• 瀏覽: 20,870
  • 回覆: 5
+10
當美國一向賴以為洗腦嘅軟文化如電影,如面書,如 youtube ...
竟然被以其人之道如花木蘭,如抖音 Tik Tak反佔自己地盤和世界盤地
當然有得震,無得瞓
什麼自由經濟,言論自由都置諸腦後,無法不啟動國家機器
甚至來個巧取豪奪草冦行為
美國一次又一次自我戳穿自由民主只是妖言惑眾口號嘅真面目

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2020-8-6 11:28 AM 發表
雖然tiktok而家好hit,我覺得取代唔到YouTube,因為始終想聽同睇完整版,唔係得十幾秒或一分鐘。Youtube發現新影片功效或遠不及tiktok,但有存在價值。
在這個等同食快餐,表演慾強,資訊泛濫,同人人都可以做兩分鐘名人嘅時代
主要用家係無耐性年輕嘅一輩,youtube 形式已然落後,要看完整只係較年長一班改不了嘅習慣
所以才有推特,whatsapp, IG, SnapChat, TikTok ...等嘅冒起
你只要在地鐵留心睇住機嘅人嘅習慣,手指嘅活動往往比眼睛還要多
一段長文往往只見手指掃掃掃,十五秒已"看完',從一版面到另一個前後相隔不足一分鐘
Youtube 無疑問係有時間長嘅優勢,喺教育同記錄方面有存在空間
但喺今日嘅時代同生活方式,年青用家主宰社交媒體發展方向
當美國年青人(24歲以下)每月最少用一次平台排序 YouTube 十名不入,而 TikTok 兩年已有62%使用率排第三
無錯,YouTube 係有存在價值,但此消彼長,已經十分明顯

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-6 11:58 AM 發表

所以而家tiktok就要跟美國規矩做生意
成日話 FB,推特被中國 ban, 事實係佢哋唔跟中國要求做生意
選擇唔跟所以無得做而唔係被 ban
而家 TikTok 跟美國規矩做生意
又如何?

引用:
原帖由 kxkx 於 2020-8-6 12:07 PM 發表

咪因為美國改規矩改到同大陸一樣, 結果玩死Tiktok
中國要求係不同政治制度上嘅合理配合
想在中國做生意嘅,唔知八九,都知七八
所以在中國做生意嘅美國公司做咗二三十年,愈做愈大嘅大有人在
而家全世界只有美國同個別附庸國如印度禁止 TikTok
但連其他附庸國如澳洲,英國,日本都公開表明話睇唔到有需要 ban,更加睇唔點會影響國家安全
TikTok 世界又點止美國,美國亦唔係跟大陸,因為中國從來無 ban FB, Twitter ...(見你覆我嘅原來帖)
美國大把 TikTok 網紅,有個 14歲黑妹叫做 Harmon, 自創舞步,放上IG,無乜反應,卻多人學佢自己放上其他網,結果喺 TikTok 隻舞走紅,佢不停四圍追帖話佢先係原創者,最後紐約時報訪問佢幫佢正咗名,佢先走紅,佢話先知 TikTok 嘅利害,問佢如果 TikTok 被 ban 咁點,佢話會再試其他網站,但話粉絲多,要跟睇 TikTok,總有辦法
Ban, 只係美國不甘又一個領域落後中國,卻不求自強,唔輸得而已

引用:
原帖由 waltzno2 於 2020-8-6 09:02 AM 發表
所以TikTok點解會肯賣盤,因為佢知道呢類app 好容易取代,有錢袋緊係袋住先
當然唔係
原意係好似好多所謂"獨角獸"
估値可以百億萬美元以上,其實未賺到乜錢
目標從來都係上市讓原始投資者回本賺大錢
但肥侵咁做大計被打亂,本來最簡單應該係私下賣爭取一個最好價錢
但如美國政府強權要沒收交易金額大部份,結果得番雞碎咁多,絕對有可能就咁放棄美國市場
反正母公司字節跳動去香港上市應該不會是太耐嘅事,回本及資金方面都不會成問題

引用:
原帖由 montejo 於 2020-8-6 01:38 PM 發表
tiktok怕咗美國,所以國安法一出,佢唸住劃清界線,停香港 IP
原本為咗爭取最好談判條件,無法唔停
反正抖音同 TikTok 係兩間獨立運作嘅公司
TikTok 在中國無,在香港停也合理

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]