• 瀏覽: 27,848
  • 回覆: 11
  • 追帖: 2
+10
引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2020-8-6 07:23 AM 發表
先唔講呢單~問下全美華人~係美國最討厭人種~?100%黑人...華人對白人,,大家好多時冇嘢相安無事,,黑鬼就唔同,,賴,,,周圍揾著數又専欺負唐人...佢地就唔敢恰白人,,因為白人唔會對佢地客氣,,,掹槍就打....借呢次暴亂 華人吃盡苦頭,,就一個星期前紐約唐人街一間士多鋪,,俾拾幾個黑鬼入內搗亂..老人東主俾黑鬼打到腦膜出血,,,個女既俾人扒光衫褲....面對黑鬼祗有 ...
你咁講,其實你住過係美國未,我住過十幾年,點解同你講嘅係完全兩回事嘅?白人對亞裔人都係一樣!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 10:11 AM 發表

佢地唔係想去美國接受低等地位,
佢地實際係想盡力保持香港民主自由制度,
甚至要求中國大陸改行民主自由制度,
即係要中國主義唔好入侵香港,
甚至要遷就香港和台灣,才可以談得上共融,
財主地位要大得過政客(官),
否則根本唔會想認自己係中國人。 ...
不如你解釋下點解美國果套會係中國現況行得通?香港有咩唔自由?你哋做咩講咩都得,甚至比美國自由,我係美國住過,有咩係唔會俾政府監控?有咩係唔會被censor過?你哋班人永遠就係活係自我幻想當中,你咪唔好認你係中國人囉,反正出到去,所有黑頭髮黃皮膚都係當同一種人。我又好想問中國有周圍去打仗迫人去就範佢想得到嘅嘢咩?唔俾,唔同意就打人,搶人,搵人做代理戰爭,搞到世界大亂。

引用:
原帖由 咪搞我後面 於 2020-8-6 10:54 AM 發表
問題所在係個警察好快坐監
其實你知唔知每一年係美國有幾多人俾美國警察誤殺?又有幾多警察真係坐監?

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 11:03 AM 發表

班人主要係文化上覺得中國絕對係低西方一等,認做中國人即係自認低等無能力,影衰晒自己。
明明自己生活上都係用緊西方野,讀既係鬼佬書,用既食既都係要接軌高等西方文化,
所以自己點會係一個中國人呢?
無論今日中國如何發展,都係中國文化,唔係西方文化,絕對同自己不能共融。
佢地認為係中國極權搞到中國人唔能夠西化,絕唔係佢地唔想西化,
只係被逼過唔到好日子,被政府強迫做番一個中國人。 ...
有咩西唔西化?而家問題係要平等,唔關認同係咩人嘅問題。世界有好多種人,好多唔同culture,唔係邊樣嘢啱,唔會有絕對答案。仲有政府唔會因為你唔認做中國人而拉你,係美國每日,ABC,CNN會不停宣傳大美國主義,然後不斷矮化其他國家,包括加拿大。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 11:29 AM 發表

佢地心知世界根本不平等,西方文化係比中國文化高一等。
你可以不相信不認同,反正他們是這樣。
只會盲目地跟隨最強大的那些民族!
我係兩個地方都住過,大家係各有特色,無話邊個好過邊個,你話人盲目,其實盲目係你自己。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 11:29 AM 發表

佢地心知世界根本不平等,西方文化係比中國文化高一等。
你可以不相信不認同,反正他們是這樣。
只會盲目地跟隨最強大的那些民族!
歐、美、日、韓,文化和科技影響力都比中國大陸強大,
中國大陸就是他們眼中的弱者與垃圾。 ...
不如你又講解下歐、美、日、韓文化點樣比中國強大?

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-8-6 01:10 PM 發表

其實華人數目比較少,又各人自掃門前雪,只係希望仔女做乜師勿師,駡不還口打不還手,又唔會維權,所以無黑人咁比人dup得咁金。但是最比人盒!😰 ...
華人佔4%

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-8-6 02:20 PM 發表

其實<咖哩樂>算唔算係最高官職既黃種人?🤔
唔明你講咩?

引用:
原帖由 icantstop 於 2020-8-6 03:46 PM 發表

Gary Locke
佢係Yale畢業的,一早入咗民主黨,最告應該是他了,不過唔算核心成員

引用:
原帖由 poorsa2 於 2020-8-7 11:04 AM 發表

美國亞裔人地位最低,連黑人拉丁人都會蝦你
其實係culture問題,好多拉丁同黑人都好好的

引用:
原帖由 poorsa2 於 2020-8-7 11:14 AM 發表

咁咩人都有好有衰,以前住美國,白人心底歧視黑人唔會做出面,因黑人維權意識強。洽亞洲人最好玩,大家冇咁團結。海外亞洲人,坡仔比較支持大陸,因為亞洲命運共同體。鬼佬真係唔識分亞洲人 ...
你講得啱呀,呢啲係真係要住過係美國先會明,所有黑頭法黃皮膚都當同一種人

引用:
原帖由 poorsa2 於 2020-8-7 11:44 AM 發表

所以唔明咁多人想中國滅亡。中國弱,海外亞洲人一齊受苦,唔好同我講你走去同人講自己係hker,好多鬼佬連美國地圖都認唔出。
你係咩人?No one gives a fuck、,正如你會唔會考究一個latino係嚟自墨西哥,定columbia一樣

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]