• 瀏覽: 3,953
  • 回覆: 35
引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2020-8-11 08:43 PM 發表
2歳睇迪士尼卡通
3歲睇iPad ,格林童話
5歲學Windows
有事睇西醫

你點教佢西方唔好?
由細開始要教他們唸唐詩,中國民謠,孔融讓梨等故事。

引用:
原帖由 正字 於 2020-8-11 09:40 PM 發表
最緊要係要畀小朋友知道, 中國近代歷史因反政府運動而死於非命嘅人高逹一億. 社會卻從未因此而改善. 中國人對中國人從來都冷酷無情, 重視生命嘅就會知道, 反政府唔係出路.

相反, 西方民主從來唔需要抗爭, 更加唔需要死咁多人. 因為民主嘅實踐, 係基於人民有否盡責, 盡責任先會有權利, 世上並不存在中國人口中嘅"與生懼來"嘅權利. 而令到中國人無法盡責嘅主因, 係自小由文化同家庭培養出黎 ...
法國也有法國大革命至有改變。我朋友反而相信澳紐唔使抗爭也有民主係因為國運,這些國家國運根本是適合這種政制,所以不用付出也自然有民主。雖然我始終認為澳紐也應該行中共模式。而我朋友認為中國國運根本不適合這種西方政制,所以怎樣爭取也不會改變。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-11 10:40 PM 發表

法國也有法國大革命至有改變。我朋友反而相信澳紐唔使抗爭也有民主係因為國運,這些國家國運根本是適合這種政制,所以不用付出也自然有民主。雖然我始終認為澳紐也應該行中共模式。而我朋友認為中國國運根本不適合這種西方政制,所以怎樣爭取也不會改變。 ...
死咗幾多人? 人地成日搞革命咩? 中國人係沒有不反的政府. 最離譜係宋朝, 300幾年有400幾次造反. 相對明朝比較正常, 因為有東西厰等機構, 即係高壓統治. 攞法國革命黎比較係不知所謂. 人地好日唔搞一次, 搞一次又有成果, 你可以300幾年間搞400幾次, 仲要無次有成果. 仲好意思攞人黎比.

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-6 22:34 發表
以免他們崇洋,同時要向他們講中國點解比外國好。
講亊實就得。用謊言呃人唔會長久。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-11 06:46 PM 發表

周庭不知受了什麼教育,咁崇日。完全唔知抗戰八年的苦。我身邊朋友冇人去過日本旅行,也不會買日本入口的食物。他們話呢世也不會忘記侵華歷史。 ...
知你愛國啦, 知你將八年抗戰銘記於心啦, 小粉紅
請問侵華關而家嘅日本咩事?

Btw 去左日本廿次以上

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-6 10:34 PM 發表
周庭返學嗰陣都回歸咗啦,董建華教育改革做過乜嘢呀,咪搞個通識出嚟咁囉,叫啲同學有獨立思考吖嘛.

引用:
原帖由 出入野性的P圖 於 11-8-2020 21:50 發表

香港人已經接近"西"化先真,憎人富貴厭人貧,本末倒置是非不分起碼佔一半⋯
西口西面即係逼人親中。
你們若因為親西而感到壓力山大,可以考慮嘗試接受中國,或會收獲更多的快樂和自由,舒暢無比,原來很簡單。

中國人雖然並不高檔,但活得幸福快樂,這已經是無限美好。
追逐名利,只會毀滅人生。

引用:
原帖由 正字 於 2020-8-11 09:40 PM 發表
香港就連一份有公信力嘅報章都無法找到生存嘅空間, 何來有盡責可言, 更莫說是民主. ...
最打臉既係... 一群曱甴鳩叫冇新聞自由,但又揸住份毒果日報

引用:
原帖由 唔想知道你個名 於 2020-8-11 10:58 PM 發表
知你愛國啦, 知你將八年抗戰銘記於心啦, 小粉紅
請問侵華關而家嘅日本咩事?
Btw 去左日本廿次以上
e隻係曱甴反串呀

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-8-7 01:31 PM 發表
美國幼稚園都教華盛頓、林肯啦
根本全世界各國都會教國民愛國,只有香港咁怪雞,輿論竟然會否定國民教育
以前認識好多考唔到中大港大嘅又考唔到英國美國名校嘅, 加拿大澳洲留學返黎高不成低不就, 剛好碰到香港政府轉制, 要學位教師, 於是一班半桶水咪去教書喏, 日子有功咪搞成咁。

引用:
原帖由 kit05hk 於 2020-8-6 10:34 PM 發表
而家啲細路仔邊有咁易俾你呃

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-7 01:25 PM 發表

實在可以找學者研究一下《論香港與西方文化的粗暴性質》這一題目,必有重大發現!
Bullying is a Western Standard.
霸凌是西方的標準。
第一步應該把中國歷史立入DSE必修科先。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]