• 瀏覽: 4,322
  • 回覆: 47
+2
版規唔準轉載影片,有興趣就搜尋>>>
"寧南山:如何精神控制台灣?民進黨和日本都有豐富的經驗要分享"

簡單來說就係「兩路政策」
一條路係識時務,仔女可以讀大學、可以做公務員,走上人生勝利之路
另一條路就係抗拒從嚴,由日據時期各種逼害,到民進黨時期利用媒體各種冷暴力等
兩者都成功精神控制台灣島民

點解香港回歸20幾年,情況就愈黎愈差呢?
實施「兩路政策」,首要就係控制一切上層資源
但香港上層資源到今日仍掌握在反中亂港+地產黨手中
例如黑醫黑教,就算係打政府工既都炒不得,更何況外資企業

中共要掌握上層資源,第一係從政府入手,第二係從企業入手
無論哪一個方向,既得利益(外國勢力、地產黨)都會抗拒反彈
2019黑暴就係一次總爆發!

雖然中共無法實施「兩路政策」呢種較軟既手法
但硬起來的話,中共就係絕對優勢,黑暴失敗亦係必然
跟住就係繼續掌控上層資源,實施「兩路政策」!

未來要加強營造「反中亂港=人生仆直」
仇中既普通民眾就會變成同情黑暴但拒絕站隊
之後連仇中恨中都成為過街老鼠
完成真正回歸

#切忌以為辜息反中亂港可以贏得人心

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-5 11:25 AM 發表
"寧南山:如何精神控制台灣?民進黨和日本都有豐富的經驗要分享"

一條路係識時務,仔女可以讀大學、可以做公務員,走上人生勝利之路
另一條路就係抗拒從嚴,由日據時期各種逼害,到民進黨時期利用媒體各種冷暴力等

實施「兩路政策」,首要就係控制一切上 ...
啲人憎中國係因為中國做過太多核突事

有因才有果

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-5 11:53 AM 發表

啲人憎中國係因為中國做過太多核突事

有因才有果
又講廢話
你憎又點?
冇實力就乜都做唔到

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-5 11:25 AM 發表

實施「兩路政策」,首要就係控制一切上 ...
你嘅思維根本錯誤,因為你思維一開始就係管!!

英國佬管香港,重點在於管少啲!盡量保持社會公平,以競爭維持平衡,減少分配主義!!

你自己睇吓呢20年,深圳同香港嘅發展你就明白!!
改革開放, 根本就係縱容企業家,資本家,所以發展迅速!!
香港調返轉頭黎,福利開支不停增加,公務員社會地位越嚟越突出!!

香港地產業根本冇問題,你有冇見過,因為香港樓價貴移民外國,因為香港樓價貴,大陸人不移民香港?

根本問題就因為董建華管治思想落後,利用法律,破壞香港格局。

相反深圳,就越嚟越不管,經濟發展迅速,經過20年,香港係一啲錯誤道路上不停向前,最終發生群眾運動!

到呢一刻好似樓主呢種人,依然未能反省,真係可悲!!

台灣漢人本就是中國人,文化也是中國文化,統一后教科書改一改,同化的難度不大。我看比香港容易多了。

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-5 01:03 PM 發表
你嘅思維根本錯誤,因為你思維一開始就係管!!英國佬管香港,重點在於管少啲!盡量保持社會公平,以競爭維持平衡,減少分配主義!!你自己睇吓呢20年,深圳同香港嘅發展你就明白!! ...
1. 英國都仆街啦
2. 原來深圳比香港管得鬆?

我覺得你套說法廿年前都仲有人信既,不過回歸以來政府太廢根本就係無為而治咁,咪搞左個佔中黑暴出黎囉
你到今時今日仲講呢d實在係離地,繼續無作為香港就真係萬劫不復~

香港問題無關政策問題, 係某D反動派出身成分不佳 必然反TG
Youtube search 徐焰香港三種人最壞

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-5 05:22 PM 發表

1. 英國都仆街啦

我覺得你套說法廿年前都仲有人信既,不過回歸以來政府太廢根本就係無為而治咁,咪搞左個佔中黑暴出黎囉
你到今時今日仲講呢d實在係離地,繼續無作為香港就真係萬劫不復~ ...
咁深圳係經濟運作唔係比香港寬鬆咩?

