• 瀏覽: 5,630
  • 回覆: 108
+2

新冠疫情持續,為加大病毒檢測效率,港府早前向3家公司,包括華昇診斷中心、中國檢驗有限公司和香港公司Prenetics購買檢測服務。但泛民區議員今召開記者會抗議,表示上述兩家內地檢測公司問題多,除了疑似「無牌經營」、檢測同意書內容有逃避醫療責任之嫌,區議員譚凱邦也批評檢測程序不透明,表示香港有能力自己進行大規模檢測,呼籲港府婉拒中國政府支援。

譚凱邦認為,中國檢驗公司是在獲港府選用後,為符合程序規定,才「臨時臨急」加入醫療化驗師為董事長,懷疑其在之前收集化驗樣本的時候是無牌營業。他又指,檢測前的知情同意書上顯示的檢測公司名字為當時無牌照的中龍檢測公司,但實際檢測的卻是中國檢驗有限公司,指政府試圖以公司合資的名義混淆視聽。並且該同意書內指明檢測過程「並非出於醫療診斷或治療目的」,譚凱邦質疑此舉是否為了逃避承擔醫療過失的責任。

另一家華昇診斷中心的兩家子公司之前因強制採集新疆人的基因作研究,而被美國列入經濟黑名單。議員范國威指,這令他不得不懷疑該公司可能借著檢測樣本之名收集港人基因作數碼監測。譚凱邦表示,近期接到不少市民反映,因擔心自身樣本不知會交往哪間公司做檢測,加上對大陸醫療缺乏信心,對進行病毒檢測有所保留。

議員譚爾培指,現在香港檢測主要是缺乏硬體設施,通過混合樣本檢測和徵用大學實驗室等增加可用設施,完全可以自行擴大檢測規。

議員呼籲港府婉拒中國政府的檢測支援,以公開招標形式選擇檢測公司,以恢復市民對於香港的醫療檢測信心。

死黃狗你自己拒絕好了,不要代表我!

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1338019/即時-港聞-批兩內地檢測公司問題多-區議員籲拒中國政府支援

証據呢?
點解唔控告佢哋

其實講一大堆野,我仲係想佢地解釋採集基因點用作監控?原理係點?虛心請教。

妖言惑眾

其實講咁多做乜?停飲東江水先啦!

引用:
原帖由 K2020 於 2020-8-5 02:47 PM 發表
其實講一大堆野,我仲係想佢地解釋採集基因點用作監控?原理係點?虛心請教。
基因哩家嘢都可以作為監控嘅話,點解美國咁先進,但到而家都唔去用哩個技術,反而中國用到?

香港就係攪唔掂

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2020-8-5 02:50 PM 發表
其實講咁多做乜?停飲東江水先啦!
你估佢哋會停飲?着數哩家嘢,黃人認第二,無人敢認第一!

引用:
原帖由 scottie_csp 於 2020-8-5 02:51 PM 發表

基因哩家嘢都可以作為監控嘅話,點解美國咁先進,但到而家都唔去用哩個技術,反而中國用到?
我只可以話呢班人真係痴線

死黃狗你自己拒絕好了,不要代表我!  x 2

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-8-5 02:51 PM 發表
香港就係攪唔掂
因為多反骨仔女!

引用:
原帖由 simonfdf 於 2020-8-5 02:47 PM 發表
証據呢?
點解唔控告佢哋
https://news.discuss.com.hk/view ... page=1#pid522772632

神又係你鬼又係你
無得做測試又投訢,就話政府不力
有得做測試又投訴,就話自己搞得掂
咁你地想點呢

引用:
原帖由 初級投資者 於 2020-8-5 02:51 PM 發表
香港就係攪唔掂
搞唔搞得掂都好

無理由搵啲無牌嘅大陸公司

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2020-8-5 02:54 PM 發表
神又係你鬼又係你
無得做測試又投訢,就話政府不力
有得做測試又投訴,就話自己搞得掂
咁你地想點呢
有得做但嗰啲係無牌嘅

來歷不明嘅

大陸嘅

你收貨

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]