• 瀏覽: 3,941
  • 回覆: 35
以免他們崇洋,同時要向他們講中國點解比外國好。

引用:
原帖由 kit05hk 於 6-8-2020 22:34 發表
實在可以找學者研究一下《論香港與西方文化的粗暴性質》這一題目,必有重大發現!
Bullying is a Western Standard.
霸凌是西方的標準。

美國幼稚園都教華盛頓、林肯啦

根本全世界各國都會教國民愛國,只有香港咁怪雞,輿論竟然會否定國民教育

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-8-7 01:31 PM 發表
美國幼稚園都教華盛頓、林肯啦

根本全世界各國都會教國民愛國,只有香港咁怪雞,輿論竟然會否定國民教育
啲教師連鴉片戰爭講到西方發動戰爭「救」中國,呢啲就係反國教的結果。

應該是
中國同外國優劣都要教

正因為香港人已經接近完全西化,所以就拋棄了中國的互惠互利有禮文化、家庭文化和國家主義,取而代之的是西方的純粹利益主義,一切以金錢、物質、個人利益、榮耀和聲譽定義好壞,亦催生出極端暴力的霸凌文化,更加接近原始人類的肉弱強食本性。

中國人雖然並不高檔,但活得幸福快樂,這已經是無限美好。追逐名利,只會毀滅人生。

引用:
原帖由 絕世小魚 於 2020-8-7 02:22 PM 發表
應該是
中國同外國優劣都要教
唔覺外國有好野。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-6 22:34 發表
魚村妖人多,

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-7 03:14 PM 發表
正因為香港人已經接近完全西化,所以就拋棄了中國的互惠互利有禮文化、家庭文化和國家主義,取而代之的是西方的純粹利益主義,一切以金錢、物質、個人利益、榮耀和聲譽定義好壞,亦催生出極端暴力的霸凌文化,更加接近原始人類的肉弱強食本性。 ...
其實外國也有好人,但不是他們自己國家教育使他們成為好人,而是因為他們同中國人交流得多,受中國文化影響。

引用:
原帖由 kit05hk 於 7-8-2020 22:10 發表

其實外國也有好人,但不是他們自己國家教育使他們成為好人,而是因為他們同中國人交流得多,受中國文化影響。
未有對比中西文化之前,我不敢亂下定論,
有了一定的對比,我認為中國文化比較內向、內斂和平實,西方文化比較外向、開放和敢冒險,
這些都在方方面面一直影響著社會裡面每一個人的行為表現和思考模式。
可以說「中國文化接近性本善」,而「西方文化接近性本惡」。

引用:
原帖由 denniscwip 於 2020-8-7 01:34 PM 發表

啲教師連鴉片戰爭講到西方發動戰爭「救」中國,呢啲就係反國教的結果。
周庭不知受了什麼教育,咁崇日。完全唔知抗戰八年的苦。我身邊朋友冇人去過日本旅行,也不會買日本入口的食物。他們話呢世也不會忘記侵華歷史。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-11 06:46 PM 發表

周庭不知受了什麼教育,咁崇日。完全唔知抗戰八年的苦。我身邊朋友冇人去過日本旅行,也不會買日本入口的食物。他們話呢世也不會忘記侵華歷史。 ...
周庭咪一隻美日狗,佢好在無得選,一選分分鐘立法會動議推翻日本侵華呀。

2歳睇迪士尼卡通
3歲睇iPad ,格林童話
5歲學Windows
有事睇西醫

你點教佢西方唔好?

最緊要係要畀小朋友知道, 中國近代歷史因反政府運動而死於非命嘅人高逹一億. 社會卻從未因此而改善. 中國人對中國人從來都冷酷無情, 重視生命嘅就會知道, 反政府唔係出路.

相反, 西方民主從來唔需要抗爭, 更加唔需要死咁多人. 因為民主嘅實踐, 係基於人民有否盡責, 盡責任先會有權利, 世上並不存在中國人口中嘅"與生懼來"嘅權利. 而令到中國人無法盡責嘅主因, 係自小由文化同家庭培養出黎嘅攻利文化. 利大於責係中國人嘅死症. 包括爛果當初辦報, 都係為咗私利而無所不為, 向民眾出售低俗, 虛假同煽動, 其實就係典型嘅為利益而放棄社會責任. 相對地, 以前嘅明報係一份相對較負責任嘅報章, 但就缺乏支持, 近年都要走爛果路線. 咁樣只係講明, 市民本身鐘意低俗, 冇盡責保護自己個社會. 以至形成連鎖式嘅洗腦, 最後被洗腦嘅就係教師同學生.

香港就連一份有公信力嘅報章都無法找到生存嘅空間, 何來有盡責可言, 更莫說是民主.

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-7 03:14 PM 發表
正因為香港人已經接近完全西化,所以就拋棄了中國的互惠互利有禮文化、家庭文化和國家主義,取而代之的是西方的純粹利益主義,一切以金錢、物質、個人利益、榮耀和聲譽定義好壞,亦催生出極端暴力的霸凌文化,更加接近原始人類的肉弱強食本性。 ...
香港人已經接近"西"化先真,憎人富貴厭人貧,本末倒置是非不分起碼佔一半⋯

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]