• 瀏覽: 2,146
  • 回覆: 27
初步建議:
1. 以香港居民身份證明領取檢測代用券,代用券不補發。
2. 用代用券到收集站領取採樣工具。
3. 採樣後返回收集站,抽取一組隨機列印的條碼,條碼一式兩份。
4. 自行在樣本上貼上條碼,交回收集人員。
5. 第二份條碼自行保存。
6. 結果在網上公布,市民用條碼上的數字作查詢。

優點:身份完全保密。
缺點:(1) 較麻煩,(2) 無法找出確診者跟進。

不知大家有沒有一些好建議呢?

引用:
原帖由 nose 於 2020-8-7 04:27 PM 發表
初步建議:
3. 採樣後返回收集站,抽取一組隨機列印的條碼,條碼一式兩份。

...
有,唔好檢測。

現代的人文主義,旨在尊重個體生命,私隱權便是從尊重個體生命的延伸。

防疫、追蹤確診者,都是為了保護個體。若為了延伸出來的私隱權,我們給保護個體生命的工作設下重重攔阻,是否有點本末倒置呢?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2020-8-7 04:41 PM 發表
現代的人文主義,旨在尊重個體生命,私隱權便是從尊重個體生命的延伸。

防疫、追蹤確診者,都是為了保護個體。若為了延伸出來的私隱權,我們給保護個體生命的工作設下重重攔阻,是否有點本末倒置呢? ...
也有道理。

引用:
原帖由 nose 於 2020-8-7 05:03 PM 發表

也有道理。
盧梭「社會契約論」,說人民放棄部分自由,接受政府規管,以換取生活安穩。所以每個國家都有一個自由跟規管合成的大餅,分別只差在這大餅內自由跟規管的比例按國情而不同,而在同一國家中,其比例隨時代背景也會調整。

所以我認為抗疫期間,給公權力受權多些去抗疫,市民享受自由、私隱少些(如隔離、提供個資讓政府去追蹤),是可理解的。

要你嘅DNA做咩?
捐血嘅個人資料咪仲多!你唔驚㗎咩?

唔信嘅人你做咩都無用,D人針對嘅係你!

放棄香港身份證,特區護照,改入美國籍。

引用:
原帖由 nose 於 2020-8-7 16:27 發表
初步建議:

...
唔好參加咪得囉,最好移民美國,特朗普話美國最正。

引用:
原帖由 mart1212 於 2020-8-7 05:44 PM 發表
要你嘅DNA做咩?
捐血嘅個人資料咪仲多!你唔驚㗎咩?
咪係,捐左幾十年血又唔擔心私隱

成日幻想有人偷DNA ,以為自己好有寶咩,同反送中一樣,跟本患左被迫害妄想症

攞政府一皮野要仲多資料,記住唔好攞。

私隱? 被洗腦的白痴.

要信政府, 唔信就咪L驗.

實情係基因排序需長時間及巨額金錢,邊個得閒花錢去做,用下腦啦

樓主,渠務處等你屙完屎收集你DNA,千萬唔好去廁所

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]