• 瀏覽: 3,663
  • 回覆: 48
  • 追帖: 1
美國《華爾街日報》報道,新冠肺炎疫情危機導致國內出現藥物短缺,凸顯了美國對中國原料藥物的依賴程度。

新冠肺炎疫情爆發後,中國對藥物內需大增、出口下降,美國民眾開始買不到常見的頭痛退燒藥撲熱息痛(Paracetamol)。撲熱息痛、抗生素盤尼西林、降血壓的纈沙坦等,均是中國目前大量生產的關鍵原料藥;而它們很多都是美國生產商此前認為無利可圖的通用化學品,生產線遂漸漸轉移至成本較低的亞洲。

你美國商人會講良心咩, 無利益收入就唔生產,
死就是窮人弱勢有色人種

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200806/bkn-20200806151139425-0806_00972_001.html

最想見到肥培奧中咗肺炎, 佢一定誓死都唔用中國藥物.

咩水位都比你美國吸哂啦 唔好話係你美國想食水深啫

至今老美都唔敢叫人用手術用口罩,因為冇人賣俾佢,亦有人說侵侵嫌太貴,買唔起。

可以幫襯印度, 複製藥一哥 

蓬佩奧應該立即停止輸入中國藥物原材料,會危害尾國國家安全

引用:
原帖由 choychai 於 2020-8-6 06:21 PM 發表
X100......

引用:
原帖由 choychai 於 2020-8-6 06:21 PM 發表
d中藥隨時有5G天線

有邊樣唔依賴?世界工廠

集中於 利潤低 產品  吧

自由經濟化 由主場市導 美國政府可以插手 !  不過 美國藥業巨頭 會千里追殺 侵侵 , 而且 國會山莊議員 會無左好多收入

叫美國商人搬返美國生產囉睇下到時一半國民食唔起

所以啲井底之蛙以為佢老尾會同中國開戰喎,但佢哋啲抗生素90%以上來自中國。
無抗生素點打仗?

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2020-8-6 06:56 PM 發表
叫美國商人搬返美國生產囉睇下到時一半國民食唔起
錯 ! 價錢照貴 中間利潤 去左邊 ????

假設出廠價$1.0 市場價 $10. , 不過有每年美國政府 醫保計劃 , 保險金 及 政府補貼
龐大利潤去左邊 , 所以 大量印美鈔 對邊個有利

所以 美國政府 一定不會負責 , 有任何責任 一定是中國政府

主題標籤 #新冠肺炎
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]