• 瀏覽: 3,082
  • 回覆: 24
我們再看看特朗普怎樣吹噓美國的死亡率是全球最少。特朗普周一接受網媒Axios的訪問,被記者追問現時美國新冠肺炎累計死亡人數十六萬人,每日超過一千個美國人因此死亡,按人口計死亡率全球第一。特朗普馬上反駁,還拿出多張圖表,說美國的死亡率是全球最低!他堅持用美國確診數字作基數計,死亡率全世界最少。又話美國確診數字多,只是做檢測比較多而已,其他所有國家,包括中國的數字都是假的。

即使按確診人數的死亡率計,美國也不是全球最低,美國的確診死亡率是百分之三點二,而日本的死亡率是百分之二點四,南韓是百分之二,香港是百分之一點一,新加坡是百分之零點零五,美國當然不是特朗普吹噓的甚麼「世界第一」,但他卻堅持說美國抗疫全世界做得最好。

美國以政治行先,不相信科學、不相信醫生、扭曲數據,客觀上就令到美國疫情繼續失控,死亡人數不斷增加。中國新冠肺炎累計確診人數八萬八千八百零四人,累計死亡人數四千六百八十四人,與美國近十六萬的死亡人數相比,簡直天差地別。關鍵就是中國用科學方法去控制疫情,而美國用政客吹水去調控期望。此前美國黑人佛洛伊德被警員跪頸致死,爆發「黑人性命也是命」的運動,現實是美國人沒有看清,美國根本不應該死那麼多人,美國政客根本不認為「美國人生命也是命」!

香港的疫情有些失控,內地派出檢測隊等人員來港,協助香港快速擴大檢測。但這樣的好事,仍然有反對派政客走到內地檢測隊入住的酒店示威,還拿著「香港搞得掂」的標語。猶記得我在上周一寫點評的時候,香港的累計死亡人數只是二十人,但在十日之間,香港累計死亡人數已經增加至四十六人。香港真的自己搞得掂,死亡人數就不會增加得這樣快了。
https://hd.stheadline.com/news/columns/417/20200807/873921/專欄-巴士的點評-美國人的性命也是命

傻普和肥蓬越來越亂了, 為了掩飾自己的謊言, 公開表明中國有如此影響力,控制了抗疫專家福奇、哈佛大學,甚至美國食物及衛生局(FDA)。
現在很明顯作為美國國內的科學家或醫學家們, 除了嘆句英雄無用武之地外, 更要嘆句被總統或國務卿冠上貪財小人之名。
令美國流失人才的不是中國人, 而是白宮的小人之心。

美國人要死,我地攔得住咩?民智未開咪要受返囉,系咁咖啦

引用:
原帖由 wskwan 於 2020-8-7 10:25 AM 發表
美國人要死,我地攔得住咩?民智未開咪要受返囉,系咁咖啦
一言堂土總統說了算

附件

20200806_89760b23ba02b1d4a2f4JrplQmpMa8IB.jpg(65.92 KB)

我睇過唔少侵侵支持者出黎護航
話呢獲野邊個做總統都搞唔惦
又放一招似是而非大絕
如果今日美國總統係奧巴馬或紐約州長古莫呢類正常政治人物
佢地至少會不亢不卑提供正確以及不斷更新資訊告訴老百姓
會尊重專業防疫意見
絕對唔會好似而家咁,一發不可收拾
連英國首相都識得認衰公開道歉,話最初防疫政策錯誤
侵侵係一個典型全世界都有既死要面老人
永不會認錯,永不會虛心受教
之前個前國安顧問波頓出書講左好多細節,就知呢條友人格特質
有個印象深刻例子
侵侵利用利南北韓問題搞大黎提高自己
幕僚想要報告南北韓分裂簡單歷史
等老闆有基本知識,出黎講野唔會俾人笑咩都唔識
點知條友聽幾聽就不耐煩,唔想再聽落去
呢種人點夠格做總統,國家元首不是萬能
但係國際外交上,對其他國家多少要了解一下
否則如波頓講,有次同習近平會面,侵侵講中國有三百年歷史

關於黑人之死抗爭,正常美國總統會先安撫,有疫情期間首要令抗爭平息
點會去火上加油
侵侵從來未講過,勸抗爭者回家,說之以情動之以理
反過來,日日傳播啲不實防疫消息
又話99%人受感染都冇咩野,後生仔一日就冇事
總統都冇話上街聚集會影響到防疫
既然係咁,有咩野好怕?

暴徒的命不是命

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-7 12:33 PM 發表
我睇過唔少侵侵支持者出黎護航
話呢獲野邊個做總統都搞唔惦
又放一招似是而非大絕
如果今日美國總統係奧巴馬或紐約州長古莫呢類正常政治人物
佢地至少會不亢不卑提供正確以及不斷更新資訊告訴老百姓
會尊重專業防疫意見
絕對唔會好似而家咁,一發不可收拾
連英國首相都識得認衰公開道歉,話最初防疫政策錯誤
侵侵係一個典型全世界都有既死要面老人
永不會認錯,永不會虛心受教
之前個前國安顧問波頓 ...
民主教徒常說:民主選舉總統就是貪一個機制, 那就是在位的做得不好時, 就可以向他問責或拉他下台, 如今美國總統把這些機制束之高閣, 並且栽培大量對自己有利的文宣, 和制造對自己有利的輿論, 形同獨裁者。 大大力向民主教徒打了臉。

