• 瀏覽: 301
  • 回覆: 7
梁愛詩不同意香港大律師公會就政府決定推遲原定於2020年9月6日舉行的立法會選舉發表的聲明。這項聲明是基於政治目的,而非法律理由。

梁愛詩反駁大律師公會:押後選舉為保障市民生存權利基本法委員會前副主任、前律政司司長梁愛詩表示,不同意大律師公會早前就政府押後立法會選舉一年,所發的聲明內容,認為是基於政治多於法律根據。

有關疫情和市民生存權的發言,聚眾投票容易造成醫療系統崩潰

新聞來源連結:
http://news.wenweipo.com/2020/08/04/IN2008040100.htm

大律師公會的政治立場令佢好唔公正~

大家好,我是新手,請多多指教。
從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
早於十多年前就有網友勉勵我「豈能盡如人意,但求無愧於心」
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中
引用:
原帖由 蘋蘋安安_An 於 2020-8-5 01:18 PM 發表

梁愛詩不同意香港大律師公會就政府決定推遲原定於2020年9月6日舉行的立法會選舉發表的聲明。這項聲明是基於政治目的,而非法律理由。

梁愛詩反駁大律師公會:押後選舉為保障市民生存權利基本法委員會前副主任、前律政司司長梁愛詩表示,不同意大律師公會早前就政府押後立法會選舉一年,所發的聲明內容,認為是基於政治多於法律根據。

有關疫情和市民生存權的發言,聚眾投票容易造成醫療系統崩潰:smile_38 ...
藉口

保障建制選票至係真

去年區選大敗

建制唔想呢啲屈辱再次出現

今年武漢肺炎疫情影響到建制唔可以再一車一車旅遊巴咁運啲廢老嚟投票

仲有去咗中國依家落唔到來嗰啲又投唔到票

建制好驚

梗係拖得就拖

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 top11 於 2020-8-5 01:21 PM 發表

大律師公會的政治立場令佢好唔公正~
難道梁愛詩好公正

梁愛詩擺明係奶中狗一條

熄燈,鎖門,爆大鑊
梁愛詩正一臭閪 。 保障市民生存 ,就要徹底封關呀

引用:
原帖由 tttt123456 於 2020-8-5 01:24 PM 發表

梁愛詩正一臭閪 。 保障市民生存 ,就要徹底封關呀
政府話封關要顧及玻璃心中國感受

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-5 01:22 PM 發表

難道梁愛詩好公正

梁愛詩擺明係奶中狗一條
但大家要講事實:
押後一年並不是取消選舉, 你如何取捨老人家的生存權和你自己的投票權是你的意見。
如果凡事都要全民公投的話, 你只是無政府主義。
或者你唔好將反共睇得偉大。
你睇清楚大局先。你有無比較人民三十年前同而家的生活水平?
最卑劣的唔係中共。
當然而家唔係一切, 社會國家都要進步, 但唔係你的支持者好似舊年咁做流氓搞事囉。
你明唔明白?

大家好,我是新手,請多多指教。
從一個應該熟悉論壇的人,到一個網上白痴,連自己都不知自己是誰了
我自問尊重別人那就好了
早於十多年前就有網友勉勵我「豈能盡如人意,但求無愧於心」
昔日的網友全部一個不留、不知所終,相信無法找回,就如逝去的都只能留在記憶當中
引用:
原帖由 top11 於 2020-8-5 01:28 PM 發表

但大家要講事實:
押後一年並不是取消選舉, 你如何取捨老人家的生存權和你自己的投票權是你的意見。
如果凡事都要全民公投的話, 你只是無政府主義。
或者你唔好將反共睇得偉大。
你睇清楚大局先。你有無比較人民三十年前同而家的生活水平?
最卑劣的唔係中共。
當然而家唔係一切, 社會國家都要進步, 但唔係你的支持者好似舊年咁做流氓搞事囉。
你明唔明白? ...
點樣最卑劣的唔係中共

熄燈,鎖門,爆大鑊

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]