• 瀏覽: 505
  • 回覆: 14
【有線新聞】美國國務卿蓬佩奧公布新一系列針對中國企業的措施,包括清除在美國供應的中國手機應用程式,又會禁止華為等預載或下載美國程式。
蓬佩奧公布五項新措施,他聯同多名主要官員促請聯邦通訊委員會,吊銷中國電信等4家公司在當地營運國際電訊服務的許可。
另外有兩項措施均針對手機應用程式,包括清除美國的手機程式商店中,由華為等被視為不可信供應商提供的程式,亦會阻止華為等手機預載或下載美國的程式。
美國國務卿蓬佩奧:「母公司設在中國下,TikTok、微信等程式是對美國公民個人資料的顯著威脅,更遑論是中共的內容審查工具。我們不想美國公司做華為侵犯人權的共犯,或成為中共監控工具一部分。」
其餘措施還包括限制阿里巴巴、百度等公司在美國的雲端服務,防止他們接觸雲端內的敏感資訊等,例如有關新型肺炎疫苗的研究,亦會確保海底通訊網絡的線纜,不會受到中共滲透,促請其他國家在這方面與美國合作。
另外,國防部長埃斯珀,出席阿斯彭學會的安全論壇時透露,上任後做了很多應對中國的工作,包括在國防部設立針對中國的部門,又把國防大學的課程,調整至約半數內容聚焦中國。
美國國防部長埃斯珀:「我不視中國現為不可避免的威脅,無論如何要與之對戰,但我們確要競爭,要在各領域更加強而有力,無論是外交、資訊、軍事或政治。」

Michael 出手真係唔係人咁品,睇你哋敢唔敢嗤之以鼻?

新聞來源連結:

https://ott-news.i-cable.com/zh-hk/l/open-content?cid=32199&ct=1

華為越打越好賣, 老美驚都係正常既...

將來美洲會成為一個孤島

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-6 10:02 AM 發表
將來美洲會成為一個孤島
你連「島」與「洲」,都唔識分辨?

斷交啦,柒頭

引用:
原帖由 willy222 於 2020-8-6 10:07 AM 發表
斷交啦,柒頭
wip

提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2020-8-6 10:48 AM 發表

曱甴邊會睇得明深奧既中文...
以為[島]=四面環海
佢地以為雞尾包會有雞尾...

華為手機喺中國內地已經唔用谷歌,理論上裝唔到美國應用程式,但想裝嘅一定有辦法

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-6 10:55 AM 發表
華為手機喺中國內地已經唔用谷歌,理論上裝唔到美國應用程式,但想裝嘅一定有辦法
你又顛倒黑白,係谷哥唔俾華為用GMS,唔係華為唔用!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-8-6 10:57 AM 發表

你又顛倒黑白,係谷哥唔俾華為用GMS,唔係華為唔用!
我覺得無分別,你要分係庸人自擾啫

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-6 10:58 AM 發表

我覺得無分別,你要分係庸人自擾啫
原來,你個思維已經扭曲到主/被動不分!

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2020-8-6 11:00 AM 發表

原來,你個思維已經扭曲到主/被動不分!
你鐘意點講都好,結果都係一樣
仲有一樣嘢,中國政府喺內地禁用臉書同WhatsApp亦係事實,因因果果,果果因因,無從說起

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2020-8-6 10:55 AM 發表
嚇下香港人就得!香港人以為自己用 FB, whatsapp...,就全世界都用

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]