• 瀏覽: 20,887
  • 回覆: 171
  • 追帖: 1
+6
據統計,今年上半年,超過5,800名美國人放棄了美國國籍,這個數字創下紀錄。而據專家預測,這一趨勢只會繼續上升,11月的總統大選是重要分水嶺。據

點止呢個數據破記錄呀?中招死亡人數都破記錄啦。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/508969?utm_source=01appshare&utm_medium=referral

因美國公民是全球收入都要打稅,於是好多美國公民身在美國境外,都寧願放棄美國護照而入籍其他國家。

走得快好世界

死咗果d又無10幾萬票

放棄美國藉既新聞我有睇過
不過我印象中 原因好似係美國稅制問題

點會咁?? 又話啲人仆住去民主大國嘅???

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2020-8-10 12:46 PM 發表
據統計,今年上半年,超過5,800名美國人放棄了美國國籍,這個數字創下紀錄。而據專家預測,這一趨勢只會繼續上升,11月的總統大選是重要分水嶺。據

/3pOPNAgqn4OSe8gbkuJ_8gbETJ3ovBc12QpUad ...
呢個數字,有冇放棄大劣國籍人士嘅十分之一?

引用:
原帖由 2013gundam 於 2020-8-10 01:09 PM 發表
放棄美國藉既新聞我有睇過
不過我印象中 原因好似係美國稅制問題
有錢佬要逃稅,窮撚走唔到。

美國流感、美國肺炎都死幾十萬人喇!嗰幾千人算乜。

引用:
原帖由 crazymannnnn 於 2020-8-10 12:46 PM 發表

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/2013/09/05/08a2cd9688c390129bdd3390a356dae1.jpg/3pOPNAgqn4OSe8gbkuJ_8gbETJ3ovBc12QpUad ...
仲多過香港人移民😂

引用:
原帖由 理+誠 於 2020-8-10 01:16 PM 發表
美國流感、美國肺炎都死幾十萬人喇!嗰幾千人算乜。
近4個月,美國14萬人離開美國,放棄美國國籍,全球No.1!

5800叫多人

對美國前景悲觀的,此生不做美國人。

引用:
原帖由 倉底之蛙 於 2020-8-10 01:14 PM 發表

呢個數字,有冇放棄大劣國籍人士嘅十分之一?
全世界最大移民輸出國係墨西哥, 印度和俄羅斯囉

天滅老尾

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]