• 瀏覽: 3,329
  • 回覆: 27
引用:
原帖由 輪皇 於 2020-8-10 01:36 PM 發表
美國空軍憂心忡忡,深怕一旦爆發大戰,敵方可能鎖定全球定位系統(GPS)衛星群攻擊,如今正設法以地球磁場來代替。

據《大眾機械》(Popular Mechanics)網報導,地球磁場不但精確,極難受干擾,並能提供地面部隊、海上船艦,還有戰機導引。此外,地球磁場還能導引飛彈攻擊目標,誤差僅略超過30英尺(約9公尺)。

世界各地的GPS是在1980年代末建立,逐漸演變為人人生活中不可或缺的一 ...
老解表示同志你行先,我定必緊隨其後... 若有好回報😂

引用:
原帖由 6674 於 2020-8-11 01:20 PM 發表

傳聞,老解研究放隻信鴿在彈頭內,讀取腦電波....
如果隻信鴿突然間想老婆/公,要飛返屋企,咁就……

少左量子科技同碳基晶片,一定唔得,中國就唔同,一定得,領先全球

美國現在才發現,最原始的才是最可靠?
但天真的美國人似乎不知道六分儀點解叫六分儀?
其實,精準的武器,日本一早發明左。
在導彈內加設控制室,擺個人入去,由這個人控制,包準!

引用:
原帖由 YouKnowWho 於 2020-8-11 06:55 PM 發表

如果隻信鴿突然間想老婆/公,要飛返屋企,咁就……
鴿子情緣。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-8-12 04:08 AM 發表
在導彈內加設控制室,擺個人入去,由這個人控制,包準! ...
神風

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-8-12 04:08 發表
在導彈內加設控制室,擺個人入去,由這個人控制,包準! ...
神風唔少係自己墮海同被擊落,得1/10成功率

美國曾經研發白鴿導彈,隻白鴿會督準星控制導彈,命中率重意外地高添

磁場定位??這個概念冇聼過。。。

引用:
原帖由 江湖老闆 於 2020-8-12 09:31 PM 發表
磁場定位??這個概念冇聼過。。。
美軍剛剛才想出來的。

這是條文宣吧
如果work
唔洗射咁多衛星上天

引用:
原帖由 simpson777 於 2020-8-13 10:31 AM 發表
這是條文宣吧
如果work
唔洗射咁多衛星上天
是不是文宣就唔清楚,有可能在初步研究,研究也不一定成功.

用北斗咪得
不過得民用版😂😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]