• 瀏覽: 875
  • 回覆: 19
+2
本地新冠肺炎疫情持續嚴峻,確診個案直逼4,000宗大關,特首林鄭月娥今日(7日)舉行記者會,公布於兩周後開始做自願性全民檢測,並計劃在亞博館外建設「港版火神山醫院」,中央派出的核酸檢測支援隊及方艙醫院支援隊已到港候命。林鄭月娥感謝中央對香港的關愛,大力支持香港抗疫,包括分享經驗、資源共享等,相信絕大部分香港市民感受到中央的關愛,又指她個人對部分無理的指控感到氣憤。

自八月開始,香港疫情大有黑雲壓頂嘅嚴峻趨勢。據國家衛健委嘅消息,截至8月9日上午9點,香港地區確診病例已達4007例,出院2755例,死亡47例。而更令人擔心嘅係,儘管當目前香港防疫局面已係刻不容緩,泛暴、攬炒派卻絲毫不為所動,一邊發動非法「初選」將辛苦咗大半年嘅防疫成果毀於一旦,另一邊又喺度詆毀、抹黑中央嘅援助,「基因送中」、「檢測無效」、「不具備檢測資格」等言論層出不窮,簡直令人無語。而佢哋之所以會苦心孤詣至此,不過係喺疫情蔓延嘅哩一段時間入邊,「黃絲」醫學會囤積咗大量昂貴嘅檢測試劑不斷炒作、抬價,企圖借此大發疫情財,而中央政府此次嘅救助全部免費,令佢哋嘅美夢破碎,實在係好難唔氣急敗壞。但如此不顧市民安危、草菅人命,喺咁樣嘅危急時刻仲一心諗住發國難財,簡直唔配做人。
相比哩啲人,香港特首林鄭月娥則顯示出佢嘅擔當與胸懷,所有舉措都係喺度關心、保護香港市民嘅生命同健康。面對市民大眾普遍擔心疫情持續嘅狀況,林鄭喺記者會上公開表示推進非強制性全民核酸檢測,以解市民大眾焦慮嘅情緒。與此同時,氣膜火眼實驗室嘅建設亦喺度穩步推進,預計將喺兩個禮拜內啟用,每日可進行10萬個單管測試,華升診斷中心嘅總檢測量由每日3萬提升至13萬,如此將大大提升咗檢測效率,助力香港嘅疫情防控。同時,為咗未雨綢繆,應對冬季可能會出現嘅疫情爆發,佢仲請求中央政府喺亞洲博覽館外再額外建立1000多個負壓床位,可稱之為「港版方艙醫院」。此外,喺亞洲博覽館旁邊嘅一片約32000平方米嘅土地,亦將建設成為臨時醫院,堪稱「港版火神山醫院」,以備後期不時之需。
哩啲都係林鄭身為香港特首為香港市民殫精竭慮嘅成果,可見佢係實實在在為香港市民做實事、做好事。同樣,哩啲都係內地抗擊疫情嘅寶貴經驗,係內地人民為香港市民送上嘅禮物,哩一份禮物入邊,冇泛暴、攬炒派所裹挾嘅利益目的,亦冇趁火打劫嘅政治陰謀,哩入邊只有純粹嘅海峽兩岸血脈相連、同氣連枝、守望相助嘅真誠與守望。
面對諸多詆毀與謠言,林鄭亦呼籲市民大眾唔好被謠言誤導,並表示,特區政府永遠係將市民健康擺喺第一位,希望得到市民嘅諒解、支援與配合,喺中央政府嘅支持下同心抗疫,讓生活早日恢復正常。
疫情面前,一切都應該以守護香港市民嘅健康為先,任何藉此機會趁火打劫或大發橫財嘅諗法都係不可取嘅,正如香港專業及資深行政人員協會會長黃偉雄所講嘅,目前社會各界應該放低政治紛爭,團結一心攜手抗疫先係,任何政治鬥爭都唔應該淩駕於市民嘅健康之上。
私利不應淩駕於公眾利益,更唔可以因為政治意見嘅分歧而失去做人原本固有嘅良知。哩一個道理,希望依然一意孤行嘅「攬炒」、黃絲們都會明。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/508180/全民檢測-林鄭談中央出手意義-一脈相承-相信港人感受到關愛

請嚴正執行港區國安法剷除在港漢奸走狗賣國賊,不要寒了中央和愛國愛港人士的心。

引用:
原帖由 樓下熱情鬼 於 2020-8-9 05:22 PM 發表
本地新冠肺炎疫情持續嚴峻,確診個案直逼4,000宗大關,特首林鄭月娥今日(7日)舉行記者會,公布於兩周後開始做自願性全民檢測,並計劃在亞博館外建設「港版火神山醫院」,中央派出的核酸檢測支援隊及方艙醫院支援隊已到港候命。林鄭月娥感謝中央對香港的關愛,大力支持香港抗疫,包括分享經驗、資源共享等,相信絕大部分香港市民感受到中央的關愛,又指她個人對部分無理的指控感到氣憤。

https://cdn.hk0 ...
搵間驗車公司話幫香港人驗

中資

邊信得過

仲要奇奇怪怪簽聲明書話唔係醫學檢測

假到不堪

近半盜取香港人dna送中

歷年來中國不斷害香港

港人一味為國家添煩添亂但國家依然對港人不離不棄,好感動

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2020-8-9 05:34 PM 發表
港人一味為國家添煩添亂但國家依然對港人不離不棄,好感動
唔係喎

武漢肺炎本身就係中國搞出嚟

中國禍害全世界

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-9 05:36 PM 發表
唔係喎
武漢肺炎本身就係中國搞出嚟

中國禍害全世界
事實係美國搞出黎,但被中國克服左

美國害人終害己啊

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-9 05:32 PM 發表

搵間驗車公司話幫香港人驗

中資

邊信得過

仲要奇奇怪怪簽聲明書話唔係醫學檢測

假到不堪

近半盜取香港人dna送中

歷年來中國不斷害香港 ...
害得最深係好多由國內落來嘅,都搖身一變變成曱甴⋯⋯梁天倚,羅冠聰⋯⋯我啲同事,街頭阿叔,呢班曱甴不斷害香港

香港人都是中國人,都是愛國愛黨的,一國兩制只是過渡期,我們都等待著一國一制。

引用:
原帖由 樓下熱情鬼 於 2020-8-9 05:22 PM 發表

https://cdn.hk0 ...
林鄭死全家

香港市民面對嚴重的疫情, 有中央的協助支援, 就是最有力的抗疫動力和支持... 大家要齊心協力抗疫啊...

香港已比國內很多地區都幸福,希望中央更關愛國內14億同胞

點解成日有人quote 01新聞,但背後加多咗好多內容?

引用:
原帖由 羅尼激光劍 於 2020-8-9 06:59 PM 發表
香港已比國內很多地區都幸福,希望中央更關愛國內14億同胞
14億蟲

引用:
原帖由 荃灣呂布 於 2020-8-9 09:19 PM 發表
14億蟲
呂布14億精蟲上腦,先會中咗美人連環計
才大氣粗唔識見好就收,累埋貂蟬死全家
講三國無腦者,呂布為佼佼者也

亞爺來幫林太執手尾咋。
唔係因為免檢漏洞。大家早就唔駛帶罩啦。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]