• 瀏覽: 3,302
  • 回覆: 10
  • 追帖: 1
【明報專訊】立法會選舉押後一年,至明年9月5日舉行,特首林鄭月娥昨先後接受電台及電視台訪問,她重申押後選舉不是剝奪選民的投票權。她在訪問中以新加坡為例,稱當地設有境外投票制度,因此較有條件在疫情下如期舉行選舉,認為本港需檢視選舉安排,包括境外投票、長者投票特別安排等,更特別提到應保留身在大灣區港人的選舉權。有學者質疑境外投票難以監督,易出現舞弊行為。有民主派議員斥境外投票背後有政治考量,因較貼近建制票源。全國港澳研究會副會長劉兆佳認為境外投票限於大灣區較易,但料中央政府未必容許所有海外香港永久居民投票。

支持係大灣區設投票站,到時泛民侯選人可到大灣區宣傳。
呢個係大好機會將民主普世價值觀向內地宣傳。
將民主及投票風氣帶入內地。
只要有機會將民主傳入內地就嬴了。

最後....獨裁者一定唔敢係內地設投票站

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/要聞/article/20200802/s00001/1596305552491/林鄭倡設境外投票-點名大灣區-蔡子強質疑易舞弊-民主派斥政治考量

吹吹水 , 咪當真
引用:
原帖由 負資產BBQ 於 2020-8-4 09:05 PM 發表
工聯會有大陸分部,食晒d票,對手足唔公平。
只要可以名正言順係內地宣傳投票及民主....香港人已嬴了
我幾乎可以肯定中共一定唔會比香港係大灣區設票站。
又或者只係可以給投票但唔比香港人上去宣傳。
不過唔比侯選人上去宣傳咁做於理不合

引用:
原帖由 top11 於 2020-8-4 10:00 PM 發表

八哥, 多謝你支持~
無錯啦~
唔需要成日嬉笑怒罵~
因為咁樣你都係歧視緊內地人~
總之大家加油為國家為人民做個文明的人~
要慢慢改善國家先得~
係大陸設投票站向強國人民示範民主投票當然要支持
不過獨裁者唔好只係比投票唔比泛民上去宣傳
當然監票都好重要
一定要搵民主大國的人來監票...咁先顯示出大公無私。

引用:
原帖由 希夷 於 2020-8-4 10:20 PM 發表
我家人在國內打工,
請問掂樣在國內投票?
最好強國每個城市都有票站
到時泛民每個城市長期派駐一個候選人宣傳民主投票

引用:
原帖由 希夷 於 2020-8-4 10:26 PM 發表

應該如此,
我係大灣區,子女係上海北京。
應該要公平,各地票站投票權。
睇來你都支持以投票選出議員
咁你支唔支持全國以投票形式選出"人代"。
如果支持....咁你點睇現在的"人代"。

引用:
原帖由 democrazyboy 於 2020-8-4 10:33 PM 發表

販民?過唔過到國安法先?過唔到冇得玩㗎,我肯定以後現有呢班販民都係冇得玩啦。
乜你未聽過 PLAN B 咩
如果有需要....香港人一定可以係全中國每個城市長期最少派駐一個候選人
呢D候選人唔一定要選到...最緊要係可以去大陸宣傳民主
一定有好多人出錢出力幫助.....

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-8-4 10:38 PM 發表

電子話你做假
點樣投票可以商量....最緊要比泛民候選人上去宣傳政鋼、教大陸港人民主投票。

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-6 02:36 PM 發表

中國境內美國人一直都可以投票選總統議員啦,又如何
所以我都支持係奴才大國內地設投票站...。
但大前提係候選人可以公平地到內地做選舉宣傳。

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-6 02:42 PM 發表

你幾時見有美國總統議員候選人去其他國家地區做選舉宣傳呀?
佢地唔去唔代表人地唔比佢地去宣傳
不過我相信香港人好樂意返內地宣傳香港的議會選舉

引用:
原帖由 apmichael 於 2020-8-6 02:50 PM 發表

上去記得要遵守當地法例
獨裁者的法香港人係會選擇性咁來遵守的

最近班保皇建制奴才好似冇再提大灣區設票站 

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]