• 瀏覽: 21,497
  • 回覆: 299
  • 追帖: 1
+13
醫務委員會3名業外委員和2名業外審裁員發表聯合聲明,表示明白中央政府希望對香港的疫情伸出援手,但任何醫生、護士及醫務化驗師等來港工作時,都必須依從適當的註冊程序,確保持有本港合法資格進行相關專業工作。 5人包括林志釉、陳永佳、梅卓能、楊光輝和呂永翔,他們表示以個人名義發聲明,回應當局引入內地醫護人員...

為何是以個人名義發表聲明?

請問無國界醫生,是否可以在香港處理病人!所謂處理,包括研究,觀察!

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1541911-20200805.htm?spTabChangeable=0

無國界醫生,.....

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-5 11:13 AM 發表
醫務委員會3名業外委員和2名業外審裁員發表聯合聲明,表示明白中央政府希望對香港的疫情伸出援手,但任何醫生、護士及醫務化驗師等來港工作時,都必須依從適當的註冊程序,確保持有本港合法資格進行相關專業工作。 5人包括林志釉、陳永佳、梅卓能、楊光輝和呂永翔,他們表示以個人名義發聲明,回應當局引入內地醫護人員...

請問無國界醫生,是否可以在香港處理病人!所謂處理,包括研究, ...
主要係提防啲中國淘寶醫生

凡係同中國有關嘅野都難免涉及啲偷雞摸狗事

政府將啲檢疫工序外判俾一間無牌中資公司已經係明顯例子

醫務委員會委員名單如下:

主席:劉允怡教授,
SBS委員:李淑儀女士, GBS JP * 陳漢儀醫生, JP 陳沛然議員 陳永佳先生 * 鄭志文醫生 張展鵬醫生 張漢明醫生 蔡堅醫生 周一嶽教授, GBS MBE 周雨發醫生 霍泰輝教授, SBS JP 何鴻光醫生 何栢良醫生, JP 許美嫦女士, MH JP * 孔憲正先生 * 葉永玉醫生 鄺祖盛先生, MH * 林志釉先生 * 林哲玄醫生 劉楚釗醫生, GMSM MH JP 李偉雄醫生 梁子超醫生 盧志遠醫生 龍振邦醫生 梅卓能先生 * 龐朝輝醫生 佘達明醫生 鄧惠瓊教授, SBS JP 韋玉珍醫生 王殷厚教授, MH * 楊協和醫生法律顧問:岑炳生先生 吳焯軍先生秘書:黃素珊女士

引用:
原帖由 SandyBB1995_2 於 2020-8-5 11:13 AM 發表

請問無國界醫生,是否可以在香港處理病人!所謂處理,包括研究, ...
外行要指導內行?

醫委會((業外))((業外))委員????????!!

DKLM!!即係:關你L事啦!死乞兒!

化驗唔係用試劑+儀器做咩????

袁國勇咁2手fing fing咩儀器都冇, 去街市用目測????

咁妓協d 12, 13歲記者 有冇讀過傳理系???

引用:

按黑醫護嘅邏輯,無國界醫生必須先要考取每一個國家嘅牌,先可以診病救人...

算把啦,咁唔鐘意內地醫護,請移居去英國美國enjoy 高價醫療吧

引用:

請繼續發聲明,但睬你都儍.....

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-5 11:14 AM 發表

主要係提防啲中國淘寶醫生

凡係同中國有關嘅野都難免涉及啲偷雞摸狗事

政府將啲檢疫工序外判俾一間無牌中資公司已經係明顯例子

屌,香港都大把淘寶記者救護員

假設有日,香港有乜緊急大災難,比如有化武恐襲,記住唔好搵外援喎,即使美國英國醫生理論上都冇香港執照

引用:
原帖由 ngblowwater-a1 於 2020-8-5 11:18 AM 發表
化驗唔係用試劑+儀器做咩????

袁國勇咁2手fing fing咩儀器都冇, 去街市用目測????
人地有X光眼,唔通又話你知咩!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]