• 瀏覽: 1,656
  • 回覆: 21
國藥集團中國生物周三(5日)宣布,北京生物製品研究所的新冠病毒滅活疫苗生產車間,已通過國家相關部門組織的生物安全聯合檢查,具備使用條件,隨時可投入生產。

中國生物在北京和武漢兩個生物製品研究所,分別建設高等級生物安全生產設施。其中位於北京的生產設施,是全球首個及最大的新冠滅活疫苗生產車間,按照生物安全三級防護標準建造和管理維護,早前已取得新冠疫苗的生產許可證。

國家相關部門組織專家全面檢查車間的生物安全,認為已基本滿足國家有關標準要求,可投入新冠疫苗的大規模生產。另外,武漢生物製品研究所高等級生物安全設施及配套實驗室綜合體,也在上月底達交付使用條件,將力爭盡快具備生產條件。若兩個研究所的生產車間投入使用,中國生物將能夠保證一年生產2.2億劑新冠疫苗。

就黎有疫苗

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20200805/bkn-20200805203201749-0805_00952_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402883476ed4097c016f5a39f2c63fde

如果係真就無需隔離啦

回覆 引用 TOP

呢類好似好事好似喺中國特別多咁既

回覆 引用 TOP

曱甴假狗又會話糸假,偷美國的

毒果又有抹黑材料瘋狂抵毀疫苗安全成效🤔

[fly]  新年快喜 財源廣進 [/fly]

回覆 引用 TOP

一年先得2.2億劑, 大陸自己都十幾億人, 幾時先落到我地普通市民手, 要加油加快起多幾間.

凡事睇定d不需一窩蜂去打嘅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 幪面西人 於 2020-8-5 10:51 PM 發表

一年先得2.2億劑, 大陸自己都十幾億人, 幾時先落到我地普通市民手, 要加油加快起多幾間.
所以會有其他國家幫忙生産

中國加油!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 59804774 於 2020-8-5 10:25 PM 發表

曱甴假狗又會話糸假,偷美國的
黃色經濟圈人士發晒誓話唔用中國貨,用親就死全家咁話喎~

地球...... 麻 麻 地 !!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samndean 於 2020-8-5 10:55 PM 發表

所以會有其他國家幫忙生産
以中國速度,起多十間八間廠房生產疫苗都好容易

引用:
原帖由 2168973 於 2020-8-5 11:01 PM 發表

以中國速度,起多十間八間廠房生產疫苗都好容易
生產廠房嘅安全標準好嚴格,唔係話起就起。當然我地要增加廠房,不過要滿足咁多國家嘅需要,單由中國一力係做唔晒

引用:
原帖由 幪面西人 於 2020-8-5 10:51 PM 發表

一間廠2.2億

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 samndean 於 2020-8-5 11:05 PM 發表

生產廠房嘅安全標準好嚴格,唔係話起就起。當然我地要增加廠房,不過要滿足咁多國家嘅需要,單由中國一力係做唔晒
中國疫苗生產點會只得一間?!

引用:
原帖由 samndean 於 2020-8-5 23:05 發表

所以中國一早講明會共享

回覆 引用 TOP

主題標籤 #新冠肺炎
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]