• 瀏覽: 741
  • 回覆: 15
九成九拾荒者都係老人家,寧願提高穩定拾荒者既收入,都唔做好老人福利,乜野道理

早前班曱甴大大聲話為何要納稅養班長者,凹家富貴你們無老人家死狗晒呀到你老時就凹家鏟啦今天日日無野做就要政府救濟,到你揾到錢又話納稅多福利少 你真正係曱甴腦

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-8-7 03:49 PM 發表
九成九拾荒者都係老人家,寧願提高穩定拾荒者既收入,都唔做好老人福利,乜野道理
老人家現有3千1高齡律貼,夠日常用。
唔夠可以申請綜援,老人上樓特快,唔會交貴租。
穩定拾荒者既收入之餘,回收業可以免失業,主要目的不用廢紙圍城,記得早幾年停收廢紙嗎?

你同婆仔講紙皮吾俾濕水計實俾人屌鳩你蝦老人家

引用:
原帖由 紫外線指數:1 於 2020-8-7 04:12 PM 發表
你同婆仔講紙皮吾俾濕水計實俾人屌鳩你蝦老人家
10個有8個都有加水,你唔加回收商都加,用條大水喉係咁射。睇電視講濕咗嘅紙好難循環再造,國內最唔鍾意收來自香港廢紙,香港所謂環保回收真係得啖笑。
葵涌有間好大間嘅廢紙回收例外,我見唔到佢哋加水。

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-8-7 04:24 PM 發表

10個有8個都有加水,你唔加回收商都加,用條大水喉係咁射。睇電視講濕咗嘅紙好難循環再造,國內最唔鍾意收來自香港廢紙,香港所謂環保回收真係得啖笑。
葵涌有間好大間嘅廢紙回收例外,我見唔到佢哋加水。 ...
唔落水 . 你試試去推 ..

落水原因係紙皮變得容易疊起 .. 而唔係呃秤 ..

你估 D 紙皮真係張張都係一樣大細咩 ..

吊你~民主黨開L左好多回收公司呀!!!

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-8-7 03:49 PM 發表
都唔係㗎,朝早(7:00)番工,在某區街道,有著一班人排隊,等著一輛貨車嚟收,未見過長者,大多南亞人及五十出頭的男人,唔明點解咁大個男人要去拉紙皮?成車值幾多錢啫?不過見到都唔開胃,全部淋濕水嘅,極不衛生。

引用:
原帖由 東方紅 於 2020-8-7 05:18 PM 發表

都唔係㗎,朝早(7:00)番工,在某區街道,有著一班人排隊,等著一輛貨車嚟收,未見過長者,大多南亞人及五十出頭的男人,唔明點解咁大個男人要去拉紙皮?成車值幾多錢啫?不過見到都唔開胃,全部淋濕水嘅,極不衛生。 ...
8樓話濕水好推啲,咁低能都講得出。

我反而想知,廢紙會出口去邊,斷估唔會港府自行回收再做係嘛。若果無其他地方肯接貨,點算。廢紙回收商早前曾經嗌晒救命,話啲廢紙無人要,所以回收價先大跌喎

引用:
原帖由 中國香港001 於 2020-8-7 05:35 PM 發表

8樓話濕水好推啲,咁低能都講得出。
唔係嘩?好推啲?濕咗水重幾多,咪仲難推?利益問題啫。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]