• 瀏覽: 47,318
  • 回覆: 754
  • 追帖: 2
+47
【明報專訊】中央日前派遣「內地核酸檢測支援隊」來港協助做新冠病毒檢驗,6個區議員噚日去咗支援隊住嘅酒店樓下請願,話市民對內地檢測冇信心,婉拒支援隊嘅協助,並舉起印有「香港自己搞得掂」嘅紙。新民主同盟荃灣區議員譚凱邦(Roy)話,內地嘅醫療冇咁先進,邀請佢哋嚟幫手係「荒謬」。

【明報專訊】中央日前派遣「內地核酸檢測支援隊」來港協助做新冠病毒檢驗,6個區議員噚日去咗支援隊住嘅酒店樓下請願,話市民對內地檢測冇信心,婉拒支援隊嘅協助,並舉起印有「香港自己搞得掂」嘅紙。新民主同盟荃灣區議員譚凱邦(Roy)話,內地嘅醫療冇咁先進,邀請佢哋嚟幫手係「荒謬」

譚凱邦:矮化港醫療 政府批分化
Roy認為香港最大嘅檢測困難係唔夠機器,又質疑點解醫管局唔請多啲人做檢測,佢覺得特首林鄭月娥邀請內地協助,實際上矮化咗香港嘅醫療。政府發言人噚晚話,嚴厲譴責部分人罔顧公眾利益和衛生安全,做出分化行為,並試圖抹黑、破壞中央協助支援香港抗疫工作。
亦有人歡迎支援隊來港,香港義工聯盟噚日話,樂意派出萬名義工協助支援隊,喺全港各區幫助收集唾液樣本等,及擔任醫療隊嘅後勤。本身係全國政協常委嘅義工聯盟主席譚錦球就話,祖國係香港戰勝疫情嘅「堅強後盾」,部分香港人應放下偏見,正視內地抗疫的成果,否則到時候疫情失控,本港將會付出不可挽回嘅代價

「香港自己搞得掂」...應該係:醫護罷工...
黃大仙全泛民區議員...社區工作做過什麼...竟然是重災區...
香港政府...假如搶唔到外國疫苗...又有疫苗中國製造...用唔用先?
生命一失去就無法補回...政治日日都可以翻盤...政治絕不能凌駕人命...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/港聞/article/20200806/s00002/1596651868682

中央做好心派專員黎幫香港,你地居然咁樣講野?
係咪人黎?

你話搞得掂就搞得掂?如果搞唔掂係咪拉你哋去打把

由得佢哋,做show啫,無力量抵抗國家隊。

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-8-6 05:53 AM 發表
係咪人黎?
工聯會鐵票: 老人院公公、婆婆,零售、飲食草根,將被逼做「白老鼠」!

加多兩隻字:「至奇」

咁有骨氣,第日千其唔好用中國疫苖呀

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-8-6 06:03 AM 發表
咁有骨氣,第日千其唔好用中國疫苖呀
你唔話,唔好飲東江水既?

依六條撚樣有冇問過佢嗰區啲選民?

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2020-8-6 05:53 AM 發表
係咪人黎?
佢地只係地產黨既忠犬,點算係人?

引用:
係咪人黎?
佢地的確唔係人喎

引用:
原帖由 木兆 於 2020-8-6 06:12 AM 發表
依六條撚樣有冇問過佢嗰區啲選民?
區議員有民意授權才上任,長達四年,你識唔識架?

香港緊係搞得掂啦,罷工抗議、罷工救人呢啲神奇口號簡直可以媲美滿清時候嘅義和團,神到不得了

毒果找來數隻戲子曱甴獻世。
咁唔鐘意國家,移民囉!依家大L把西方國家很收留喎。
不過,以你地概料子含得L啦!
人又懵L柒柒,錢又無鳩多個,真係搵鬼要囉!

一班港獨狗
拉鳩哂佢啦

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]