奧巴馬處理風災,紐約州長古莫處理疫情👍,呢啲例子畀人睇咩叫做到嘢!😶

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-7 04:45 PM 發表

民主教徒常說:民主選舉總統就是貪一個機制, 那就是在位的做得不好時, 就可以向他問責或拉他下台, 如今美國總統把這些機制束之高閣, 並且栽培大量對自己有利的文宣, 和制造對自己有利的輿論, 形同獨裁者。 大大力向民主教徒打了臉。 ...
民主教徒成日話 :
下次會選出個好領袖

但佢地忘記了
依家呢個總統係第45 任
換言之
即係話選左44 次
都未選出好領袖
點解咁有信心下次就一定會選出好領袖呢?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2020-8-7 05:05 PM 發表

民主教徒成日話 :
下次會選出個好領袖

但佢地忘記了
依家呢個總統係第45 任
換言之
即係話選左44 次
都未選出好領袖
點解咁有信心下次就一定會選出好領袖呢? ...
美國人自作孽不可活。
香港被黑暴籠罩時,特朗普就話黑衣人係「手無寸鐵的示威者」,仲話會同示威者係埋一齊!
但當同樣嘅事情喺美國發生,特朗普就直斥示威者係暴徙,不出三日美國就出國民警衛軍鎮壓,更揚言話會開槍!說好的同示威者係埋一齊呢?
https://www.youtube.com/watch?v=LobnBRFSkLg

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-7 10:15 發表
我們再看看特朗普怎樣吹噓美國的死亡率是全球最少。特朗普周一接受網媒Axios的訪問,被記者追問現時美國新冠肺炎累計死亡人數十六萬人,每日超過一千個美國人因此死亡,按人口計死亡率全球第一。特朗普馬上反駁,還拿出多張圖表,說美國的死亡率是全球最低!他堅持用美國確診數字作基數計,死亡率全世界最少。又話美國確診數字多,只是做檢測比較多而已,其他所有國家,包括中國的數字都是假的。

即使按確診人數的死亡 ...
可怪誰,誰選個白痴者當總統?

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-7 04:45 PM 發表

民主教徒常說:民主選舉總統就是貪一個機制, 那就是在位的做得不好時, 就可以向他問責或拉他下台, 如今美國總統把這些機制束之高閣, 並且栽培大量對自己有利的文宣, 和制造對自己有利的輿論, 形同獨裁者。 大大力向民主教徒打了臉。 ...
特朗普打破晒所有民主的規則
用精算選票方法打選戰
過去美國總統選舉投票率只有五成多左右
上屆投票率五成幾
只要係呢五成裡面有三成人支持就WIN
其實穩守基本盤傳統支持者,再開拓一啲新票源就可以贏
重點放在搖擺州
黑人抗爭,侵侵冇任何動作去安撫
主要係,非裔佔美國人口百分之十幾左右
就算全部反侵侵投拜登,算係少數,何況分散美國各州
侵侵就係要激發白人主義,白人係美國佔大宗
唔敢講出口,其實大部分白人內心係歧視黑人
黑人抗爭當然會激發黑人出黎投票
但係,黑人反過頭,白人有危機意識,同樣會激發佢地出黎投票
算術計一計就知,邊範著數
加上警察工會長期支持共和黨,包括去年會長公開支持侵侵
佢又點會得罪自己支持者?
目前睇黎佢落後
不過相信佢仲有賤招未用出黎
鹿死誰手,真係要等到開票至知

民主制度的崩壞,由於網路科技發達
只要識得運用,識得打選戰
比做得好唔好重要得多

台灣有眼睇
點會有咁奇怪事?
一年前地選舉,民進黨輸到仆街
蔡英文民調跌到谷底,得返唔到百分之二十支持
連基本盤都守唔住
事隔一年,要大刀改革根本黎唔切
連任者係政治史上做得差已經難連任
佢何德何能會贏到爆燈?
捉對選舉議題,選舉策略運用得當
幾乎全面玩負面選戰,抹黑對手,人格毀滅
大打意識形態國家認同
而家特朗普咪又係咁玩法
所以,以後民主制度選出元首唔駛做得好,識選舉就會贏

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-7 10:15 發表

好亊!豬一樣的對手,習大大與普京城保佢連任。

引用:
原帖由 劉婕 於 2020-8-7 10:15 AM 發表

美國最受歡迎嘅前總統,推美國人去越南作戰時講過,ask not  what your Country can do for you, ask what you can do for your Country。
美國人的命不是命。美國人嘅命係要為美國犧牲嘅。

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-7 06:40 PM 發表

特朗普打破晒所有民主的規則
用精算選票方法打選戰
過去美國總統選舉投票率只有五成多左右
上屆投票率五成幾
只要係呢五成裡面有三成人支持就WIN
其實穩守基本盤傳統支持者,再開拓一啲新票源就可以贏
重點放在搖擺州
黑人抗爭,侵侵冇任何動作去安撫
主要係,非裔佔美國人口百分之十幾左右
就算全部反侵侵投拜登,算係少數,何況分散美國各州
侵侵就係要激發白人主義,白人係美國佔大宗
...
侵侵能否連任,要睇下背後佢班猶太佬仲撐唔撐佢....
猶太佬當初已經搵個老弱殘兵去做佢對手...
如果佢地控制埋班媒體話拜登健康有問題(即係同當日整希拉莉一樣),侵侵跟本就贏梗.....

呆灣綠營跟本就同刮民黨班中生代連成一線,縱恿佢地捧個市長出黎捧殺.....
班刮民黨中生代為了奪權就要同成個黨攬住死......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]