• 瀏覽: 42,219
  • 回覆: 612
  • 追帖: 3
+31
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 10:46 AM 發表

無話要綁全家, 邊個有BNO 咪睇邊個. 咁簡單既道理都有戇鳩仔唔明.

仲有, 講多次, 呢個計劃原意係比BNO 持有人因為政治理由移民. 邊可能比你食兩家茶禮?
二五仔必定變過街老鼠.
香港總係有D 懶醒既戇鳩仔 ...
你係咪傻架?一家十口,如果阿媽做申請人,係咪只需要阿媽去住,老豆同埋八個細路都唔使去住,然後其他九個人五年後全部合資格申請做 PR?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-8-16 10:51 AM 發表

你係咪傻架?一家十口,如果阿媽做申請人,係咪只需要阿媽去住,老豆同埋八個細路都唔使去住,然後其他九個人五年後全部合資格申請做 PR?
有BNO 果個唔得, 就全部都唔得. 無BNO果D 咪各自計
dependent 都唔識解, 你都係唔好移民英國了

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 10:53 AM 發表

有BNO 果個唔得, 就全部都唔得. 無BNO果D 咪各自計
dependent 都唔識解, 你都係唔好移民英國了
你邊度睇返黎架?你連英國嘅移民政策都唔識就出來扮專家。

大把俄羅斯富豪申請 investor visa 老婆仔女做 dependant 過去,最終佢本人唔做 PR 甚至唔去住,老婆仔女入晒籍啦。

作為 dependant,你靠你老豆取得 visa,之後你老豆唔會影響你,你都唔會影響你老豆,下一步做 PR 係自己靠自己架!

當年香港大把家庭都係咁,老豆唔坐移民監咪唔入籍囉,阿仔點會入唔到呀?你當年係未出世,定係屋企無錢移民呀?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-8-16 10:57 AM 發表

你邊度睇返黎架?你連英國嘅移民政策都唔識就出來扮專家。

大把俄羅斯富豪申請 investor visa 老婆仔女做 dependant 過去,最終佢本人唔做 PR 甚至唔去住,老婆仔女入晒籍啦。

作為 dependant,你靠你老豆取得 visa,之後你老豆唔會影響你,你都唔會影響你老豆,下一步做 PR 係自己靠自己架!

當年香港大把家庭都係咁,老豆唔坐移民監咪唔入籍囉,阿仔點會入唔到 ...
investor visa 靠既係錢, 唔係BNO 喎
你試下申請 investor visa 條友D 錢轉個圈就走左, 睇下佢成唔成功?

仲有所謂當年香港大把家庭, 老豆同個仔身份有分別嗎? 大家都係 CUKC/BDTC, 個仔邊度係靠老豆國藉身份取得移民資格?

宜家只係得老豆有BNO, 個仔甚至都唔係英國或英國殖民地出世, 點同.當年香港人移民, 帶個係台灣出世既親戚, 你估下有幾大機會帶到? 就算帶到, 個香港人轉個圈就走左, 你估下個台灣親戚會唔會成功取得永居權?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 11:09 AM 發表

你試下申請 investor visa 條友D 錢轉個圈就走左, 睇下佢成唔成功?

仲有所謂當年香港大把家庭, 老豆同個仔身份有分別嗎? 大家都係 CUKC/BDTC, 個仔邊度係靠老豆國藉身份取得移民資格?

宜家只係得老豆有BNO, 個仔甚至都唔係英國或英國殖民地出世, 點同.當年香港人移民, 帶個係台灣出世既親戚, 你估 ...
問題唔係乜嘢 visa,係所有種類嘅 visa 都係咁,dependant 同 principal applicant 互不影響。Visa 比你住五年,之後做唔做到 PR 就自己顧自己。

而且英國政府嘅 BNO visa 所有條件同 T1 investor 一模一樣。

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 11:09 AM 發表 

宜家只係得老豆有BNO, 個仔甚至都唔係英國或英國殖民地出世, 點同.當年香港人移民, 帶個係台灣出世既親戚, 你估 ...
當年我唔係講居英權,我係講加拿大、澳洲、紐西蘭。

老豆唔坐移民監咪唔入籍囉,阿仔點會入唔到呀?你當年係未出世,定係屋企無錢移民呀?

引用:
原帖由 JessePinkman 於 2020-8-16 11:15 AM 發表

當年我唔係講居英權,我係講加拿大、澳洲、紐西蘭。

老豆唔坐移民監咪唔入籍囉,阿仔點會入唔到呀?你當年係未出世,定係屋企無錢移民呀?
宜家係講移民英國, 唔係講緊其他國家.
唔好九唔搭八啦.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 11:17 AM 發表

宜家係講移民英國, 唔係講緊其他國家.
唔好九唔搭八啦.
全世界移民一個道理,就算講英國:

作為 dependant,你靠你老豆取得 visa,入境以後,你老豆住唔住唔會影響你,你住唔住都唔會影響你老豆,下一步做 PR 係自己靠自己架!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 巴巴先生 於 2020-8-5 05:32 AM 發表

班外國本土白人叫黑頭髮黃皮膚既人做"Fxxking Chinese"係唔識睇佢係咪黎自香港的.....
英國人其實好多都有修養(表面)
不過2-3月戴住口罩就真係會直接打人/扯口罩咁咋
(我親戚係英國讀書 講俾我知)

自己見到香港都日日有人鬧新移民
我都費事去搞移民了 人離鄉賤

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-8-16 11:28 AM 發表

過多五年咪知邊個係戇鳩仔 law
五年後如果你仲在生的話,記得出黎比我鞭。

樓上會員都講得有道理,唔下定決心放棄做香港人就咪以BNO身份搞移民英國。有錢有能力嘅,不如諗下澳洲或加拿大嗰啲好過。否則,中國可以玩殘你等你兩頭唔到岸就真係死得。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]