• 瀏覽: 4,775
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-6 08:29 PM 發表

人都昏迷咗,點問?
不單止係新冠肺炎病人,其他重症病人(不管年齡),一般到病人要長期依賴機器維生時,醫生都會問佢哋嘅家人是否要繼續治療。 ...
喺病人昏迷前,其實可先問病人嘅意願

目前香港全民口罩仲有無用

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 08:43 PM 發表

病人未到昏迷狀態,都已進入半昏迷。

引用:
原帖由 sexkiller3 於 2020-8-6 07:25 AM 發表

不能怪香港西醫, 他們又不懂中藥, 出了事算誰的? 大陸有政府出面整合中西醫醫生, 已型成一套制度. 香港只有西醫製定了制度標準. 而中醫什麼都沒有. 只有一大班中醫搞了個什麼協會, 整了個中醫名冊, 每年用經費去酒樓吃一餐, 吹一下中藥光榮歷史. 就此而已. ...
唔係西醫獨大, 香港中醫地位唔會咁低

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 08:43 PM 發表

1/ 治療其間情況差到昏迷
2/ 血壓低到吾醒
3/ 外科治療OT出嚟身體太弱吾醒
4/  其他 : e.g. 收過一個浸親收症時成身沙, 淨著條泳褲, 救上水已經冇醒過 (捱左卅幾個鐘家屬簽紙熄機)

收症時: 咳到就嚟窒息, 上氣吾接下氣緊張搞到stroke埋, 或者高燒, 器官衰竭昏迷嘅老人家, 有冇能力神智清楚細則+受到挑戰(如果你冇得救要點做)跟住簽紙做清晰決定?

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 16:44 發表
香港確診新冠肺炎嘅高齡長者死亡率極高,尤其是80歲以上嘅確診高齡長者就更甚,當然去到高齡長者年紀抵抗力及康復能力已經減弱,死亡率高屬正常

但有啲確診高齡長者係“被揀死”

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多痛苦,若同意就簽名佢再病發就唔再急救 ...
假設,係假設:你就係那個老人家,而家要急救,但救返後係你四肢不能再動,只有頭腦清醒,大小便不能自理,要人喂食。
請問,你會點揀?

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 16:53 發表

絶對不同意樓主說法,老人家重病之後,就算生存下來,結果往往生不如死。
我有朋友七十尾時中風,救回後全身癱瘓,躺在牀上六年多,她自己不想再活了,但又死不去,好事嗎? ...
同意。
我有親人就係咁,一個活死人,很痛苦。

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-6 10:32 PM 發表

1/ 治療其間情況差到昏迷
2/ 血壓低到吾醒
3/ 外科治療OT出嚟身體太弱吾醒
4/  其他 : e.g. 收過一個浸親收症時成身沙, 淨著條泳褲, 救上水已經冇醒過 (捱左卅幾個鐘家屬簽紙熄機)

收症時: 咳到就嚟窒息, 上氣吾接下氣緊張搞到stroke埋, 或者高燒, 器官衰竭昏迷嘅老人家, 有冇能力神智清楚細則+受到挑戰(如果你冇得救要點做)跟住簽紙做清晰決定? ...
你話“收症時: 咳到就嚟窒息, 上氣吾接下氣緊張搞到stroke埋, 或者高燒, 器官衰竭昏迷嘅老人家, 有冇能力神智清楚細則+受到挑戰(如果你冇得救要點做)跟住簽紙做清晰決定?”

