• 瀏覽: 2,508
  • 回覆: 19
  • 追帖: 2
根據蓬佩奧在政府官網上的聲明,美國國務院針對中國網絡通信公司宣布新的五項“淨網措施"包括:

1、取消中國通信公司在美國的營業執照,

2、美國國內禁止中國apps,

3、禁止中國手機預裝美國apps,

4、禁止中國公司提供雲服務,

5、禁止中國公司競標海底電纜。

中國同美國幾近斷網,中國元素絕跡美國,Google已經立即封禁2500個中國人Youtuber帳號,微信支付寶阿里巴巴海淘APP全部用唔到,經貿大受打擊,雲端連唔到去美國,VPN會被美國打擊,美國會強迫五眼聯盟跟隨,中美經貿如美國打擊VPN將會完全停頓,到時候金融封銷似乎已經不再是不可能,

美國已經不再理會道德法律,特朗普支持率,似乎好大機會連任,美股繼續新高,民粹主義爆發,不再是理性的美國了,軍機軍事挑舋,竟然近廣東領海60海里,全方位挑戰中國底線,

美國反全球化舉動,嚴重威脅歐州安全,會令歐州著力培養自己既網絡巨頭,借美國之手清理中國企業,同時建立自己既新經濟企業,反全球化運動打響,起碼行20年,全球經貿,收購合拼大減,世界各國各自為政,咁既未來,全因特朗普一人。

到今日中國政府都好低調,只有外交部發言人代發言,因為無乜有效反擊手段,倒不如埋頭苦幹,中國市場夠大,能足夠養活自己,捱過呢關,中國就會正式成為超級大國。

目前感覺上係肥偑歐都管理美國, 
實質上應該是背後影子政府發功了. 

兩隻航母過咗嚟 夠膽打嘅 打咗喇 選舉前 而家唔夠膽打 就只有再做呢啲引起民眾注意 美國人如果認為同中國唔做生意會好 係佢哋嘅選擇 去到斷交都冇問題 冇乜大不了 睇下邊個損失多啲 唔做美國生意 最多咪逼人民幣盡早國際化 同中國做生意 歐元或人民幣結算 唔肯嘅 咪唔買囉 中國係資源大國 唔死得人嘅 如果淨係呢樣 唔打仗 中國根本唔會怕

最終大家全面互禁, 全面冷戰, 真係睇邊個死先

引用:
原帖由 explorerfnk 於 2020-8-7 10:27 AM 發表
目前感覺上係肥偑歐都管理美國, 
實質上應該是背後影子政府發功了. 
特朗普好明顯做緊扯線公仔,佢手下比佢既數據同大家手中既數據好大出入,令佢完全錯判形勢,佢可以講出美國疫情已受控,比全球防疫更成功,已經知佢比自己手下玩緊。

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-7 10:35 AM 發表
兩隻航母過咗嚟 夠膽打嘅 打咗喇 選舉前 而家唔夠膽打 就只有再做呢啲引起民眾注意 美國人如果認為同中國唔做生意會好 係佢哋嘅選擇 去到斷交都冇問題 冇乜大不了 睇下邊個損失多啲 唔做美國生意 最多咪逼人民幣盡早國際化 同中國做生意 歐元或人民幣結算 唔肯嘅 咪唔買囉 中國係資源大國 唔死得人嘅 如果淨係呢樣 唔打仗 中國根本唔會怕 ...
美國既行動就係做緊科技版北約,完全將所有科技放係牆內,技術禁運升級,最終所有科技版北約協議國家既技術禁止出口到中國,同時禁止中國高科技 公司進入科技版北約協議國市場,外交戰已打響了,歐州成為主戰場,訪歐團又要出發了。

引用:
原帖由 andy14011982 於 2020-8-7 10:37 AM 發表
最終大家全面互禁, 全面冷戰, 真係睇邊個死先
得歐州者得天下。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-8-7 02:18 PM 發表

