• 瀏覽: 4,016
  • 回覆: 124
+2
引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-8-7 05:48 PM 發表
日本東京放送電視台(TBS)8月7日引述日本政府消息來源報道,北京政府曾警告日本政府,倘若日本禁用中國字節跳動旗下影音軟體TikTok,會對雙邊關係

https://cdn.hk01.com/di/media/im ... CqP2pwqj9qc?v=w1280 ...
對一個將落台的人,係落台前的最後攻擊,不痛不癢!

一方面要人哋唔好干預內政, 另一方面又不停咁干預人哋內政.

有乜證據話中國政府出聲?你估好似侵侵咁得閒,乜鬼鷄毛蒜皮都㰖上身,正經事反而唔做?

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-8-7 05:48 PM 發表
日本東京放送電視台(TBS)8月7日引述日本政府消息來源報道,北京政府曾警告日本政府,倘若日本禁用中國字節跳動旗下影音軟體TikTok,會對雙邊關係

https://cdn.hk01.com/di/media/images/dw/20200626/353183708330725376.jpeg/T3368y7AIjvdI4cu-bB8RZtLPnRMHbKwCqP2pwqj9qc?v=w1280 ...
反了反了,東洋自古以來為國家固有附屬國,現在居然做出這樣事情。國家理應派出特使切換當地領導撥亂反正

引用:
原帖由 KWKF 於 2020-8-7 10:52 PM 發表

反了反了,東洋自古以來為國家固有附屬國,現在居然做出這樣事情。國家理應派出特使切換當地領導撥亂反正
雖軟必豬!! 哈哈,

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-8-7 08:54 PM 發表

台灣是中國一部份
你去台灣用回鄉證嗎?

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-8-7 08:43 PM 發表

唔好意思喎。
我不是你的爸。
我不是你的老師。
我們只是網上認識的陌生人,我沒有責任幫你成長。更沒有義務教你。。。
你認為對嗎?
唔係要係你教, 係想你證明你所講。 連自己所講的所謂事實, 都找不到證據, 有幾高可信性, 算了吧!

引用:
原帖由 dhammika2 於 2020-8-7 07:30 PM 發表

使咩連結?
中國政府要求谷哥刪除和藏獨疆獨有關的連結是公開事實。
中國政府要求面刪除涉藏獨和疆獨的面書就更加是人盡皆知的事。
師兄是剛剛由火星到地球嗎? ...
我係google, yahoo, 百度都找不到, 你呢? 可有發現?!

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-8-7 11:16 PM 發表

你去台灣用回鄉證嗎?
呆灣人去大陸用passport?

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-8-7 11:34 PM 發表

呆灣人去大陸用passport?
你識, 求教用乜證件?! 點解同一國家要用兩個證?! 謝謝。 希望唔好又叫人自己揾, 唔係就真係吹水鳥

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-8-7 11:43 PM 發表

你識, 求教用乜證件?! 點解同一國家要用兩個證?! 謝謝。 希望唔好又叫人自己揾, 唔係就真係吹水鳥
呆灣人要入大陸只能用呆胞証,因為呆灣並不是一個國家,因為呆灣屬於中國,正如香港一樣,不用passport

引用:
原帖由 L010986 於 2020-8-7 06:15 PM 發表
日本禁用TikTok與否純屬日本內政,不容別國干涉
唔好客氣呀!內政來的,唔禁唔比面美國,禁就唔比面中國,同樣死路一條

引用:
原帖由 豬木屍吃河童 於 2020-8-8 12:07 AM 發表

呆灣人要入大陸只能用呆胞証,因為呆灣並不是一個國家,因為呆灣屬於中國,正如香港一樣,不用passport
明白了, 真係活到老, 學到老, 謝謝你。 台灣原來已實施一國兩制了, 那麼台灣的軍隊, 應是解放軍註台灣連嗎?! 真的震驚14 億人了

引用:
原帖由 忠國鬧交部 於 2020-8-8 12:18 AM 發表

明白了, 真係活到老, 學到老, 謝謝你。 台灣原來已實施一國兩制了, 那麼台灣的軍隊, 應是解放軍註台灣連嗎?! 真的震驚14 億人了
呆灣和大陸係一個國家仲內戰階段,打幾多年冇人知,所以呆灣不是國家,依家暫時沒簽休戰協議,仲係戰爭階段,叛軍有軍隊有乜出奇?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]