• 瀏覽: 20,799
  • 回覆: 266
+10
美國特朗普政府以國安威脅為由,企圖封殺中國抖音海外版TikTok,然而有美媒報道指出,在美國正在冒起的另一個短片分享程式

《福布斯》報道,手機程式分析公司Apptopia的副總裁布萊克(Adam Blacker)指出,不少人以為一旦TikTok在美國被禁,Triller、Byte或者Dubsmash這幾款美國應用程式可能會取而代之成為新晉的首選短片分享程式,但事實上,不管在全球還是美國市場,Likee才是TikTok的最大競爭對手。

報道指,撇除TikTok,Likee是過去6個月美國最多人安裝的短片分享程式,共有725萬次,比Triller的約300萬次多出一倍有多;同期Dubsmash及Byte在美的安裝次數分別為約200萬次及175萬次,。布萊克更稱,Likee的每日活躍用戶數量也超過了其他三個應用程的總和

Likee由總部在新加坡的科技公司BIGO Technology開發,而該公司由中國歡聚集團持有;歡聚集團旗下有「YY直播」等互聯網平台,和TikTok母公司字節跳動是競爭對手。

TikTok在過去6個月在美國有4746萬次的安裝量,遠超所有對手,但布萊克指出,針對年輕用戶的手機軟件巿場變化極快,一旦TikTok遭被封殺,用戶會將會高速流失。

當美國口口聲聲話自己係創新科技嘅龍頭大佬, 中國apps產品雖然不斷被美國政府打壓! 但中國apps卻在美國非常受歡迎除了tiktok無敵橫掃之外就算第二名也是來自中國企業!

在年青人眼中美國嘅facebook/youtube/twitter已經變老餅代名詞! 而中國嘅apps反而大受年青一代歡迎! 就算美國可以用高壓手段壓制中國一時, 但未來10年之內必然成中國手下敗將!!!!!!!

樓主也擔心美國霸權政府會孤注一擲發動戰爭! 到時全世界都生靈塗炭

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200806/bkn-20200806020136763-0806_00972_001.html

香港黃屍跟美帝就係落後嘅一群跟不上世界潮流嘅大趨勢, 還說甚麼高學歷高知商其實係追不上時代嘅一群

所以TikTok點解會肯賣盤,因為佢知道呢類app 好容易取代,有錢袋緊係袋住先

一早講過R&D係燒錢

美國佬係印錢, 但落晒股市

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-6 09:03 AM 發表
一早講過R&D係燒錢

美國佬係印錢, 但落晒股市
美國嘅巨型企業受制於基金操縱就好似佢地嘅航母咁轉個灣都耐過人, 中國嘅企業無包袱180度大轉灣玩飄移又得

跟本科企就係不停變,
你制裁該公司,
但改變吾到時代嘅轉變,
只會有更多更新嘅科技發展。

引用:
原帖由 waltzno2 於 2020-8-6 09:02 AM 發表
所以TikTok點解會肯賣盤,因為佢知道呢類app 好容易取代,有錢袋緊係袋住先
賣咗反而影響中國嘅市場, 如果唔賣中國市場肯定又大爆過

美國鬼仔愛玩中國APP

引用:
原帖由 andysan4 於 2020-8-6 09:34 AM 發表
美國鬼仔愛玩中國APP
傻trump眼中嘅賣國賊

滷味一唔like就會安排一個罪名迫你賤價賣盆或被全面封殺,乜公司乜app都無用

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-6 08:53 AM 發表
美國特朗普政府以國安威脅為由,企圖封殺中國抖音海外版TikTok,然而有美媒報道指出,在美國正在冒起的另一個短片分享程式

?20200806054212

《福布斯》報道,手機程式分析公司Apptopia的副 ...
發動戰爭有利浸浸連任

引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-6 08:53 AM 發表

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20200806/photo/bkn-20200806020136763-0806_00972_001_01b.jpg?20200806054212

《福布斯》報道,手機程式分析公司Apptopia的副 ...
我真係”背”
咁多apps我一個都未聽過...

引用:
原帖由 LX8000 於 2020-8-6 09:44 AM 發表
滷味一唔like就會安排一個罪名迫你賤價賣盆或被全面封殺,乜公司乜app都無用
美國有D似末代滿清慈禧當政嘅時代

引用:
原帖由 LX8000 於 2020-8-6 09:44 AM 發表
呢個世界唔係剩係得美國歐洲亞洲呢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]