• 瀏覽: 3,584
  • 回覆: 42
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 ginppl 於 2020-8-6 00:29 發表

如果細心留意, 皮膚追求美白, 頭髮染金, 這些被認為是時尚理所當然,
但潛意識就是不自覺地西化,扭曲自我的表現
好奇心系正常嘅,我都想試勻天下美女,黑白紅黃。why not?

引用:
原帖由 ginppl 於 6-8-2020 00:29 發表

如果細心留意, 皮膚追求美白, 頭髮染金, 這些被認為是時尚理所當然,
但潛意識就是不自覺地西化,扭曲自我的表現
中國人都有追求「美白」,但香港人卻是追求「歐美白人化」!
兩者很有差距!
直頭唔想做自己原生種族既人咁解!
實際想做既事情係「Cultural Transition 文化轉型」!

中國華人 ---> 西方華人

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-5 11:36 AM 發表

美國的內心只有自己才是正義的,其他人都是歪理。
結果異民族因為美國而受苦,作出反抗,還要被美國指責是恐怖分子。
其實我在說911事件。
美國人就無法理解到多元文化這一個概念。 ...
美國銀紙印上In God We trust
就知美國文化受到基督教文化影響有幾大
通常單一神教,有極端排他性,認定信其他教為異教徒非我族類
所以正義只在信基督的國度
即使猶太教,回教理論上係同源,信單一神就比較霸道
中東國家唔駛講,因為政教合一,排他性更強
美國雖然政教分離,睇歷任美國總統有邊個唔係基督徒?
如果唔信基督,會選得上至怪
對於東方國家,唔信基督自然就不會被他們認可
據報導,美國最保守教派福音教派,反同,反墮胎...反呢樣反果樣
長期支持共和黨,信徒佔美國人口十四%以上
所以侵侵曾經講過,如果唔係大法官釋憲同婚合法,總統冇法逆轉
佢反對到底
唔知有冇人識得之前打NBA個華裔球員林書豪,佢係後來越打越差至去中國發展
當時佢走紅,受到美國人歡迎
睇到其中分析原因,佢雖然黃皮膚,但係每次訪問都言必稱上帝或耶穌
據佢本人講如果唔打藍球,佢會去做傳教士
美媒體評林書豪十足十American style
歷史上單一神教因為宗教發生過多少戰爭就不用多講
講返香港,英殖時代接受教育,我地呢一代係香港出世
成長時讀學校,絕大部份係教會學校
我由幼稚園讀到中學畢業,都係教會學校
每個星期有堂要上聖經,身邊識唔少人信基督教
我因為屋企人拜神,始終冇接受基督信仰
先係度講聲抱歉,可能會得罪信教網友
出黎社會遇到陰險小人,大部分都係基督徒
尤其係教會主事者,唔理天主教好或者基督教
有陳日君呢類仆街,灌輸啲政治思想,信徒就會受到影響
台灣一樣,雖然台灣基督教並非主流
但係佢地最大教派會福音教派外另一大保守教派長老教會
呢個長老教會開宗明義反國民黨支持台獨
而李登輝就係呢個教會信徒

引用:
原帖由 sclee1209 於 6-8-2020 13:01 發表

美國銀紙印上In God We trust
就知美國文化受到基督教文化影響有幾大
通常單一神教,有極端排他性,認定信其他教為異教徒非我族類
所以正義只在信基督的國度
即使猶太教,回教理論上係同源,信單一神就比較霸道
中東國家唔駛講,因為政教合一,排他性更強
美國雖然政教分離,睇歷任美國總統有邊個唔係基督徒?
如果唔信基督,會選得上至怪
對於東方國家,唔信基督自然就不會被他們認可 ...
但係信基督真係得到自由咩?定係得暴力、野蠻呀?
咩都唔信先係最正確!

美國主義:銀河唯一的宗教,天際最強道理。
滿腦子殺戮思想!

引用:
原帖由 神經箭 於 2020-8-5 09:07 發表
特朗普主導的去香港化,表面上得到西方和應,但是,除了五只屎眼,其他國家會甘心聼令于美國嗎?
去香港化的最大收獲是;香港也去西方化。看此後中央如何發功,把香港失落的新一代逐步領回中國。

洗腦憑工具
反中從幼導
新苗中毒深
抗拒掀風暴
去港自西方
迎華機會到
國安當有籌
矯枉全方造 ...
老尾的所謂“聞煮豉油”根本一直都不存在。
經過今次“美國肺炎”洗禮,希望盲目崇美的人可以清醒啦!

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 09:12 AM 發表

兩者很有差距!
實際想做既事情係「Cultural Transition 文化轉型」!
中國華人 ---> 西方華人 ...
是來自同一個意識, 就是白人是個好標準
中國人係有追求「美白」,
點解白就是美的標準? 就是白人這麼多年來文化的影響力, 這百年來白人代表先進, 也使我們不自覺 (intuitively) 認同這標準. 努力模仿白人型態.

引用:
原帖由 caorenjie 於 2020-8-7 01:23 發表

台灣長老教會政治影響力很大,從一開始就涉足台灣政治很深
另類基督,一樣排他。

引用:
原帖由 rtrtrt2006 於 2020-8-6 09:12 發表

兩者很有差距!
中國華人 ---> 西方華人 ...
冇自信的表現。所以習大大要求“民族自信”。

香港人的「祟洋半離地生活」!

食洋奶長大。

正因為香港人已經接近完全西化,所以就拋棄了中國的互惠互利有禮文化、家庭文化和國家主義,取而代之的是西方的純粹利益主義,一切以金錢、物質、個人利益、榮耀和聲譽定義好壞,亦催生出極端暴力的霸凌文化,更加接近原始人類的肉弱強食本性。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]