• 瀏覽: 16,624
  • 回覆: 152
+8
引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-8-9 12:46 AM 發表

個個戴口罩的確空氣細菌都少左傷風感冒咳嗽都少左, 另外一個原因係d人怕無病或小病去高危既醫院診所被感染既機會都大d.
真係有病例 原本老人家去QE入院睇內科 點知被隔鄰病床確診者傳染 結果過咗身

一班吸血乞E。

屌哪星你班人面獸一邊就反對中央派醫療團隊協助香港抗疫當中包括全民病毒檢測篩檢而另一邊醫學會23/7召開記者會,柒頭 “建議” 政府全民派發$3000元「新冠肺炎醫療券」,資助市民作在私家醫院進行病毒檢測或其他與新冠肺炎有關的醫療服務。

“建議”定要脅,市民唔係盲嘅!

醫學會無醫德

對香港醫學會全無好感,私私相授

明明響新聞聽過會長蔡堅嗌政府派幾千醫療卷畀市民搵佢哋驗。
又響新聞聽過蔡堅呻醫學會的錢好多買左匯控好唔掂。
兩者有冇關係就唔知嘞。

引用:
原帖由 funsun13 於 2020-8-9 01:26 AM 發表
醫學會無醫德
點止無醫德,直情冇人格添啦!

引用:
原帖由 lcslch 於 2020-8-8 10:09 PM 發表
擺明冇生意啦,所以逼政府派檢測劵,順便賺番收入  
醫療券,全部用系眼鏡與煲湯材料

呃唔倒錢就扮無呃

海外醫生執業試 院長都未必考到

https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20110924/00176_009.html

香港醫學會網址:https://www.thkma.org/home.php
好一句「促進醫療界的福祉」,難怪蔡會長建議政府為市民提供「新冠肺炎醫療券」,資助市民於私營醫療市場進行病毒化驗,這醫學會網址亦可找到心目中需要查詢嘅醫生資料。

引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-8 10:00 PM 發表
醫學會發表聲明,回應網上評論,指有關內容有誤導和失實之虞。醫學會表示,建議政府可考慮向所有香港市民發放「新冠肺炎醫療券」,以資助他們從私營市場獲得病毒檢測或其他與新冠肺炎有關的醫療服務。醫學會亦支持為更多症狀輕微的病人進行病毒測試及優先考慮為高風險群組進行病毒測試。

但該會強調,經與專家們討論後,未能建議在疫情現階段為全體市民作普遍病毒檢驗。醫學會指出,有關意見為助市民克服出入境障礙而向政府 ...
點講都冇用咖啦,蔡賤和猿角勇都係要咩起嗮私家診所入嗮貨嘅歐美日檢測test kit,呢鑊杰囉

醫學會:政府資助畀市民,然後入晒我地袋OK!

醫學會真不知所謂。

引用:
原帖由 johntt 於 2020-8-8 10:07 PM 發表
話時話,自肺炎病毒爆發之後唔知啲人健康咗?定驚咗?診所冇乜人去睇,所以冇生意。
應該係人人都戴口罩, 傷風感冒也被口罩阻擋攔截了, 所以少了人生病要睇醫生... 證明, 戴了口罩的確可以減低受感染的機會...

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]