• 瀏覽: 1,821
  • 回覆: 14
中美大戰如箭在弦?
個人愚見中美兵戎相見機會不大。如現今世界兩大超級強國開戰,同盟小國被迫參戰,勢將爆發第三次世界大戰。各國軍事評論員異口同聲謂第三次世界大戰必然是核子戰爭。如是,則雙方會有極大量國民死傷,雙方國土成為廢墟,那有贏家?雙輸戰爭,得不到任何利益 (利益不外乎割地賠款,迫簽城下之盟分享經濟,貿易,能源等利益),相信沒有國家領導人作此愚行!還有俄羅斯虎視眈眈,不會捲入漩渦,中美雙方不會讓北極熊坐享其成,漁人得利。
且看看二次世界大戰之後,有無發生過大國與大國戰爭?只有大國欺凌小國或小國與小國開戰,全是利益考量。美國是明或暗最大戰爭發動者,得益者。真是誰大誰惡誰正確!聯合國形同虛設。遠至韓戰,越戰,近至波斯灣戰爭,全都是由美國策動,從中取得極大利益。
今次中美博弈,相信只會是無煙硝戰爭。美國攻勢凌厲,發動經濟,貿易,資訊,圍堵戰。聯合歐洲多國及五眼,策動亞洲同盟國 (實則派有駐軍附庸國如日本,菲律賓)。印度,越南,因一直與中國有領土紛爭及南海利益,樂意與美國配合,圍堵,制肘中國。
此次無煙硝戰爭,美國大大佔上風,立於不敗之地。中國處於劣勢,四面受敵,獨力對抗,並無強而有力盟國或友好國家幫助 (俄羅斯及北韓只會口惠而實不至,不會真心幫助中國,亦不想蹚渾水,只想從中得益)。中國雖處於劣勢,四面受困/受敵,縛手縛腳,惟已非吳下阿蒙,國力提升一日千里,已非當年被歐洲各國欺凌,八國聯軍入侵之腐敗滿清帝國。雖無還擊之力,仍可固守。中國無論經濟,軍事力量發展迅速,已具備第二超級大國實力,因而為美國所忌,正是懷璧其罪。亦因發展迅速而為鄰國所憚,制造中國威脅論。現今中國致力發展海軍,皆因四大軍種中一向以海軍為最弱一環。中國於清末至民初被列強瓜分,亦是源於海軍不濟,不敵以英軍為首歐洲侵略軍船堅炮利。甲午戰爭慘敗,最後防線被瓦解,歐洲侵略軍勢如破竹,攻入京城,被廹簽訂多項不平等條約,割地賠款。
制空及制海權在常規戰中極為重要,中國吸取慘痛歷史教訓,致力發展海軍,一艘艘軍艦在短期內建造成,投入保家衛國軍事力量。令世界刮目相看,鄰國惶恐不安,因而觸動美國神經,感到世界霸主地位受威脅而策動攻擊之其中最大因素,亦令鄰國如笀在背,積極配合美國制肘中國。且看中國領導人如何應對此局面,會否: 四面受敵,八面威風!

妖言惑眾 中國同美國打 有條傻佬同我講 可以用沖繩嘅機場 襲擊中國沿岸 我已經講咗 日本唔會參戰 因為參戰嘅話 會有亡國嘅可能 如果日本名正言順打中國 俄羅斯睇北方四島 攻擊北海道 你問日本點算 你會問原因 原因就係日本軍國主義復闢 憑乜嘢原因去打中國 你又會問我羅斯點解會幫中國 但係俄羅斯並非幫中國 係將日本拆骨 將美國勢力趕出東海 一個靚到無比嘅藉口 軍國主義復闢 無理攻擊中國 千載難逢的機會 將美國嘅勢力東海道消失 至於南韓更加唔敢 南韓美軍基地夠膽攻擊中國 北韓必定喐手 千載難逢嘅統一之戰 後面有中國陸軍做後盾 呢個時候美國幫到啲乜 呢啲機會 千載難逢 講清楚 佢哋係為自己 唔係為中國 只要喺南海 東風範圍之內 根本行近啲都唔敢 除非佢搏一搏 東風打唔到航母 認為美國夠膽搏嘅 講出原因囉 講到呢度 就應該將日本同韓國參戰嘅因素 大大降低 最多都 係咁講 美國唔理日本警告 照用沖繩嘅基地 襲擊中國沿海岸 咁嘅情況 大陸嘅海陸空軍 將會全力襲擊沖繩基地 咁嘅情況下 我就唔信沖繩嘅基地 送可以用嚟起飛戰機 甚至戰機一去無回頭 佢又跟住講 電子戰 喺前幾日體 美國媒體講 美國嘅咆哮戰機 喺南海上空突然失去所有聯絡 雖然只係幾秒 但係已經令佢心驚膽跳 話係中國喺南海部署嘅困擾器 如果係真 證明中國嘅電子戰 唔係想像中咁易對付 至於講到尾用核武 咁就大家攬炒啦 冇乜好講嘅 如果有乜嘢漏洞 歡迎樓主講出嚟 或者認為美國可以再有啲乜嘢行動 可以攞到著數嘅 即管講出嚟 大家研究下

