• 瀏覽: 3,942
  • 回覆: 35
明明係西方首先向香港細路灌輸中國唔好,宜家中國只係管教番自己個仔。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-6 10:34 PM 發表
以免他們崇洋,同時要向他們講中國點解比外國好。
據我所知,香港《通識》教材只講中國如何壞,外國如何好,從不講中國優點和外國缺點。所以香港99.9%的年輕人鄙中、反中、排中、仇中、恨中,希望脫中。
思想輿論場的博弈,是你死我活的,是沒有硝煙的戰爭。
香港的教育權、傳媒權幾乎完全被敵對勢力把持,形成反中的壟斷性場域,取得思想輿論場的完全統治地位。
國安法只是強行用外力的方式遏制了過激的反中行動。但在思想輿論場,敵對勢力的統治地位沒有絲毫改變。下一步,特區政府、建制力量、民間力量和中央,必須對思想輿論場發起進攻,定點打擊敵對勢力的教育、傳媒主導力。
任重道遠,路漫漫其修遠兮。萬里長征,現在只是剛走了第一步。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-11 06:46 PM 發表

周庭不知受了什麼教育,咁崇日。完全唔知抗戰八年的苦。我身邊朋友冇人去過日本旅行,也不會買日本入口的食物。他們話呢世也不會忘記侵華歷史。 ...
因為佢地當左自己係高等華人,來自英國的......
但問題係周小姐佢自己響97後出生個喎,佢以為老豆老母有居英權(周小姐承認佢父母有居英權,所以"痴"到本BC)...就響度話自己係"英國人",同日本人同一條線?
周小姐講既"日文",呃下班宅男就得啦.....人地日語一級聽完佢講日文,都話唔太明白佢講乜春.......
用用日文都用平假名而唔係漢字,班日本人心目中笑佢係低下階層咋......

引用:
原帖由 後不見來者 於 2020-9-20 03:37 AM 發表

據我所知,香港《通識》教材只講中國如何壞,外國如何好,從不講中國優點和外國缺點。所以香港99.9%的年輕人鄙中、反中、排中、仇中、恨中,希望脫中。
思想輿論場的博弈,是你死我活的,是沒有硝煙的戰爭。
香港的教育權、傳媒權幾乎完全被敵對勢力把持,形成反中的壟斷性場域,取得思想輿論場的完全統治地位。
國安法只是強行用外力的方式遏制了過激的反中行動。但在思想輿論場,敵對勢力的統治地位沒有絲 ...
有西方思想班人收聲只因為怕國安法。不代表他們心服。骨子裏仍然有西方思想,送哂他們返內地勞改或丟他們去太平洋荒島自生自滅就啱啦

引用:
原帖由 DOT 於 2020-9-19 10:23 AM 發表

以前認識好多考唔到中大港大嘅又考唔到英國美國名校嘅, 加拿大澳洲留學返黎高不成低不就, 剛好碰到香港政府轉制, 要學位教師, 於是一班半桶水咪去教書喏, 日子有功咪搞成咁。 ...
去英美名校不代表他們愛中國,不受西方思想影響。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2020-9-19 03:48 PM 發表

第一步應該把中國歷史立入DSE必修科先。
但不要教三反,五反,文革等。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]