美國既行動就係做緊科技版北約,完全將所有科技放係牆內,技術禁運升級,最終所有科技版北約協議國家既技術禁止出口到中國,同時禁止中國高科技 公司進入科技版北約協議國市場,外交戰已打響了,歐州成為主戰場,訪歐團又要出發了。 ...
德法未必同米帝一條心
應盡量爭取佢地保持中立

歐洲一直想擺脫美國控制,現在是好時機
引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-8-7 02:20 PM 發表

得歐州者得天下。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-8-7 02:18 PM 發表

美國既行動就係做緊科技版北約,完全將所有科技放係牆內,技術禁運升級,最終所有科技版北約協議國家既技術禁止出口到中國,同時禁止中國高科技 公司進入科技版北約協議國市場,外交戰已打響了,歐州成為主戰場,訪歐團又要出發了。 ...
美國要封鎖大陸高科技 最主要嘅係中國冇咗美國技術得唔得 大把嘢喺度鬥爭緊 中國美國打官司 要求用咗中國專利嘅專利費 美國政府係兩難 畀專利費嘅話 即係證明中國高科技已經喺前面 唔畀嘅話 中國亦都唔會再畀錢你廢美國 呢個逆差都唔少 封殺中國高科技 美國做得到嗎 的確有難度 但係相信都不能阻止 用一個國家嘅力量呢封殺華為 華為都一樣照做 綁架埋孟晚舟 一樣係繼續做 至於歐洲點做 而家呢一刻 起碼話你聽 佢係聽住美國佬講先 睇下特朗普能否連任 跟住先再作決定 起碼英國就係咁 12月先開始製裁華為

歐盟同美國由頭都尾都唔系同一條心,因為打擊歐盟同肢解歐盟一直做 (要阻止歐元取代美元)
而美國都一直要阻止歐盟和俄國和解,所以不久前先打擊德俄既北溪2項目
由頭都尾,美國所謂新冷戰,只是自我狐立,地球上大多數國都唔彩美國
引用:
原帖由 L.C.F 於 2020-8-7 02:50 PM 發表

德法未必同米帝一條心
應盡量爭取佢地保持中立

中方保持低調 ,並不是因為沒有什麼有效反擊手段,而是中方不會用 美方同一卑鄙方式去打壓外資企業。 中方一向強調致力保障外資企業 在國內合法經營的權利 ,盡量製造良好營商環境, 如外國企業並無違法,中方不會無理打壓。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-8-7 03:26 AM 發表
根據蓬佩奧在政府官網上的聲明,美國國務院針對中國網絡通信公司宣布新的五項“淨網措施"包括 ...
人類重要的歷史都會發生兩次,第一次是悲劇,第二次是鬧劇。

引用:
原帖由 傻瓜店小二 於 2020-8-7 03:26 發表
根據蓬佩奧在政府官網上的聲明,美國國務院針對中國網絡通信公司宣布新的五項“淨網措施"包括:

1、取消中國通信公司在美國的營業執照,

2、美國國內禁止中國apps,

3、禁止中國手機預裝美國apps,

4、禁止中國公司提供雲服務,

5、禁止中國公司競標海底電纜。

中國同美國幾近斷網,中國元素絕跡美國,Google已經立即封禁2500個中國人Youtuber帳號,微信支付寶阿里巴巴海淘AP ...
中美分道揚鑣,長遠睇利多于弊。始後5G互不兼容。

引用:
原帖由 33Chris 於 2020-8-7 04:26 PM 發表
中方保持低調 ,並不是因為沒有什麼有效反擊手段,而是中方不會用 美方同一卑鄙方式去打壓外資企業。 中方一向強調致力保障外資企業 在國內合法經營的權利 ,盡量製造良好營商環境, 如外國企業並無違法,中方不會無理打壓。 ...
中方依家係非常需要外國投資,一年要制造600萬個職位,中方打擊美企對中國無著數,亦都不能打擊外資信心,因為信心失去了,外資就會揾越南墨西哥印度,美國唔同,廠唔係美國,打擊中國企業,美國唔會影響就業,中美邊個更依賴對方好明顯,要全面冷戰,無歐州幫手打破封鎖,中國輸硬架,整場冷戰,歐盟係重中之重,幸好,默克爾已經遠離緊美國。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]