• 瀏覽: 29,777
  • 回覆: 404
  • 追帖: 1
+13
傳媒稍後會更改標題

新冠肺炎疫情持續,本港確診個案持續上升。近日社會上有聲音要求,政府應為全港市民免費進行病毒檢測。消息指,特首林鄭月娥將於今日(7日)下午3時親自召開記者會,宣布免費為全港市民進行自願性病毒檢測。消息指,由於需要時間籌備,最快約兩周後實施。據悉,政府將參考為慈雲山區居民進行檢測的方法,即是由市民自行到診所獲取化驗瓶,並需自行交回,每人只限一次。至於由中央委派到港的7名檢測先遣隊成員,將會留守於化驗所繼續工作。

自己選擇參加與不參加呢啲叫做條命是你自己,當你確診後就唔好話政府無幫你檢測啦

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/政情/508074/林鄭下午3點宣布推一次性全民檢測-非強制參與-最快兩周後實施

只有政治上腦既人先會唔參加,這種人一生老唔會過得快樂。

點解唔強制 跟手出埋健康碼🤔🤔

非強制還要化驗瓶?相信只為所謂全民免費檢測交差,實際作用成疑

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2020-8-7 01:31 PM 發表
非強制性喎。

你做乜唔比其他人有選擇權,咁惡嘅你。

黃狗千祈唔好驗

全力支持,大家一齊努力抗疫!最好推埋健康碼

睇下會唔會有其他措施同時推出,例如健康碼等等,否則,非強制嘅話作用不大

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-8-7 01:42 PM 發表
黃狗千祈唔好驗
佢地第一時間去啦

香港不可以就一句強制,要強制要配合其他生活上的限制,人人上返工,強制限期幾耐,要幾多時間一定要安排好

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2020-8-7 01:31 PM 發表
全民檢測,風險仲大。
檢測會有假陰性。亦不能擔保取樣後直至全民檢測完成唔會受感染。但全民檢測後,市民防疫會放鬆。

有無得揀,由本地化驗所檢測?

引用:
原帖由 solvea 於 7/8/2020 13:48 發表
睇下會唔會有其他措施同時推出,例如健康碼等等,否則,非強制嘅話作用不大
同意

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-8-7 01:50 PM 發表
有無得揀,由本地化驗所檢測?
自己book自己比💰,一直都有這個選擇

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]