• 瀏覽: 20,796
  • 回覆: 266
+10
引用:
原帖由 烏鴉白色2017 於 2020-8-6 10:04 AM 發表
同香港堆曱甴無分別囉
有D唔同,越禁越想知想做係出於好奇,曱甴嗰D係出於反叛

引用:
原帖由 lok3387 於 2020-8-6 11:45 AM 發表

問題在於美國一直被人視為自由開放既地方,而中國就一直被人視為封閉獨裁既地方,中國咁做好正常,因為佢獨裁封閉,而美國呢? 真係做得有d肉酸囉

一個係資本主義發達國家,一個係社會主義發展中國家,本來就唔同,發展中國家用既分針亦都唔同,如果隨便開放外資進入,會嚴重影響到本國品牌既發展,特別係d社交媒體,因為制度都唔同,如果唔控制住,國民會被西方民主自由洗腦,後果同阿拉伯之春一樣

如果制度一樣, ...
正正就係發展中國家呢幾個字就玩足咁多年
你呢個比喻完全不合時,你睇現在中國發展幾好,呀主席都話打做小康之家成功
仲有民主自由不能同經濟一齊講,如果咁都要連住一齊講就乜都唔洗做

引用:
原帖由 崖上地獄 於 2020-8-6 11:40 AM 發表
反制美狗方法就係引入fb,孤9用自由反美極權,向世界招手
等佢地做得咁上下,又用呢招,迫佢地賤賣,唔賣就禁

引用:
原帖由 lok3387 於 2020-8-6 11:53 AM 發表

等佢地做得咁上下,又用呢招,迫佢地賤賣,唔賣就禁

引用:
原帖由 ngcaddy 於 2020-8-6 11:47 AM 發表

現實已証明左美國監視全世界,你里個所謂邏輯不成立
咁其它國有冇監視人

建議中國鎖國自給自足 唔好俾錢美國佬賺 都唔明點解中國咁有料都做唔到

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-6 09:53 AM 發表
中國有無打壓美國科技企業例如Google/FB先?自己心知肚明啦
以其人之道,還治其人之身,中國人有呢啲下場係抵撚死
話你好多次……
谷歌,十多年前自己離開中國市場
fb,係佢自己拒絕中國要求放 server 係內地而放棄中國市場

另外,中國無要求其他地方包括港澳唔用佢哋

引用:
原帖由 愛心大使 於 2020-8-6 11:53 AM 發表

咁其它國有冇監視人
鬼知

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-6 11:56 AM 發表 

放Server係大陸俾中共明搶用戶私人資料?
你入人市場,跟唔跟規矩係你自己選擇,無人逼你跟

另外,中國無要求其他地方包括港澳唔用佢哋

引用:
原帖由 rilakkumadoll 於 2020-8-6 11:28 AM 發表
雖然tiktok而家好hit,我覺得取代唔到YouTube,因為始終想聽同睇完整版,唔係得十幾秒或一分鐘。Youtube發現新影片功效或遠不及tiktok,但有存在價值。
在這個等同食快餐,表演慾強,資訊泛濫,同人人都可以做兩分鐘名人嘅時代
主要用家係無耐性年輕嘅一輩,youtube 形式已然落後,要看完整只係較年長一班改不了嘅習慣
所以才有推特,whatsapp, IG, SnapChat, TikTok ...等嘅冒起
你只要在地鐵留心睇住機嘅人嘅習慣,手指嘅活動往往比眼睛還要多
一段長文往往只見手指掃掃掃,十五秒已"看完',從一版面到另一個前後相隔不足一分鐘
Youtube 無疑問係有時間長嘅優勢,喺教育同記錄方面有存在空間
但喺今日嘅時代同生活方式,年青用家主宰社交媒體發展方向
當美國年青人(24歲以下)每月最少用一次平台排序 YouTube 十名不入,而 TikTok 兩年已有62%使用率排第三
無錯,YouTube 係有存在價值,但此消彼長,已經十分明顯

黃人個句。越打壓,越頑強。  😂

引用:
原帖由 BritHK1842 於 2020-8-6 11:58 AM 發表

所以而家tiktok就要跟美國規矩做生意
你明就得

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]