• 瀏覽: 1,287
  • 回覆: 14
(轉貼)2014年佔領運動期間在旺角亞皆老街涉違反禁制令的17人中,「四眼哥哥」鄭錦滿及侍應歐煜鈞早前承認藐視法庭罪,鄭錦滿今高等法院被判囚3個月,歐則被判罰款1萬元及監禁1個月,緩刑一年。
法官陳慶偉判刑時強調,法治保障我們所珍視的價值,而藐視法庭的行為正正損害法治,懲罰有關行為並非為了維護法庭的虛榮,而是要確保可繼續有效實踐法治。
陳官判刑時指出,案發時鄭錦滿手持黃色橫額及揚聲器,並長時間留在佔領區,明顯有參與佔領區的組織,蔑視警方要求各人離場的要求,毫不尊重法庭禁制令。陳官又斥責鄭錦滿早前出庭應訊一直玩手提電話,顯示他毫無悔意,遂判鄭錦滿即時入獄3個月。
陳官表示,歐煜鈞當時拒絕離開佔領區,被警員拘捕時亦不住掙扎,令警員受傷....

https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20170330/s00001/1490841248113/「四眼哥哥」鄭錦滿藐視法庭判監3月-官斥應訊玩手機無悔意-判刑確保法治

嗱~無屈人架....
又係熱狗隻監躉四眼哥哥潮州滿。

熱狗同隻借屍還魂影子犬,
都係一樣咁戇鳩又垃圾....

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-4 04:46 PM 發表
(轉貼)2014年佔領運動期間在旺角亞皆老街涉違反禁制令的17人中,「四眼哥哥」鄭錦滿及侍應歐煜鈞早前承認藐視法庭罪,鄭錦滿今高等法院被判囚3個月,歐則被判罰款1萬元及監禁1個月,緩刑一年。
法官陳慶偉判刑時強調,法治保障我們所珍視的價值,而藐視法庭的行為正正損害法治,懲罰有關行為並非為了維護法庭的虛榮,而是要確保可繼續有效實踐法治。
陳官判刑時指出,案發時鄭錦滿手持黃色橫額及揚聲器,並長時間 ...
入去享受精彩人生既另一面啦
4眼龜

引用:
原帖由 mikemike7252 於 2020-8-5 11:33 PM 發表

入去享受精彩人生既另一面啦
4眼龜
agree x2
享受精彩人生

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-6 09:22 AM 發表

agree x2
享受精彩人生
呢隻大曱甴真叻呀
有辨法入獄

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-6 10:38 AM 發表

呢隻大曱甴真叻呀
有辨法入獄
上次佔中,今次理大,有牌受

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-6 11:45 AM 發表

上次佔中,今次理大,有牌受
熱狗四眼監躉滿哥哥最貼切不過。

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-6 02:06 PM 發表

熱狗四眼監躉滿哥哥最貼切不過。
哈哈,坐完又坐,崩潰了

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-6 08:17 PM 發表

哈哈,坐完又坐,崩潰了
Cally名曲再坐一會....

引用:
原帖由 moyy 於 2020-8-9 11:30 PM 發表

Cally名曲再坐一會....
數字人吾Like睇大曱甴崩潰架
多D入來睇下四眼仔點死

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-10 08:45 AM 發表

數字人吾Like睇大曱甴崩潰架
多D入來睇下四眼仔點死
同意呀!睇下四眼仔點死

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-10 07:55 PM 發表

同意呀!睇下四眼仔點死
人地都崩晒潰,重笑佢
人吾笑,狗吠喇

引用:
原帖由 我愛孖煙囪 於 2020-8-11 07:58 PM 發表

人地都崩晒潰,重笑佢
人吾笑,狗吠喇
四眼哥哥
真係畀人笑到面黃.的水曱甴

引用:
原帖由 漁夫 於 2020-8-12 12:12 PM 發表

四眼哥哥
真係畀人笑到面黃.的水曱甴
又提下水曱甴

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]