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-5 04:52 PM 發表
妖言惑眾 中國同美國打 有條傻佬同我講 可以用沖繩嘅機場 襲擊中國沿岸 我已經講咗 日本唔會參戰 因為參戰嘅話 會有亡國嘅可能 如果日本名正言順打中國 俄羅斯睇北方四島 攻擊北海道 你問日本點算 你會問原因 原因就係日本軍國主義復闢 憑乜嘢原因去打中國 你又會問我羅斯點解會幫中國 但係俄羅斯並非幫中國 係將日本拆骨 將美國勢力趕出東海 一個靚到無比嘅藉口 軍國主義復闢 無理攻擊中國 千載難逢的機會 ...
將心比心,假設我係美軍有d牙力嘅人物,會促使印度跟中國開戰,(無論陰謀陽謀,還是比錢)仲要搞到中印雙方打熱核戰,其後美軍先上執死雞。到時仲可以美其名人道救援。
還記得美方退出左中短程導彈擴散條約,可能人地已經部署緊都唔定。

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-8-5 07:20 PM 發表

將心比心,假設我係美軍有d牙力嘅人物,會促使印度跟中國開戰,(無論陰謀陽謀,還是比錢)仲要搞到中印雙方打熱核戰,其後美軍先上執死雞。到時仲可以美其名人道救援。
還記得美方退出左中短程導彈擴散條約,可能人地已經部署緊都唔定。 ...
老友 印度支槍打唔響㗎 最大原因係地勢 中國喺高原上面 無論點打 都係佔盡地利 就算你打咗上嚟 一旦天氣唔好封山 後面嘅補給就冇㗎喇 呢一點美國點樣做都幫唔到啲乜嘢 無論乜嘢科技 都頂唔到個天 同埋地利 中國居高臨下300公里 就係新德里 除非印度遷都 否則首都都畀人打到頹垣敗瓦 係咁嘅前提之下 又點樣同中國打呢

形勢不容樂觀
米帝自二戰後每10年打一場地區戰爭
冇敵人都要夾硬搵一個
否則米帝"維護世界和平"的大戲就冇得再演下去
今次中國不幸被指定要扮演反派角色
雞賊大統領肯定會組聯軍黎搞9中國
在中國擁有遠洋作戰能力之前 應積極避戰
畢竟時間在我們這邊
否則在近海打 就算中國勝 但沿海被打爛 幾十年發展成果毀於一旦 不划算

引用:
原帖由 rambotam2008 於 2020-8-5 07:34 PM 發表

老友 印度支槍打唔響㗎 最大原因係地勢 中國喺高原上面 無論點打 都係佔盡地利 就算你打咗上嚟 一旦天氣唔好封山 後面嘅補給就冇㗎喇 呢一點美國點樣做都幫唔到啲乜嘢 無論乜嘢科技 都頂唔到個天 同埋地利 中國居高臨下300公里 就係新德里 除非印度遷都 否則首都都畀人打到頹垣敗瓦 係咁嘅前提之下 又點樣同中國打呢 ...
中印點會陸軍對決先,我指中程核導彈對射先

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-8-6 12:47 PM 發表

中印點會陸軍對決先,我指中程核導彈對射先
印度邊夠膽用核彈 同中國有啲乜嘢仇恨 要同歸於盡 而家擺明係幫美國佬做下戲  何況印度係咪真係做到核彈 我都好懷疑 試過三幾次核試 就做到核彈 巴基斯坦都話自己做到 但係正常就唔係好可信 睇佢自製嘅武器 就知佢有幾多斤兩啦