英國仆街,英國文化仆街啦咩?成場運動,頂到而家,都係英式訓練出嚟嘅香港警察,旨意班建制派香港卜街啦!

建制派除咗食飯,吹牛 拍馬屁,喺香港爭取民心根本完全失敗!!

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-5 05:22 PM 發表

1. 英國都仆街啦

你到今時今日仲講呢d實在係離地,繼續無作為香港就真係萬劫不復~ ...
我嗰套思維有咩問題呢?乜而家好多香港人,因為樓價貴,移民返大陸咩?

如果單純係靠思想控制,精神控制,就可以管理國家嘅,你點樣解釋,蘇聯會倒台?

韓國電視劇,電影,拍咁多,爆政府黑幕,社會潛規則,你有冇見過韓國人,日日想推翻南韓政權啦?

其實你知唔知香港問題出係邊度㗎!!

香港大量年青人口,都係有大陸輸入,即係大陸出世,點解嚟到香港之後,會變成反華勢力呢,中共中央 D 維穩費,喺香港到底點樣洗㗎?

呢20年,建制派賺唔少錢,不過,又冇交到功課啊?

乜春都搞唔掂!

爆咗獲,就叫中央政府,直接接管香港,其實建制派有咩用呀?搞到最後,都係中央親自出手!!

成班人,同明朝崇禎皇帝身邊小人有咩分別呢?一面就拍馬屁,一面就將細路仔向外國送!!

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-5 06:05 PM 發表
如果單純係靠思想控制,精神控制,就可以管理國家嘅,你點樣解釋,蘇聯會倒台? ...
證明美式思想控制更成功

引用:
原帖由 狂人甲 於 2020-8-5 01:03 PM 發表

你嘅思維根本錯誤,因為你思維一開始就係管!!

英國佬管香港,重點在於管少啲!盡量保持社會公平,以競爭維持平衡,減少分配主義!!

你自己睇吓呢20年,深圳同香港嘅發展你就明白!!
改革開放, 根本就係縱容企業家,資本家,所以發展迅速!!
香港調返轉頭黎,福利開支不停增加,公務員社會地位越嚟越突出!!

香港地產業根本冇問題,你有冇見過,因為香港樓價貴移民外國,因為香港樓價貴,大陸人不移民香港? ...
完全唔覺英國佬管少啲!更談不上盡量保持社會公平,什麼以競爭維持平衡?
英治時期靚地被英國人霸佔, 政府施政從來是一言堂。
一般人難入政府部門做高位工作, 除非是白人栽培出來。
所有大型基建項目都是分配主義, 好項目和購買材料全部都益英國人。
起埋晒英式監獄徙置區俾小市民住, 強姦打劫無日無之。小市民搵食艱難都要交足稅。
英國鬼臨走做場大戲, 大加公務員福利, 搞什麼自由貿易, 金融中心....都是睇死你華人經驗淺, 會被大鱷咬死。
阿爺替香港執了太多手尾, 仍不能宣之於口, 因為怕反民鬧:管得太多。
梁振英看見漢奸入侵校園洗腦, 想推個國民教育都被黑成共產黨。
民混政棍搞那麼大壇暴動迫中央出動解放軍, 還要忍忍忍..... 去到這地步被美國踩到上心口, 還可以不管嗎?

引用:
原帖由 starr 於 2020-8-11 01:47 PM 發表

證明美式思想控制更成功
你所講嘅美式思想係啲乜嘢呢?

而家解放軍,好多設計,都係參考美國,咁係咪美國思想滲透中國解放軍?

根本好多經濟學,都係由西方傳入,唔學習點樣進步呀?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]