• 瀏覽: 2,598
  • 回覆: 27
「事實核查」(Fact Check),搞清楚「邊句真、邊句假」。
------
2019年 警察暴力橫行無忌。
最近有一個【XX】網友留言關於一件 一名女警的警棍那個問題。
他說,已 fact check. 他的所謂 factcheck 是轉述警方的 辯解。
-----
我的評論:
其實,嚴謹的fact check, 應該客觀,獨立資訊,公信力,等等。
這位網友最好出來澄清:他 的政治色彩有沒有影響了他。
不要姑息警察暴力。

持劍衛道的精神是,在不影響中國目前執政者繼續執政之下,以正義消弭邪惡,本著自由平等博愛。改善 中國和香港的同胞的福祉。
提示: 違規內容已被屏蔽
即係無做Fact Check!

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-4 02:48 PM 發表
「事實核查」(Fact Check),搞清楚「邊句真、邊句假」。
------
2019年 警察暴力橫行無忌。
最近有一個【XX】網友留言關於一件 一名女警的警棍那個問題。
他說,已 fact check. 他的所謂 factcheck 是轉述警方的 辯解。
-----
我的評論:
其實,嚴謹的fact check, 應該客觀,獨立資訊,公信力,等等。
這位網友最好出來澄清:他 的 ...
樓主最尾一句已經是政治掛帥!

引用:
原帖由 大測量師炳文 於 2020-8-4 04:25 PM 發表 樓主最尾一句已經是政治掛帥!
一樓最尾一句?
政治掛帥?
請詳細說明你的意思。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-4 05:24 PM 發表

一樓最尾一句?
政治掛帥?
請詳細說明你的意思。
原來係白條!.

網上邊使fact check㗎!
一句網上傳聞加上據我所知、再唔係咪疑似囉!
你又唔係未用過呢啲招數。

fact check對你嚟講無咩意思。
俾人識穿咪推落網上傳聞咪過骨囉!

要澄清就唔該黑暴企出嚟展示傷勢。
有醫護㗎!
攞證據出嚟咪可以告警察囉!

樓主fact check咗邊個黑暴被打傷未?

警隊絕對唔可以俾黑暴老屈。

所謂fact check包唔包括轉貼蘋果立場大紀元😂

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 mart1212 於 2020-8-4 06:30 PM 發表 要澄清就唔該黑暴企出嚟展示傷勢。
有醫護㗎!攞證據出嚟咪可以告警察囉!樓主fact check咗邊個黑暴被打傷未?
警隊絕對唔可以俾黑暴老屈。
不要離題。
你有三次機會說說一樓提到的“以警察隊【被投訴者】的辯解 作為fact check”這個謬誤方法。

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-4 09:59 PM 發表

不要離題。
你有三次機會說說一樓提到的“以警察隊【被投訴者】的辯解 作為fact check”這個謬誤方法。
你不要離題就真:

以警察隊【被投訴者】的辯解作為fact check有幾謬誤?

唔以警隊、唔通用黑暴呀!黑暴無人性到用刀刺傷警員仲想搭飛機逃亡英國呀!

咪叫咗曱甴黑暴攞驗傷證明囉!
你fact check咗黑暴曱甴傷勢?

@mart1212
還有倆機會。
如果警察隊被投訴,而你要fact check, 須要找獨立材料,譬如錄影帶,記者。等等。
懂不懂?

引用:
原帖由 持劍衛道 於 2020-8-4 11:20 PM 發表
@mart1212
還有倆機會。
如果警察隊被投訴,而你要fact check, 須要找獨立材料,譬如錄影帶,記者。等等。
懂不懂?
8-31影片港鐵已交出。
黑暴欠警隊一個公道。
呢個你知唔知道?

什麼叫獨立材料?
黑暴嘅獨立材料?
黑暴和你一樣,不停誣衊警隊。

每當一哥呼籲黑暴企出嚟作證,黑暴有人報案嗎?

你呢個港奸,只懂抹黑。
要你攞證據又攞唔出!

咩都要講證據,有證據我支持你或黑暴去告警察。

你話記者,你咪叫記者攞證據出嚟囉!

你自己喜歡做港奸就唔好以為人哋都係。

你可以拉直接黑我!

唔好覆我呀!港奸。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]