• 瀏覽: 7,569
  • 回覆: 92
+3
引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-11 01:51 PM 發表
聯想只系做組裝,點同華為,華為有ARM CPU,Motherboard用自己芯片,有自己既SSD控制芯片
而全國產電腦一早有
零突破!重慶第一台全國產電腦到底長什麼樣?
https://kknews.cc/zh-hk/digital/5jb2bkl.html

...
咪又係喺外國偷技術

外國就系邊國呀?你講你主人國家美國?咁能無能架,成日比中國偷技術,仲話世界第一霸權喎
連5G都比中國偷咗,咁就咁無咗5G技術~~
美國應向中國偷返5G技術嘛,再睇下自己國家有內鬼,成日比人偷技術! 如果唔掟嘛偷或搶中國既"偷"既技術囉
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:17 PM 發表

咪又係喺外國偷技術

鴻蒙系統未得,坐住隻企鵝先,電腦成品係冇得揀系統㗎

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-11 04:17 PM 發表

咪又係喺外國偷技術
咁容易偷, 你偷黎睇下
美國真係好似無掩雞籠咁, 點鬥得過蘇聯?

當你當美國佬係弱智時, 估下究竟邊個先真係弱智?

華為鯤鵬920都係用台積電7nm。中芯已經講左唔會同華為做晶片。如果用國內其他cpu,同為arm的飛騰,或者x86的兆芯,會係比較好的選擇,不過就要睇下呢兩間公司夠唔夠膽挑戰侵侵,不要忘記,中國所有晶片設計公司,都係用老尾EDA,一被禁,立即設計唔到晶片。

引用:

咪又係喺外國偷技術
中國cpu技術的最早來源都係歐美,係無錯,但全部都已經買左專利或已授權,所以唔講得係偷。

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-10 10:40 PM 發表

咪又係抄人

大陸自己憑乜野研發

呢度抄吓嗰度抄吓

改少少又話係自己
葡提老祖

國產電腦LENOVO已成香港電腦損壞率最低品牌,遠勝IBM,HP.CPQ美曰電腦,華為我有信心

無得用x86 指令集 收得皮

睇價錢、效能及外型先決定買唔買 !

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2020-8-12 08:45 AM 發表
無得用x86 指令集 收得皮
大陸都有X86指令集授權的兆芯,不過要睇兆芯夠唔夠膽賣比華為。

中國有自己既EDA(華大九天),只系無老尾既咁先進,加上美老EDA系可以買斷 (只系無得再Update)
華大九天用來設計24nm這些卓面芯片,無咩大問題,加上現在開始用Ai幫助設計芯片,這個各國都系一齊起步
其實華為可以海思可以變成IP,可以賣設計出去,其他企業生產,華為再買入就可以了
引用:
原帖由 isvh5 於 2020-8-12 07:12 AM 發表
華為鯤鵬920都係用台積電7nm。中芯已經講左唔會同華為做晶片。如果用國內其他cpu,同為arm的飛騰,或者x86的兆芯,會係比較好的選擇,不過就要睇下呢兩間公司夠唔夠膽挑戰侵侵,不要忘記,中國所有晶片設計公司,都係用老尾EDA,一被禁,立即設計唔到晶片。 ...

華為可以用兆芯cpu,華為唔一定要買,華為專心發展自己既ARM同risc-v
引用:
原帖由 isvh5 於 2020-8-12 09:31 AM 發表

大陸都有X86指令集授權的兆芯,不過要睇兆芯夠唔夠膽賣比華為。

是否用 自家製 鴻蒙先?如果係 我會買

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-12 10:17 AM 發表
中國有自己既EDA(華大九天),只系無老尾既咁先進,加上美老EDA系可以買斷 (只系無得再Update)
華大九天用來設計24nm這些卓面芯片,無咩大問題,加上現在開始用Ai幫助設計芯片,這個各國都系一齊起步
其實華為可以海思可以變成IP,可以賣設計出去,其他企業生產,華為再買入就可以了

...
EDA係大陸除左光刻機之外最大的短板,就算中國最全面的華大九天,都唔能夠提供所有IC設計流程的解決方案。如果EDA三巨頭斷供,不再給予PDK更新,基本上個EDA已經廢左。有大陸已有業內人士講,無左美國EDA協助設計生產,中國IC制程會立刻跌到130nm至90nm。就算華大九天,芯願景,芯禾科技呢d國產EDA公司即時接棒,都需要幾年時間更新PDK同埋IP才能提升返個制程。大陸而家要首要任務係要係呢兩三年開盡turbo,谷行光刻機,EDA,材料去比較先進的制程。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]