人權法治等核心價值。香港人習慣用腳來投票,土生土長的80後金融人梁先生亦不例外,他決心移民,期望在他鄉窮途再生,重建港人經濟圈。

梁先生成長於港英時代,享受了香港的黃金時期,只要肯拚搏,不愁沒有出路。他後來到澳洲讀大學,畢業便回港從事金融行業。現在不少學生都希望畢業後留在彼邦發展,繼而入籍開 ...
八十後梁先生……1989年出世,到97都係得八歲人仔,港英點好?咪只係你父母給你!

如果因為有國安法就要離開,只能夠話係你人生的悲哀了

土生土長的80後金融人梁先生

土生土長好 L 巴閉咩,我都係喎

引用:
原帖由 cskch 於 2020-8-11 10:28 AM 發表

會唔會吹大左....... 80後...... 點......港英時代... 享受了香港的黃金時期,只要肯拚搏,不愁沒有出路?

其實係享受97後的生活掛.

80->97 = 17 only..
如果1985出世,97年得12歲

真係有資格講港英年代,起碼要我哋呢班六十年代中或之前的 baby boom

引用:
原帖由 錢太多4 於 2020-8-11 10:20 AM 發表

出公海搵個荒島搞啦,唔好搞亂香港喇!

唔駛諗啦, 去啦, 我身邊啲人講移民都講到我麻木哂

一路好走,不送了
早 d 去享受外國的自由

去到外國中國人更多!china town就有,港人經濟圈笑死人咩!

引用:
原帖由 BAN你媽媽 於 2020-8-11 10:33 AM 發表
講一句口號,會唔會牽涉國安法呢個問題呢?其實都好擔心。」
又唔見我地擔心...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]