我答,你呢個回應犯哂錯誤而不自知,病人本人不論係咪好清醒,病人當時自己嘅感覺,就係病人本能上嘅意願

即如一個因交通意外而重傷嘅人,以微弱聲線講:「救~~我」,咁醫生不論當時覺得傷者仲有冇得救,都必定要全力搶救傷者,傷者已道出佢自己唔想放棄

長者是否會治療後會活得很痛苦,這你起碼先把人家救活才知道,病人和家人自己決定安樂死,而不是醫生的責任

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-7 12:24 AM 發表
長者是否會治療後會活得很痛苦,這你起碼先把人家救活才知道,病人和家人自己決定安樂死,而不是醫生的責任

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-6 02:27 PM 發表

救的不只是老人,救的是"社會"是"良心"
中國就是100都會救,這舉動激發了整個社會,因為國家沒有放棄我,在國難時我也不會放棄國家
ilovenikita兄你喺此主題嘅兩個帖子,都係一針見血講出重點所在

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-5 07:06 PM 發表
香港簽紙要求仍然好高....例如一段頗長時間”只”可以靠vent機(呼吸機)代佢呼吸; 多次控制維持吾到維生指數甚至”搓”(心肺復蘇)過幾次....

其實每從生命邊緣搓/救一次 : 心臟停止, 器官短暫缺氧, 夾硬打強心針....等對於一個重病嘅人其實好傷, 復完亦更難

一個病人出左, 有床位自然會收返一個症返泥, 決定吾搓或者停機其實吾太會減輕 ...
香港醫生睇數字醫人,老實,入得ICU真係10得2個走得出嚟!我屋企3大長老都係一入廠就ICU,轉頭就…

唔好以為香港醫生得,係器材新啲咁解

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:44 PM 發表
香港確診新冠肺炎嘅高齡長者死亡率極高,尤其是80歲以上嘅確診高齡長者就更甚,當然去到高齡長者年紀抵抗力及康復能力已經減弱,死亡率高屬正常

但有啲確診高齡長者係“被揀死”

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多 ...
唔怪得黑醫護話人手足夠

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 11:39 PM 發表

你話“收症時: 咳到就嚟窒息, 上氣吾接下氣緊張搞到stroke埋, 或者高燒, 器官衰竭昏迷嘅老人家, 有冇能力神智清楚細則+受到挑戰(如果你冇得救要點做)跟住簽紙做清晰決定?”

我答,你呢個回應犯哂錯誤而不自知,病人本人不論係咪好清醒,病人當時自己嘅感覺,就係病人本能上嘅意願

即如一個因交通意外而重傷嘅人,以微弱聲線講:「救~~我」,咁醫生不論當時覺得傷 ...
自己列出一堆情況, 只係回應師兄呢個回應

“喺病人昏迷前,其實可先問病人嘅意願“

吾明白自己回答犯曬咩錯誤.

對於一個冇可能/機會簽字嘅”任何”一個病患, 規定都係醫到心跳停為止, 吾需要師兄幻想一個車禍傷者”救我~”呢啲情境

講咁耐只係有兩點分享
1/ 為左減輕工作量, 冇足夠條件, 吾守指引去遊說親人簽字, 等同謀殺, 係好嚴重指控, 如屬實建議從各方面跟進(亦為大眾利益)

2/ 事實有情況冇辦法可以向病人清醒情況(法律規定)下得到最終處理指示, 並非所有病人可以收症前徵詢意見.

https://www.ha.org.hk/haho/ho/adm/124654e.pdf

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 05:11 PM 發表

ching講出重點

所以而家大陸醫護來港,其實對香港確診高齡長者嘅救護幫助極大
愛民如子的黑暴議員幫你地拒絕了

引用:
原帖由 fkylai 於 2020-8-7 08:23 AM 發表

香港醫生睇數字醫人,老實,入得ICU真係10得2個走得出嚟!我屋企3大長老都係一入廠就ICU,轉頭就…

唔好以為香港醫生得,係器材新啲咁解
自己長老一樣從ICU離開.  如師兄講法, 入得ICU係10個冇一個”走”得出嚟!  常理冇人可以從ICU出院, 因為

1/ 情況好轉: (病床)轉普通病房
2/ 死亡

ICU只係深切治療部並非頻危治療部, 開完大刀情況吾穩定, 須較長觀察病人都可以入ICU穩定後上返普通病房, 並非有入冇出.

若干同意香港醫生並非特別出色, 另設備比較內地普通先進.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]