• 瀏覽: 8,488
  • 回覆: 181
+23

一名香港警察奉命到酒店巡邏及檢查,偶遇了馳援香港的內地醫護「先遣隊」隊員,便以港式普通話向他們道謝。當時這位港警問內地醫護,為什麼願意過來香港,醫護人員回答他:「我是中國人,我在為國家做事,到哪裏都是一樣,縱使有些人不歡迎我們,我們亦會視一切生命為首要,而且香港不是還有你們這些愛國愛港的同胞嗎?我們都做好了心裏準備迎接一切的冷言冷語,別的不管,只管自己」。

在內地醫護離開前,他們對這位警察說,「你們很棒,我們都感激你們守護香港,加油」。簡單的寒暄,充滿真情的一段話,令這位港警十分感動,說「感謝你們逆行而來,小警察向你們致敬」。

這篇文章獲得包括「光頭劉Sir」在內的多名香港警察轉發,引發廣大網友關注,目前該文章已經累計獲得上千轉發量、上萬點讚。「光頭劉Sir」證實,這篇文章確係他的同僚所寫,沒想到引來了很大關注。劉澤基說,對內地醫護逆行馳援香港,心中充滿歡迎和感激。「雖然目前香港疫情嚴峻,但相信在內地醫護醫護幫助下,一定可以很快打贏這場戰『疫』。」

香港班黑醫護只會罷工,要求加人工,感到羞恥嗎?

新聞來源連結:
http://www.takungpao.com.hk/hongkong/video/2020/0805/483397.html

香港黑衣只會顧住扮盲眼玩政治同自己口中塊肥肉

香港班黑醫護眼內只有利益與政治……

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-8-6 10:33 AM 發表

一名香港警察奉命到酒店巡邏及檢查,偶遇了馳援香港的內地醫護「先遣隊」隊員,便以港式普通話向他們道謝。當時這位港警問內地醫護,為什麼願意過來香港,醫護人員回答他:「我是中國人,我在為國家做事,到哪裏都是一樣,縱使有些人不歡迎我們,我們亦會視一切生命為首要,而且香港不是還有你們這些愛國愛港的同胞嗎?我們都做好了心裏準備迎接一切的冷言冷語,別的不管,只管自己」。

在內地醫護 ...
咩叫遲緩

點解啲大陸用語硬係搣唔甩一陣濃濃嘅鄉土味

黑醫就是變態心理

點擊率可以做

引用:
原帖由 martin101 於 2020-8-6 11:02 AM 發表
點擊率可以做
中國最鍾意造假

啲新聞都係作出來

無名無姓「一名香港警察...」

橫掂都是故事分享咁我又講吓我聽到啲乜

以下copied from fb

亞博由今個星期開始啟用作為社區治療設施,醫管局耳鼻喉科醫生蕭桂儀就喺Facebook分享,自己喺亞博當值見聞。

佢表示去亞博工作前,係需要接受培訓、接收亞博工作資訊、搬入東涌。自己所屬團隊一共有 14 人,分早更 5 人、午更 4 人、夜更 2 人,早午更再細分紅綠區工作,紅區穿整套防護裝備見病人同收症,解釋住院流程、處理日常事務等;綠區就用電話致電館內嘅病人,解釋報告、安排每天檢查。

蕭醫生話,同事都係來自唔同聯網及部門,全部都係「有禮、勤力、有經驗,工作雖繁重但順心」;病人方面大都非常自律忍耐。喺蕭醫生兩次值夜嘅期間,成百個病人都無人有任何申訴需要處理,呢個係喺其他醫院無法想像嘅情況。

有病人明明可以回家但都選擇留下,原來係因為佢家人全部入院,佢返屋都係要繼續隔離,一個人又無得出家門,所以住亞博反而方便,蕭醫生強調只係個別例子。

蕭醫生仲透露,喺亞博當值期間係未見過中國專家。有困境?「香港人發揮小宇宙,一定能自己解決。」

引用:
原帖由 淫賤聯 於 2020-8-6 10:58 AM 發表

內地被思想控制的愚民接觸唔到9閪香港警隊知法犯法嘅資訊
前線嘅嘴臉,白裇衫嘅謊言
仲以為佢地全世界最優秀架~
而家呢啲咁嘅廉價說法就最啱佢地政治宣傳 ...
現在係5G時代,還……內地被思想控制的愚民,只有傻仔才講呢啲🤣🤣🤣

警察加油, 內地醫護加油!!!

引用:
原帖由 曹三豐 於 2020-8-6 10:33 AM 發表

在內地醫護 ...
醫護怕被搶飯碗.
我打去一醫生, 護士一聽知我想驗核酸($950), 死啄我話同我登記.
幾好賺!? 唔使見e生, 嗰回水仲大筆過醫一個症!
中國d試劑150元(如內地人工等)共3百元就掂!

今次照妖鏡,香港班黑醫黑護亳無醫德盡現

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-8-6 11:13 AM 發表
無啦啦做乜有疫情同要打呢場仗
因為中國人食蝙蝠搞出來嘅武漢肺炎

再睇返段「新聞」真是覺得好有文學作品feel

「一名香港警察...到酒店...偶遇了...」

引用:
原帖由 gakoduck 於 2020-8-6 10:43 AM 發表
香港班黑醫護眼內只有利益與政治……

11465038 11465039 11465040 11465041 11465042 11465043 11465044
呢D港恥一定唔會忘記

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]