• 瀏覽: 4,331
  • 回覆: 9
+2
引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-5 01:03 PM 發表

你嘅思維根本錯誤,因為你思維一開始就係管!!

英國佬管香港,重點在於管少啲!盡量保持社會公平,以競爭維持平衡,減少分配主義!!

你自己睇吓呢20年,深圳同香港嘅發展你就明白!!
改革開放, 根本就係縱容企業家,資本家,所以發展迅速!!
香港調返轉頭黎,福利開支不停增加,公務員社會地位越嚟越突出!!

香港地產業根本冇問題,你有冇見過,因為香港樓價貴移民外國,因為香港樓價貴,大陸人不移民香港? ...
完全唔覺英國佬管少啲!更談不上盡量保持社會公平,什麼以競爭維持平衡?
英治時期靚地被英國人霸佔, 政府施政從來是一言堂。
一般人難入政府部門做高位工作, 除非是白人栽培出來。
所有大型基建項目都是分配主義, 好項目和購買材料全部都益英國人。
起埋晒英式監獄徙置區俾小市民住, 強姦打劫無日無之。小市民搵食艱難都要交足稅。
英國鬼臨走做場大戲, 大加公務員福利, 搞什麼自由貿易, 金融中心....都是睇死你華人經驗淺, 會被大鱷咬死。
阿爺替香港執了太多手尾, 仍不能宣之於口, 因為怕反民鬧:管得太多。
梁振英看見漢奸入侵校園洗腦, 想推個國民教育都被黑成共產黨。
民混政棍搞那麼大壇暴動迫中央出動解放軍, 還要忍忍忍..... 去到這地步被美國踩到上心口, 還可以不管嗎?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-11 04:41 PM 發表

九七年之後香港法律,一定係越嚟越複雜,社會必然越嚟越壟斷!

正如有啲細嘅印刷廠,印野仲要攞ISO,實質有咩作用就唔知,事實上就淘汰咗好多細嘅印刷廠。

我就唔知,一年因為打火機意外,作成幾多次火災,但係香港政府,居然打火機都要去申請唔知乜嘢號碼,結果,細嘅貿易公司,生產商,全部收檔。

英國佬管香港,係個多元化社會,中環,有中環嘅搵錢方法,英國佬有英國佬搵錢嘅方法。香港人有自己嘅搵錢方法。

...
正如有啲細嘅印刷廠,印野仲要攞ISO,實質有咩作用就唔知,事實上就淘汰咗好多細嘅印刷廠。

我就唔知,一年因為打火機意外,作成幾多次火災,但係香港政府,居然打火機都要去申請唔知乜嘢號碼,結果,細嘅貿易公司,生產商,全部收檔。

以上這些改進...你認為如果還是英國佬管治就不會管嗎?

以前嘅香港,做生意好過打工,而家做公務員!!
社會毫無動力,產業枯萎!!

此話不正確!
以前在香港做生意是因為競爭不及現在大,才讓人感覺比現在容易。
現在年輕人一出身未有工作經驗就要投身做老闆, 樓上CAFE, 小型農莊, 網店生意, 自顧IT行業, 設計公司........總之就是不肯打工, 搶貴了舖租。
而家做公務員是最好的優差, 上司永遠不會炒縮骨的下屬, 因為花的是公帑, 關人, 無謂做醜人!!

社會毫無動力? 產業枯萎? 該要看看是那一個行業而論, 順豐速遞和外賣送餐, 都能讓打工仔賺到幾萬元一個月, 是因為夠靈活變通, 能與時並進.....。
舊行業式微不是香港獨有, 要保留昔日光輝去台灣發展就最適合

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-12 01:16 PM 發表

觀念根本就已經唔同,英國人一直都係講少政府,大市場,英國都會不停進行法律改革,不過係幫助香港商人對外競爭。

九七年之後董建華,上台,就計劃多多,希望全個社會,工商界,市民全部配合佢個計劃!可惜啦,佢根本唔係一個雄才偉亮嘅領袖!

你都識講啦,隨着中國嘅崛起,香港嘅法律,本質上應該更加有彈性,但係香港政府反其道而行。
法律本質上應該更加寬鬆,令到商人有更大嘅自由度,適應市場變化,唔係不停利用法律 ...
以中共家長式的管治, 在短短幾十年能令7億人脫貧的成就去行。
如果中央一早在香港去殖民化, 香港不用走那麼多冤枉路。
看澳門人均GDP能超越全球, 就知道香港的失敗不是董建華的問題

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-12 01:21 PM 發表

順X嘅崛起,就係因為自由經濟,政府少參與!信封嘅老闆以前係咩人,心照!

