• 瀏覽: 1,363
  • 回覆: 17
+2
做得香港官員真係要預咗為國捐軀,但應該會有國家英雄勳章,依家等看中共會出甚麼反制措施?

打完飛滋早啲訓🤣🤣

美宣布制裁11名香港及內地官員 包括林鄭月娥、鄭若驊、李家超、鄧炳強、駱惠寧、張曉明【附名單】 (22:35)

圖6之1 - 受美方制裁的官員包括林鄭月娥(前排右四)、駱惠寧(前排左四) . . . . . . (政府新聞處圖片)

美國政府周五(7日)公布制裁11名香港及內地官員,包括特首林鄭月娥。

根據美國財政部公布,被制裁的11人包括:.香港國安委主席、特首林鄭月娥.律政司長鄭若驊.保安局長李家超.政制及內地事務局長曾國衞.香港警務處長鄧炳強.前警務處長盧偉聰.國家安全委員會秘書長、特首辦主任陳國基.港澳辦主任夏寶龍.港澳辦副主任張曉明.中聯辦主任、國家安全事務顧問駱惠寧.中央駐港國安公署長鄭雁雄

美國財政部的聲明指出,受制裁對象本人、以及其直接或間接地持有50%股權以上的法人實體,在美國持有或由美國人擁有或控制的所有財產和財產權益,都會被凍結。

除非獲豁免,否則美國人或在美國境內禁止進行涉及受制裁對象財產和財產權益的交易,亦禁止為受制裁對象的利益作出捐獻,以及提供資金、商品或服務。

此前彭博社報道,美國制裁特首林鄭月娥等香港官員及內地官員,是要懲罰中國打壓香港自由。制裁是根據美國總統特朗普上月簽署的行政命令實行,該行政命令要求對中國打壓香港自由採取進一步制裁。美國白宮、國務院及財政部均拒絕評論。(美國財政部網站/彭博社)

https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20200807/s00001/1596810219377/美宣布制裁11名香港及內地官員-包括林鄭月娥-鄭若驊-李家超-鄧炳強-駱惠寧-張曉明【附名單】

好大既官威喎

如果唔去美國,沒有資產響美國,怕佢有牙?老美以為全世界嘅人都有資產響美國?

附件

20200801_2814cb59ec1f0695f115fJrfBle0Trh1.jpg(32.99 KB)

又話搞聯繫匯率?作用大尐喎?

引用:
原帖由 馬大少 於 2020-8-8 11:31 AM 發表
如果唔去美國,沒有資產響美國,怕佢有牙?老美以為全世界嘅人都有資產響美國?
老公話大部份外資銀行,保險,證券公司都怕得罪美國,唔會做被制裁的人及家屬生意,不論這人是不是在美國境內!

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2020-8-8 11:34 AM 發表

老公話大部份外資銀行,保險,證券公司都怕得罪美國,唔會做被制裁的人及家屬生意,不論這人是不是在美國境內!
So? 今時今日,有乜嘢服務係中資銀行/機構提供唔到?

再者,最多咪玩多一百日,
一百日之後,一係就特朗普下台reset,
一係就特朗普唔認帳引發內亂,到時老美唔死都癱。

放長雙眼,等。

引用:
原帖由 馬大少 於 2020-8-8 11:42 AM 發表

So? 今時今日,有乜嘢服務係中資銀行/機構提供唔到?

再者,最多咪玩多一百日,
一百日之後,一係就特朗普下台reset,
一係就特朗普唔認帳引發內亂,到時老美唔死都癱。

放長雙眼,等。 ...
如果佢哋唔介意將資產放在國有銀行內就可以,不過美國遲早封殺國有銀行海外生意,所以最終他們只能把資產放在中國境內!

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2020-8-8 08:59 AM 發表
做得香港官員真係要預咗為國捐軀,但應該會有國家英雄勳章,依家等看中共會出甚麼反制措施?
你食藥未呀。

港聞駱惠寧回應美國制裁:國外無資產 可寄100美元予特朗普供其凍結

https://news.mingpao.com/ins/港聞/ ... 無資產-可寄100美元予特朗普供其凍結

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2020-8-8 11:34 AM 發表

- 美國財政部轄下嘅單位 Office of Foreign Assets Control (OFAC) 負責處理制裁事宜

- 11個官員被列入SDN名單,與恐怖分子、大毒梟並列,即日起不得進入美國境內、凍結美國境內資產,不設退出期限

- 所有美國公司如向SDN人士提供緊服務須於60日內提交名單,並在一年內終止對該人士服務,否則會被制裁

- 協助SDN人士處理資產的第三方和接頭的美國公司同樣會受制裁

- 所有SDN人士的配偶、子女均同樣適用於以上制裁

- 所以使用美金結算嘅銀行(即大部分有國際業務嘅銀行)唔能夠為SDN人士提供任何服務,例如存款、交易、轉帳,否則美國有權制裁或暫停該銀行使用美金結算

引用:
原帖由 蘭州妹 於 2020-8-8 11:48 AM 發表

如果佢哋唔介意將資產放在國有銀行內就可以,不過美國遲早封殺國有銀行海外生意,所以最終他們只能把資產放在中國境內!
不如直程唔同中國有生意住來

你估會唔會發生丫

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-8-8 01:18 PM 發表

- 美國財政部轄下嘅單位 Office of Foreign Assets Control (OFAC) 負責處理制裁事宜

- 11個官員被列入SDN名單,與恐怖分子、大毒梟並列,即日起不得進入美國境內、凍結美國境內資產,不設退出期限

- 所有美國公司如向SDN人士提供緊服務須於60日內提交名單,並在一年內終止對該人士服務,否則會被制裁

- 協助SDN人士處理資產的第三方和接頭的美國公 ...
滙豐是否會唔服務這11人?

現代法律無連坐制呢樣野

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]