• 瀏覽: 4,706
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
香港確診新冠肺炎嘅高齡長者死亡率極高,尤其是80歲以上嘅確診高齡長者就更甚,當然去到高齡長者年紀抵抗力及康復能力已經減弱,死亡率高屬正常

但有啲確診高齡長者係“被揀死”

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多痛苦,若同意就簽名佢再病發就唔再急救

喺醫護咁講下,親人以為其高齡長者家人已經一定冇得救等死,為免佢喺死前再受痛苦,咁當然簽啦

但其實該確診高齡長者未必已經去到藥石無靈嘅階段,未必去到冇得醫,只係而家香港醫護人員比以前工作量大增,唔想為已經去到風燭殘年嘅確診高齡長者花太多時間同工作量,所以向其親人作出以上建議

但半昏迷嘅確診高齡長者,自己並冇得棟仲救唔救自己

而喺大陸去到呢個情況嘅確診高齡長者,大陸醫護就冇向其親人作出以上建議,而且之後救番仲兼康復嘅呢類確診高齡長者相當多

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:44 PM 發表
香港確診新冠肺炎嘅高齡長者死亡率極高,尤其是80歲以上嘅確診高齡長者就更甚,當然去到高齡長者年紀抵抗力及康復能力已經減弱,死亡率高屬正常

但有啲確診高齡長者係“被揀死”

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多 ...
絶對不同意樓主說法,老人家重病之後,就算生存下來,結果往往生不如死。
我有朋友七十尾時中風,救回後全身癱瘓,躺在牀上六年多,她自己不想再活了,但又死不去,好事嗎?

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 04:53 PM 發表

絶對不同意樓主說法,老人家重病之後,就算生存下來,結果往往生不如死。
我有朋友七十尾時中風,救回後全身癱瘓,躺在牀上六年多,她自己不想再活了,但又死不去,好事嗎? ...
大陸大把確診高齡長者救得番,仲兼之後康復出院,出院後行得走得食得

仲有新冠肺炎並不如中風之後咁嚴重、咁痛苦、咁多後遺症

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:57 PM 發表

大陸大把確診高齡長者救得番,仲兼之後康復出院,出院後行得走得食得

仲有新冠肺炎並不如中風之後咁嚴重、咁痛苦、咁多後遺症
大陸同香港根本不同,大陸用中醫中藥聯合治療,死亡率低,副作用少。香港的醫生死也不用中藥,西藥副作用大,回顧沙士康復者不少骨枯,後遣症令不少年紀大的康復者覺得死了好得多。

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 05:04 PM 發表

大陸同香港根本不同,大陸用中醫中藥聯合治療,死亡率低,副作用少。香港的醫生死也不用中藥,西藥副作用大,回顧沙士康復者不少骨枯,後遣症令不少年紀大的康復者覺得死了好得多。 ...
ching講出重點

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 05:04 PM 發表

大陸同香港根本不同,大陸用中醫中藥聯合治療,死亡率低,副作用少。香港的醫生死也不用中藥,西藥副作用大,回顧沙士康復者不少骨枯,後遣症令不少年紀大的康復者覺得死了好得多。 ...
ching講出重點

所以而家大陸醫護來港,其實對香港確診高齡長者嘅救護幫助極大

香港簽紙要求仍然好高....例如一段頗長時間”只”可以靠vent機(呼吸機)代佢呼吸; 多次控制維持吾到維生指數甚至”搓”(心肺復蘇)過幾次....

其實每從生命邊緣搓/救一次 : 心臟停止, 器官短暫缺氧, 夾硬打強心針....等對於一個重病嘅人其實好傷, 復完亦更難

一個病人出左, 有床位自然會收返一個症返泥, 決定吾搓或者停機其實吾太會減輕工作量 (而且出death cert報告都要合理)

另外, 同意其他師兄所言: 西藥霸道, 講調理中藥有其功效. 另感覺內地老人家比香港老人家健壯. 內地醫療體制亦冇香港咁大機會接受深切治療”吊”命....

新冠病毒會令肺部纖維化,透唔倒氣,慘過死!

香港衣牲冇能力醫人,但又唔比其他識醫既人幫,仲自以為高人一等

引用:

不能怪香港西醫, 他們又不懂中藥, 出了事算誰的? 大陸有政府出面整合中西醫醫生, 已型成一套制度. 香港只有西醫製定了制度標準. 而中醫什麼都沒有. 只有一大班中醫搞了個什麼協會, 整了個中醫名冊, 每年用經費去酒樓吃一餐, 吹一下中藥光榮歷史. 就此而已.

安詳離去,係最好嘅選擇。

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-6 07:39 AM 發表

你系怎么知道?
因為我朋友嘅親人就係咁

引用:
原帖由 banjo. 於 2020-8-6 08:53 AM 發表
安詳離去,係最好嘅選擇。
ching,如果真係確定已經冇得救,我亦贊成安詳離去

但新聞公佈及我朋友嘅親人所聽所見,次次都係有高齡長者確診送院後,醫護就向其親人建議簽署,喺病發時唔再施救由得佢離去,其實係咪次次都一定係咁快就肯定冇得救???

而且係咪應喺確診高齡長者清醒時,先問吓佢本人嘅意願病發時放唔放棄治療,唔係只係問確診高齡長者親人嘅意願

大陸嘅醫護就確診嘅係高齡長者亦完全盡力施救,唔係咁快就向其親人建議簽署,喺病發時唔再施救由得佢離去,結果大陸嘅確診高齡長者救活率極高,仲好多救活後,再醫理至行得走得食得健康出院

根本有啲確診高齡長者,香港班醫護若唔放棄係有得救,但香港班醫護見確診嘅係高齡長者就放棄

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]