• 瀏覽: 3,146
  • 回覆: 36
+2
繼食肆、院舍等成為高危染疫地方,街市亦是高危染疫地點,其中紅磡及土瓜灣街市先後有多名確診者曾踏足。食物環境衞生署宣布,由

源頭始終是由海外免檢疫人士引入吧

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20200804/bkn-20200804162553960-0804_00822_001.html

74X
最唔鍾意街市買魚,無論找返嚟嘅錢或者袋魚都係濕淋淋,整污糟晒雙手同銀包,亦唔合衞生。

如果魚檔肯接收 QR Code 畀錢就好。八達通都唔得,要檔主輸入金額,dood 張卡亦容易俾水彈到甚至跌落啲魚度。

引用:
原帖由 x747x 於 2020-8-4 06:17 PM 發表
最唔鍾意街市買魚,無論找返嚟嘅錢或者袋魚都係濕淋淋,整污糟晒雙手同銀包,亦唔合衞生。

如果魚檔肯接收 QR Code 畀錢就好。八達通都唔得,要檔主輸入金額,dood 張卡亦容易俾水彈到甚至跌落啲魚度。 ...
如果你咁怕,你只可去超級市場買魚。

政府是時候管理下這些海鮮檔口
個個擺d野出來,
根本條路都行不到
內地幾乎爆發點都是海鮮市場,
香港應該不例外
再深入d應該係個環境最適合病毒生存

如果根據猿怪獸之前既邏輯

街市只能封, 不能清洗「犯罪證據」喎!

引用:
原帖由 johnwong9394 於 4/8/2020 18:20 發表

如果你咁怕,你只可去超級市場買魚。
你有無去過大陸啲街市,完全乾手淨腳。

香港啲街市檔就唔肯學電子支付,寧願繼續污污糟糟。

引用:
原帖由 x747x 於 2020-8-4 06:22 PM 發表

大陸d街市不會好像香港d街市
將d野擺出行人路
大陸地方大

引用:
原帖由 香港奶茶飄飄 於 4/8/2020 18:26 發表

大陸d街市不會好像香港d街市
將d野擺出行人路
大陸地方大
路窄係一個問題,但仲係用現金交易,仲要污糟嘅紙,係另一個問題。

引用:
原帖由 x747x 於 2020-8-4 06:17 PM 發表

如果魚檔肯接收 QR Code 畀錢就好。八達通都唔得,要檔主輸入金額,dood 張卡亦容易俾水彈到甚至跌落啲魚度。 ...
先買魚,找回來的去買其他用去,我諗只能這樣🤔🤔

病毒不會是由海鮮漁獲而散播吧... 會否從海外漁工感染到病毒... 源頭範圍太廣了...

引用:
原帖由 瑪卡 於 4/8/2020 18:34 發表

先買魚,找回來的去買其他用去,我諗只能這樣🤔🤔
我就係咁做法,街市檔太守舊,好難改習慣。

不過近排都少咗去街市,去超市乾淨啲,9 點後仲好,少人。

引用:
原帖由 hwwong 於 4/8/2020 18:38 發表
病毒不會是由海鮮漁獲而散播吧... 會否從海外漁工感染到病毒... 源頭範圍太廣了...
西班牙喺 2019 年 3 月嘅海水樣本搵到新冠病毒,唔知真假,但即使有都應該較難由水感染到,況且都會煮熟。

由銀紙或其他物品,例如膠袋、刀、包裝等機會較大。

班街市佬全部唔肯戴口罩,見到已唔敢入

引用:
原帖由 x747x 於 2020-8-4 06:22 PM 發表

街市檔正是用現金,因不想被稅局知收入。

引用:
原帖由 johnwong9394 於 4/8/2020 18:56 發表

街市檔正是用現金,因不想被稅局知收入。
無錯,同的士一樣。但我覺得用個人帳戶收錢應該唔會 check,用 scanner scan 客嘅 qr code,即駁住收銀鐖先會計埋數。

否則,AlipayHK 剛推出嗰陣,每日過數都有印花,我嗰陣差不多日日同老婆互相過數,稅局應該搵上門。

而且老人家少用電子錢包,應該唔會佔整體生意額好高比例,但疫情期間有多個選擇畀客揀都係好事。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]