這個年代,不是你拿技槍就可以上戰場既年代
美國沒錢,沒生產力,沒有意志,是沒能力大戰的
美國和阿三沒分別,都是做場大龍鳳比無知既國民睇轉移防疫無能而己

反而中印開戰機會是大過中美,因為中印邊境雙連... 中美點打?美國可以運幾多士兵來南海打?打飛機就得

民族攻擊性:盎格魯撒克遜族(白人) > 中華民族(華人)

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-8-5 19:20 發表

還記得美方退出左中短程導彈擴散條約,可能人地已經部署緊都唔定。 ...
可惜美國現今沒有人才去執行你的計劃,煽動印度方面就很易,另一方就很難。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 15:19 發表
民族攻擊性:盎格魯撒克遜族(白人) > 中華民族(華人)
歷史長河上還剩多少好戰民族?

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 6-8-2020 18:24 發表

我不知道,但強者必然會吃掉弱者!(生物的真理、國家的真理、競爭道理...)

引用:
原帖由 帶刺的橄欖枝 於 6-8-2020 18:24 發表

人種基因上的優越性
文化上的優越性
地區上的優越性
------------------------
稱霸全球

引用:
原帖由 finalsm 於 2020-8-5 07:20 PM 發表

印度總理莫迪係玩政治高手,精過鬼,佢會咁易上當?做美國馬前卒?
睇下菲律賓總統杜特蒂,佢直頭講到出口
菲律賓唔係傻仔?呢個道理印度點會唔知?
其實杜特蒂已經唔係第一次串美國
早係奧里馬時代,就係南海主權國際仲裁,搵左個非聯國合組織,格硬話菲律賓仲裁贏左
美國要菲律賓根據仲裁結果,黃岩島主權爭議可以趕走中國
杜特蒂當時就認為奧巴馬搵老襯,同中國開戰?
先講好,邊個去打,美國主打,菲律賓跟後面,定係菲律賓主打,美國係後面
結果奧巴馬淆底馬上縮沙,改口話南海主權之爭,唔一定要用武力解決,可以透過談判都得

印度有個世仇巴基斯坦係旁邊,叫印度同中國打仗?邊個執死雞仲係未知之數

別把菲律賓當「誘餌」 杜特蒂要美向中直接開戰

《菲律賓每日問詢者報》(Philippine Daily Inquirer)7日報導,總統杜特蒂(Rodrigo Duterte)5日晚上在活動上發表講話,先是指責美國「慫恿」菲律賓與中國交戰,把菲律賓當「誘餌」。隨後,他還刺激美國,要美國「打響第一槍」,菲律賓「然後再跟上」。

另外,杜特蒂也針對屢次批評其南海問題政策的國內政客,點名要把他們「拽出來」加入戰爭。

刺激美國跟中國開戰
根據報導,杜特蒂當晚指責美國,「美國總是在逼迫我們,慫恿我們……讓我當誘餌。你以為菲律賓人是什麼,蚯蚓嗎?」接著,他還反過來「刺激」美國一番。

「我說,你(美國)把你的飛機、你的船開到南海去打響第一槍,我們就跟上。去吧,去開戰吧。」杜特蒂還說到,「(因為)我們有菲美條約……你想要麻煩嗎?行啊,那我們就一起製造麻煩。
https://www.upmedia.mg/news_info.php?SerialNo=66791

引用:
原帖由 sclee1209 於 2020-8-6 10:49 PM 發表

印度總理莫迪係玩政治高手,精過鬼,佢會咁易上當?做美國馬前卒?
睇下菲律賓總統杜特蒂,佢直頭講到出口
菲律賓唔係傻仔?呢個道理印度點會唔知?
其實杜特蒂已經唔係第一次串美國
早係奧里馬時代,就係南海主權國際仲裁,搵左個非聯國合組織,格硬話菲律賓仲裁贏左
美國要菲律賓根據仲裁結果,黃岩島主權爭議可以趕走中國
杜特蒂當時就認為奧巴馬搵老襯,同中國開戰?
先講好,邊個去打,美國主打,菲 ...
搵莫迪攪中國個成本非常大喎,佢手下有誰不甘心不能上位?莫迪能否百份百控制每位軍中實權將領?
驅虎吞狼邊會搵一國元首,個國家都無埋仲總咩統?
要攪都搵印度軍中實權將領啦,印度軍隊中一定有高層可為美國所用,問題係美方會否用呢種下三流手段,如美方一決心要跟中國一戰,此必為上上之䇿。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]