• 瀏覽: 4,767
  • 回覆: 52
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 09:09 AM 發表

因為我朋友嘅親人就係咁
願聞其詳, 生命吾係講玩....

老人家咩年紀, 病情最少穩吾穏定到先? 有冇出院offer例如每日洗血? 醫生俾家人決定D咩, 因為咩事要放棄治療? e.g. 器官衰竭....

有冇試過心臟停止, 做個心肺復蘇?

因為怕工作多叫人簽紙即係”謀殺”係好嚴指控. 認真的話, 建議搵有關人事幫手

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-6 10:48 AM 發表

願聞其詳, 生命吾係講玩....

老人家咩年紀, 病情最少穩吾穏定到先? 有冇出院offer例如每日洗血? 醫生俾家人決定D咩, 因為咩事要放棄治療? e.g. 器官衰竭....

有冇試過心臟停止, 做個心肺復蘇?

因為怕工作多叫人簽紙即係”謀殺”係好嚴指控. 認真的話, 建議搵有關人事幫手 ...
即係話咁大年紀救番機會唔高,亦會令病人不斷痛苦,勸喻簽唔施救同意書,完全冇提係邊方面喪失功能之類

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 11:22 AM 發表

即係話咁大年紀救番機會唔高,亦會令病人不斷痛苦,勸喻簽唔施救同意書,完全冇提係邊方面喪失功能之類
照樓主講, 正常計: 請家人簽果刻, 相信已經
1/ 搶救過
2/ 可以用治療方案冇進展甚至控制吾到病情每況愈下
3/ 已經係機器維持生命, 一熄機已經走

如果吾係去到咁, 相信告得.

利申: 做過病房, 接觸過同事政見方面吾評論, 醫生護士重有個牌規管, 讀咁多年專業操守仲有嘅

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-6 11:36 AM 發表

照樓主講, 正常計: 請家人簽果刻, 相信已經
1/ 搶救過
2/ 可以用治療方案冇進展甚至控制吾到病情每況愈下
3/ 已經係機器維持生命, 一熄機已經走

如果吾係去到咁, 相信告得 ...
一定唔係你所講咁,而且呢3個星期喺媒體所述咁多個確診高齡長者死亡嘅個案,全部都只係話家屬同意若病情轉危急或惡化就唔施救,由得確診高齡長者失救而死

喺香港法律上,確診高齡長者嘅家屬簽咗同意書,就不但完全冇得告醫院或醫護人員,仲連追究都唔可以,家屬簽咗同意書後若追究,醫護及院方可以反告家屬存心滋擾醫院及存心滋擾醫護人員,家屬被反告而入罪嘅機會極大極大極大

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 11:55 AM 發表

一定唔係你所講咁,而且呢3個星期喺媒體所述咁多個確診高齡長者死亡嘅個案,全部都只係話家屬同意若病情轉危急或惡化就唔施救,由得確診高齡長者失救而死

喺香港法律上,確診高齡長者嘅家屬簽咗同意書,就不但完全冇得告醫院或醫護人員,仲連追究都唔可以,家屬簽咗同意書後若追究,醫護及院方可以反告家屬存心滋擾醫院及存心滋擾醫護人員,家屬被反告而入罪嘅機會極大極大極大 ...
同意書冇一個條件係”病人辛苦, 冇機會醫好”就可以簽, 否則有機會失誤 (整個病歷治療記錄打每一支針....可以去MRO俾錢打印)

而且媒體幾句說話就等於樓主清楚每個病人病情”吾值得簽”是否成理....

而且”而且呢3個星期喺媒體所述咁多個確診高齡長者死亡嘅個案,全部都只係話家屬同意若病情轉危急或惡化就唔施救”.....真係全部, 最少有一位車緊去未落A&E已經...

尋日理大先至有個研究肝病患者死亡率係其他人八倍多死於肝衰竭....

無意爭論, 只係講緊生命猶關

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-6 12:09 PM 發表

同意書冇一個條件係”病人辛苦, 冇機會醫好”就可以簽, 否則有機會失誤 (整個病歷治療記錄打每一支針....可以去MRO俾錢打印)

而且媒體幾句說話就等於樓主清楚每個病人病情”吾值得簽”是否成理....

