• 瀏覽: 28,224
  • 回覆: 272
+9
傳:派晒萬幾億,再向阿爺攞!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-6 09:08 AM 發表
香港爆發第三波疫情,各行各業都受到衝擊,市民飯碗不保,唔少業界同政黨已促請政府加碼派錢同推出抗疫基金3.0,即係第三輪防疫抗疫基金,但政府日前話財政資源有限,唔可以無止境咁提供援助同紓困措施.......

各行各業都向政府要錢,政府恐怕應付不了。

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200806/mobile/odn-20200806 ...
攞哂政府啲錢,同拆咗個政府有乜分別?

正苦應該考慮cut人,cut左區已會同班區已完,將呢啲資源用嚟抗疫救巿

真係無理由去幫落去,做生意唔使承受風險?

引用:
原帖由 ichthys2 於 2020-8-6 09:08 AM 發表
香港爆發第三波疫情,各行各業都受到衝擊,市民飯碗不保,唔少業界同政黨已促請政府加碼派錢同推出抗疫基金3.0,即係第三輪防疫抗疫基金,但政府日前話財政資源有限,唔可以無止境咁提供援助同紓困措施.......

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20200806/mobile/odn-20200806 ...
真係好考驗政府的儲備~

引用:
原帖由 onnam 於 2020-8-6 09:18 AM 發表
泛暴唔係話要否決政府一切法案,癱瘓政府運作咩?
所以點可從冇犯民這借囗,推缷責任呀小粉曱

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-8-6 09:50 AM 發表
如果政府一早肯全面封關同取消豁免檢疫呢的戇X政策, 疫情可能唔會好似而家咁, 爆到全城都係, 大家都唔使咁煩。
一早喺二月開始全面封關
停哂香港對外人流物流
到而家起碼可以執一半中小企
餓死香港三分一人口
咁資源就可以更集中使用喺適者生存嘅人度

攬炒目標100%失業率,政府工都停業,時代攬炒,利多於弊

引用:

新聞來源連結:
一個家族衰落嘅時候總會成個家庭嘅人都會敗家

攬炒攞乜撚野錢啫? 依家咪攬炒緊囉! 啲柒頭唔撚高興咩?

點解攬炒要政府善後

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2020-8-6 01:14 PM 發表

一早喺二月開始全面封關
停哂香港對外人流物流
到而家起碼可以執一半中小企
餓死香港三分一人口
咁資源就可以更集中使用喺適者生存嘅人度
咁好似而家, 封鋪唔封關, 日日有人離世, 日日確疹接近過百, 咁又好好? 的鋪頭咪一樣受影響。仲有, 政府先前對企業作出補償, 鬆手到無可再鬆, 同埋香港, 有冇聽過真係餓死人呀? 反而而家病死就日日有!!

引用:
原帖由 onnam 於 2020-8-6 09:18 AM 發表
泛暴唔係話要否決政府一切法案,癱瘓政府運作咩?
癱瘓政府一切運作既同時,唯一庫房要準時出議員人工

之前話攬炒都冇問題嘅,做咩係咁問人攞錢呀。政府係冇可能無止境咁俾錢

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2020-8-6 09:50 AM 發表
如果政府一早肯全面封關同取消豁免檢疫呢的戇X政策, 疫情可能唔會好似而家咁, 爆到全城都係, 大家都唔使咁煩。
屌,最多都係百多單一日,點可以叫全城都係! 香港九成地方都冇 事,咁就叫全城,收皮啦,67!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]