• 瀏覽: 1,442
  • 回覆: 22
+2
上月歐康凍結資金,包銷商嘜都唔洗做,幾日就淨購五千萬,嚟緊螞蟻上市,認購會破世界記,政府應該叫美資拒絕接生意,免被侵侵指控犯法

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2020-8-8 07:11 PM 發表

條法例出自二戰時間,當時用來封鎖軸心國的美元資產,本來就是單邊制裁用的。

這個list在香港境內沒有約束力,由始至終,運作方式是通過美國境內戶口進行,美元結算需要在美國進行。

例如係香港經銀行買入100美元,銀行就需要進行記錄,美國財政部有需要就會要求提交資料,如果發現是在list上或者銀行交不到資料,就會對銀行在美國開立的戶口採取行動,輕則每單違規罰幾十萬,重則凍結戶口,一大 ...
所以我都唔係好明香港同大陸做乜咁有底氣,銀行唔 cut 林鄭 visa master 卡,老美就斷你卡組網絡;林鄭匯款比個仔,就cut埋你 swift

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-8-8 07:10 PM 發表

你咪嚟搞囉 現實係 港匯多個月都盯住喺強方保證 美金近日已跌穿上升軌道
依家唔買港幣,出事嗰陣時邊有貨沽呀? 唔關黃吾黃事,我講果兩點早兩年老美約兩年前早已經提出過,現在更加唔使俾面你地。

引用:
原帖由 stephen 於 2020-8-8 08:02 PM 發表

依家唔買港幣,出事嗰陣時邊有貨沽呀? 唔關黃吾黃事,我講果兩點早兩年老美約兩年前早已經提出過,現在更加唔使俾面你地。
現實:美元跌勢凌厲!

引用:
原帖由 stephen 於 2020-8-8 07:56 PM 發表

所以我都唔係好明香港同大陸做乜咁有底氣,銀行唔 cut 林鄭 visa master 卡,老美就斷你卡組網絡;林鄭匯款比個仔,就cut埋你 swift
歡迎打擊美元地位。

引用:
原帖由 stephen 於 2020-8-8 08:02 PM 發表

強方先會沽港元架
強方叫出事?
又一隻唔識聯繫匯率既盲毛。

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2020-8-8 08:16 PM 發表

強方先會沽港元架
強方叫出事?
又一隻唔識聯繫匯率既盲毛。
出事是指控告香港主要銀行洗黑錢及操控匯率地區啊,你睇返我上面講嗰啲乜,以現時速度,兩個月後再返嚟鞭屍。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]