• 瀏覽: 27,991
  • 回覆: 14
【明報專訊】江蘇高考成績放榜後,該省文科第一名白湘菱(圖)因歷史成績B+,無緣北京的清華大學、北京大學等內地名校,白湘菱昨表示已申請入讀香港大學,事件引發關注,網民稱她為「最慘文科狀元」。

這種人才, 港大爭取到是福氣

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/中國/article/20200803/s00013/1596392403414/歷史失手無緣清華北大-江蘇文狀元報港大惹議

熱賣及精選
引用:
原帖由 Peter_H 於 2020-8-4 12:26 PM 發表

冇哈忽牛津去了 早幾年喇
只要有入985實力既學生, 都有能力入牛津, 只係無錢去.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-8-4 12:46 PM 發表

專登失手?
女兒最終申請了香港大學,專業意向為金融類專業。

文科轉金融
佢既數學水平, 仍遠勝香港學生. 金融類沒問題, 輕鬆囉一級榮譽

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2020-8-4 01:00 PM 發表

數學好係去研究數學
金融要有開放思想先適合讀
金融其實即係應用數學

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 HKFabio 於 2020-8-4 02:50 PM 發表

國內好嘅大學多得很,唔好以為香港嘅大學所謂亞洲排名呃咗。

國內高考一年七百萬人考。佢地前一千名嘅可能都唔比香港嘅狀元學術能力低。

清華北大都有按省比例來分配入學人數,所以系江蘇呢啲大省全省前五名以內嘅先有可能入到。只系香港或者西藏呢啲地方有特別名額分落黎,同埋應該系一啲唔系最hit嘅主修嗰位同學先會有機會。林書豪都入到哈佛,但係佢只係入體育系。如果公平競爭,香港嘅同學(唔好話失手),攞滿 ...
林書豪間高中其實讀書都勁架

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-4 03:03 PM 發表

近兩年高考人數過千萬了。

2020年全國高考報名人數及歷年報名人數
省/市2020年2019年2018年2017年2016年2015年2014年2013年2012年各地高考報名人數全國1071萬↑1031萬↑975萬↑940萬940萬↓942萬↑939萬↑912萬↓915萬↓ ...
老實說 香港10A 未必贏到大陸中山大學之流的學生。 大陸高考除英文 深度廣度贏Dse太多

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2020-8-4 03:25 PM 發表

佢嗰種博士係在職攻讀嘅成人教育,半賣半送,唔係本科再考碩士研究班,再考博士班嗰種科班出身,唔值錢嘅。
文科博士一向唔值錢 講學校名氣既 哈佛文科博士咪值錢。 理科唔同 講原創性 邊間大學既博士出身唔太大關係 篇論文咩質素緊要點。

引用:
原帖由 atkatk002 於 2020-8-4 03:36 PM 發表

香港大學嘅文科博士都唔值錢??!!
你唔覺黃絲吹黎吹去都係沈旭暉,佢牛津博士, 如果佢係港大博士, 阿水理佢

引用:
原帖由 TWSK73 於 2020-8-4 03:49 PM 發表

老實講香港嘅大學都係靠大陸來嘅同學撐住,香港好多學生只愛走堂上莊,上堂爭坐後排搞手機瞌眼訓。睇下大學入面嘅研究生好多係內地生,認真做學問研究,無咗佢地,大學排名一落千丈 ...
係, 你講出真相, 但通常係發生理工科系, 理工科系內地生橫行,
但商科local都搏架, 因為要搏入四大, 搵大企intern,或爭成績做大企見習生.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2020-8-4 03:57 PM 發表

x2

加上佢讀書叻,成績好肯定會被同學排擠
一部份姐, 港人好陰濕, 扮想識佢, 實質囉料.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-8-4 03:56 PM 發表

白湘菱高考總分430分,語文、數學及英語總分在江蘇排第一,選測科目政治、歷史等級分別為A、B+。由於內地如北京大學、清華大學等高校對江蘇考生兩個選測科目的等級要求全為A或以上,最終清華北大等均無錄取她。白此前透露,自己的理想是南京大學。

有廣東網友稱,「香港最近一年發生的事情(反修例運動),可能全然不知」,並稱她會後悔的

點解唔去南京大學 ? 港大學畜會成班學畜暴徒,逢中必反,一定歧視 ...
南京點同港大比? 港大一畢業入投行, 起碼搵十皮. 南大畢業頂多咪去國企搵萬幾蚊.

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-8-4 04:04 PM 發表

X 2 !
香港10A港姐,劍橋法律系個麥明詩,竟然引用維基解答法例,真係把鬼 !
佢考左律師牌未?

引用:
原帖由 judylam651 於 2020-8-4 04:11 PM 發表

港大的威名,一畢業搵十皮,都係過去式了.......

南大畢業頂多咪去國企搵萬幾蚊,在內地讀大學先至有國際視野.....
港大商科囉一級榮譽, 剛入職投行搵五六萬唔難, 一二年後搵十萬都唔難
南大就難, 因為要面對北大清華復旦等競爭者, 而大陸有十四億人, 香港只有七百萬
投行職位又差唔多數量, 所以係港大搵食遠容易過係南大.

醒目梗係去香港搵食.

引用:
原帖由 wow... 於 2020-8-4 04:31 PM 發表

港大商科差過科大中大,香港畢業生一年有幾多個入到投行?不要誤導了
三大一年都唔少人入到投行架

引用:
原帖由 walkera2006 於 2020-8-5 10:38 AM 發表

清華畢業都無用,美國唔會俾簽證深造就業移民
不會 美國公司非常需要中國數學天才。 清華有一大堆

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]