• 瀏覽: 2,709
  • 回覆: 30
真心求教,既然香港係中國的領土,點解香港岀口到中國要俾關稅?但求明白,不喜勿插

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 PM 發表
真心求教,既然香港係中國的領土,點解香港岀口到中國要俾關稅?但求明白,不喜勿插
因為香港在世貿是一個獨立關稅區,所以同中國係唔同稅區,稅率唔同,岀口到中國唔俾關稅,個個港人賺大錢?
你見咁多人走水貨就知啦!

類似問題周庭都問過出口。
https://www.youtube.com/watch?v=sXGuthZeHoM

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 PM 發表
你好似唔知一國兩制嘅意義。

引用:
CEPA新協議:港貨進口內地明年起關稅全免- 香港經濟日報 ...
2019年1月1日起,透過優化原產地規則的安排,原產香港的貨物進口內地將全面享受零關稅。

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-6 05:59 PM 發表

CEPA新協議:港貨進口內地明年起關稅全免- 香港經濟日報 ...
2019年1月1日起,透過優化原產地規則的安排,原產香港的貨物進口內地將全面享受零關稅。 ...
咁樣,香港進口中國汽車要俾關稅嗎?

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 06:07 PM 發表
香港長期作為自由港,除煙酒特定商品外一律對全球免關稅。

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 12:50 PM 發表
類似問題周庭都問過出口。
https://www.youtube.com/watch?v=sXGuthZeHoM
點解要葉太跟條豬西比,搞到葉太低晒🤔🤔

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 12:26 發表
行政區劃分不是獨例,衆多國家也有不同方式的行政區域。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:08 PM 發表

葉太一句KO個傻女,主要比大家睇YC幾有腦

引用:
原帖由 海闊天空^_^煜仔 於 2020-8-6 06:07 PM 發表

睇完廣告,想買架恆馳?

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-6 06:15 PM 發表

葉太一句KO個傻女,主要比大家睇YC幾有腦
YC基本上係腦殘,除了站在前台的(為錢)🤔🤔

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:17 PM 發表

YC基本上係腦殘,除了站在前台的(為錢)🤔🤔
你講呢種散工王:天水圍一名九十後前晚(1日)手戴價值一百六十萬元瑞士名表被劫
重點:數月前購入

引用:
原帖由 瑪卡 於 2020-8-6 06:08 PM 發表

其實我好支持葉太做特首,夠硬又有料,好過現在個位講大和解,兩面不是人。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]