• 瀏覽: 29,908
  • 回覆: 8
  • 追帖: 1
+13
只有政治上腦既人先會唔參加,這種人一生老唔會過得快樂。

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-8-7 13:39 發表

非強制性喎。

你做乜唔比其他人有選擇權,咁惡嘅你。
而家係全港市民既健康,同生命財産既保護。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-7 13:50 發表

全民檢測,風險仲大。
檢測會有假陰性。亦不能擔保取樣後直至全民檢測完成唔會受感染。但全民檢測後,市民防疫會放鬆。
唔檢測拖落去,就可以保護到全港市民既健康、生命和財産?

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-7 13:59 發表

仲有。全民檢測後,而家行緊嘅限聚仲繼唔繼續?
繼續就會被人鬧,唔繼續就造成風險。
全民檢測至少可以搵到帶病毒人士出來,乜都唔做拖落去只會沒完沒了。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-7 14:18 發表

我講咗做全民檢測有幾個風險:
一、假陰性;
二、取樣後到全民檢測完成中都會受到感染;
三、全民檢測後,香港人對防疫意識會放鬆。
加上做完全民檢測,大家一定會要求放鬆而家行緊嘅公眾防疫管制措詞,風險就會更大。
唔使講多。如果檢測中有一百個人係假陰性,喺放鬆防疫意識同公眾防疫管制措詞下,後果會非常嚴重。 ...
即係乜都唔做香港遲啲就可以清零?

引用:
原帖由 DORAEMON0066 於 2020-8-7 14:16 發表

只有政治上腦既人先會話唔參加檢查的人,這種人一生老唔會過得快樂。
乜都唔做香港遲啲就會自動清零?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2020-8-7 15:27 發表

唔一定關政治事, 如果並非居住或工作有確診者附近的地方, 及本身沒有病徵, 我覺得又未必一定要馬上參加,
首先是資源分配問題, 應讓比較高危既人去測先, 同時一班人走去檢測, 都是人群眾集, 有感染風險.

低風險的可以遲一步, 待運作一段時間後再決定去唔去測都未遲 ...
政府免費全民檢測,目的是找出所有帶病毒者出來,出發點明明是好,為市民健康負責。但政治上腦既人就只要是政府做的,就會例一大堆陰謀論來反反反。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2020-8-7 16:47 發表

全民檢驗如果唔係配合禁足,作用不大

中午驗完,跟住去食飯後無意中接觸病患者或病毒,到報告出陰性,但其實已經染病。

後果好嚴重,

好心做壞事 ...
唔檢測病毒就會自己消失?
有得檢起碼追縱到部份帶病毒者出來。

引用:
原帖由 香江人 於 2020-8-7 20:21 發表

我唔係政治上腦,我唔會參加。

本來沒感染,唔排除有人懷疑自己有感染去驗。到時沒感染反而被感染。
專家沒話戴口罩一定唔會被感染,只係感染機會較低。

好驚攞來賤! ...
張醫生係今日記者會上講,香港而家約有1500個無症狀感染者,個個都覺得自己無事唔去驗,永遠都搵唔到呢啲無症狀感染者出來。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]