尋日理大先至有個研究肝病患者死亡率係其他人八倍多死於肝衰竭.... ...
睇嚟你仲未知病人家屬一簽香港公立醫院醫護所出嘅同意書,香港公立醫院醫護就已經完全冇任何責任,若之後病人家屬與香港公立醫院醫護反面,香港公立醫院醫護仲可以拎同意書嚟反告病人家屬

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 12:18 PM 發表

睇嚟你仲未知病人家屬一簽香港公立醫院醫護所出嘅同意書,香港公立醫院醫護就已經完全冇任何責任,若之後病人家屬與香港公立醫院醫護反面,香港公立醫院醫護仲可以拎同意書嚟反告病人家屬 ...
再討論冇意思, 只好勸喻確診家屬遇到同類情況小心簽z

醫療失誤可以係刑事, 告上法庭, 簽左同意書(合約)吾代表醫院可以甩身.  簽左亦吾會阻止你去要求提供病歷資料.

謝謝

引用:
原帖由 daimonster 於 2020-8-6 12:28 PM 發表

再討論冇意思, 只好勸喻確診家屬遇到同類情況小心簽z

醫療失誤可以係刑事, 告上法庭, 簽左同意書(合約)吾代表醫院可以甩身.  簽左亦吾會阻止你去要求提供病歷資料.

謝謝 ...
你可以查證

病人家屬簽咗同意書嘅個案,歴來未試過告得入香港公立醫院同香港公立醫院醫護人員

救的不只是老人,救的是"社會"是"良心"
中國就是100都會救,這舉動激發了整個社會,因為國家沒有放棄我,在國難時我也不會放棄國家
引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 04:53 PM 發表

絶對不同意樓主說法,老人家重病之後,就算生存下來,結果往往生不如死。
我有朋友七十尾時中風,救回後全身癱瘓,躺在牀上六年多,她自己不想再活了,但又死不去,好事嗎? ...

引用:
原帖由 40342 於 2020-8-5 05:04 PM 發表

大陸同香港根本不同,大陸用中醫中藥聯合治療,死亡率低,副作用少。香港的醫生死也不用中藥,西藥副作用大,回顧沙士康復者不少骨枯,後遣症令不少年紀大的康復者覺得死了好得多。 ...
講出重點 香港用類固醇醫病
真係好傷身

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2020-8-6 02:27 PM 發表
救的不只是老人,救的是"社會"是"良心"
中國就是100都會救,這舉動激發了整個社會,因為國家沒有放棄我,在國難時我也不會放棄國家

我覺得病者或他的家人應該是有權選擇,所以預先取得指示是合理安排。

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:57 PM 發表

大陸大把確診高齡長者救得番,仲兼之後康復出院,出院後行得走得食得

仲有新冠肺炎並不如中風之後咁嚴重、咁痛苦、咁多後遺症
大陸有能力無差別救人,香港醫護政治行先,香港老人(被揀死)係現況。

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-5 04:44 PM 發表
香港確診新冠肺炎嘅高齡長者死亡率極高,尤其是80歲以上嘅確診高齡長者就更甚,當然去到高齡長者年紀抵抗力及康復能力已經減弱,死亡率高屬正常

但有啲確診高齡長者係“被揀死”

就係高齡長者確診新冠肺炎,當病情去到已經半昏迷時,醫護就通知高齡長者嘅親人到醫院,對高齡長者嘅親人表示“佢現時病情若繼續治潦,佢會好辛苦,但又未必救得番,不如俾佢安詳離去唔好增加更多痛苦,若同意就簽名佢再病發就唔再急救 ...
老老實實,當我不能自理,要滿身插上喉管先可以生存時,我嘅選擇就係不作任何治療。

我支持安樂死。

引用:
原帖由 ntworks 於 2020-8-6 05:46 PM 發表

老老實實,當我不能自理,要滿身插上喉管先可以生存時,我嘅選擇就係不作任何治療。

我支持安樂死。
若係確診高齡長者自己揀毋須施救,咁當然冇問題啦

但而家香港公立醫院嘅醫護,只係俾確診高齡長者嘅親屬揀,反而冇俾確診高齡長者自己揀

引用:
原帖由 天外有天s 於 2020-8-6 06:31 PM 發表

若係確診高齡長者自己揀毋須施救,咁當然冇問題啦

但而家香港公立醫院嘅醫護,只係俾確診高齡長者嘅親屬揀,反而冇俾確診高齡長者自己揀
人都昏迷咗,點問?
不單止係新冠肺炎病人,其他重症病人(不管年齡),一般到病人要長期依賴機器維生時,醫生都會問佢哋嘅家人是否要繼續治療。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]