送外賣搵到錢,我估就唔係啦,而家好多人做熊貓,步兵團,一張單29,30,我有個朋友,一個鐘頭得一張單,唔信你去問下! ...
呢啲工種跟的士行情差不多, 有人一到站就有客, 有人在機場等半天都係得個等

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-12 01:24 PM 發表

咁你就要返去讀吓書啦,大部份脫離英國殖民地管治嘅國家,經濟都會衰退,其中包括香港!!

同時,你對改革開放成功分析可能有啲錯誤,深圳嘅崛起,同中國共產黨領導冇關係,相反,中國共產黨係放鬆咗對深圳嘅管治!!

唔通你話,深圳以前啲妓女,係共產黨領導村莊總動員,送來深圳? ...
你以那一年來斷定香港經濟衰退?
深圳嘅崛起為何不關中國共產黨領導事? 鄧小平的改革開放路線從深圳沿海做起, 後期掃黃行,打貪行動也是中國共產黨領導的努力而成就。
東莞一帶曾經因為掃絶黃色事業而導致失業率擧升, 但人民的堅忍和靈活變通, 改行從事新經濟, 家具, 電子, 地產, 科技, 旅遊, 商城, 餐飲等高端項目發展.......發展至今大學生數目已超越香港 。
你對改革開放成功分析可能有偏差, 建議你在兩地通關後, 上去大灣區看看深圳的發展。
https://www.bayarea.gov.hk/tc/about/dongguan.html

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-13 12:18 PM 發表

九七後,董建華時代,記得,當年出現好多負資產,好多人失業,好多公司執咗笠,香港政府出現赤字,好多改革,嗰啲改革根本得唔到群眾支持,好多人出嚟示威,包括公務員。
當年朱鎔基,好似因為香港經濟唔掂,要香港政府發債!
你唔信嘅,得閒搵啲資料俾你睇!!

東莞掃黃後,經濟係咪復甦我真係唔知點同你講,但係我上次去東莞,市面就非常靜,好多廠都執咗,好似同你講嘅不符合。 ...
你只可以話老董唔夠經驗, 遇上百年難見的金融風暴和沙士爆發。他的施政除了數碼港能變地產項目而沒有被地產打手犯民推倒之外, 他所有德政都被推倒, 八萬五不能實現, 何以會是他制造負資產呢?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-13 12:18 PM 發表

九七後,董建華時代,記得,當年出現好多負資產,好多人失業,好多公司執咗笠,香港政府出現赤字,好多改革,嗰啲改革根本得唔到群眾支持,好多人出嚟示威,包括公務員。
當年朱鎔基,好似因為香港經濟唔掂,要香港政府發債!
你唔信嘅,得閒搵啲資料俾你睇!!

東莞掃黃後,經濟係咪復甦我真係唔知點同你講,但係我上次去東莞,市面就非常靜,好多廠都執咗,好似同你講嘅不符合。 ...
我上次上去見好多服務業張貼街招, 人工陪翻都請唔到人, 何解?

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-13 01:05 PM 發表

你講東莞?我唔知。都差唔多兩年三年前,朋友喺樟木頭有間屋,陪佢返去行吓⋯⋯

而家唔同以前啦,以前香港人一到星期六,一群一群去東莞,而家真係好少去啦⋯⋯

所以,我真係唔知而家東莞咩環境⋯⋯ ...
整個深圳大灣區都轉做高端產業, 人工廠租水漲船高, 工廠當然要搬去內陸或東南亞, 東莞原有廠地都轉做商住發展。
這是正常現象。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-13 01:40 PM 發表

是但啦,我同樓主出現分歧,最主要係,打擊樓價方面!

香港人唔鍾意交稅,淨係鍾意買樓,所以香港和內地一啲地方,根本都係依賴地產業作為政府主要收入,要打擊房地產,先要開源,但係開源並唔係你講得咁簡單。

政府冇咗賣地收入,必然會向其他地方徵收稅款,其實只係用問題去解決問題,後果難了!!

因為香港政府開支好難減少,公務員出糧,龐大嘅福利開支,都需要收入嚟支持。

同事亦都因為香港政府收入需要穩定, ...
公務員應減薪是重要方向, 但如何減? 如何不需中央介入而港府能自行解決?

引用:
原帖由 starr 於 2020-9-29 01:52 PM 發表

老董係真心為香港、為祖國,不過處境真係好困難,一黎就有金融風暴、之後係禽流感、SARS...
當時內地仍需要香港發揮中間作用,保留港英殘餘,佢地掌握社會資源,搞到施政處處艱難 ...
港英殘餘不斷拖政府後腿, 誰上場都會舉步維艱, 除了順從港英餘孽黃皮白心的煲呔曾之外。
誰個真心為港都會被迫下台。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]