• 瀏覽: 10,747
  • 回覆: 188
+3
Trump 明屈Tiktok, 迫用低價賣給美國公司。

美國都有好多投資在中國,中國一樣可以用同樣方式回應。到時美國公司一定會PK!

最後受傷害係兩個嘅無辜人民。Trump越玩越大,係咪要去到開戰先開心?

尾國=大賊頭!

引用:
原帖由 eos888 於 2020-8-4 03:28 PM 發表

睇睇Siri單野

引用:
原帖由 johnlong18 於 4-8-2020 11:14 AM 發表
美國總統特朗普(Donald Trump)8月3日對中國短片應用程式抖音海外版TikTok收購案表態稱,美國政府必須得到TikTok美國業務銷售價格的「很大一部分 .....
即係話『字節跳動』要將賣TikTok收到的錢交俾美國政府?
恭喜美國人,終於實行共產主義了
咁我不如執左佢算啦

咪由得佢封殺,得罪成億美國年輕人,咪即係幫拜登拉票囉

引用:
原帖由 expedia 於 2020-8-4 04:09 PM 發表
睇睇Siri單野
我有睇,但係個語音系統真係中國註冊先嘅。

翻查資料,ZL200410053749.9專利於2004年申請,2009年獲得授權,是中國人機互動智能機器人的基礎專利之一。2012年6月上海智臻以Apple Siri專利侵權為由,向上海市第一中級人民法院提出告訴,Apple隨即提出「專利無效」反制。直至今年7月,國家知識產權局確認ZL200410053749.9專利權屬於上海智臻,故今次上海智臻可以要求蘋果停止侵權同索償。
https://inews.hket.com/article/2713598/【中美角力】小i機器人控告蘋果Siri專利侵權%E3%80%80蘋果:Siri不包含其專利特徵(第二版)

正如學者翟東昇所說,即使字節跳動的高層當年也曾經迷信美國製度優勢和經濟競爭力,但這其實是中國精英群體共同的心路歷程,包括華為高層,包括我們這些學者,其實都是在向西方學習的過程中變強的。迷信和崇拜老師是人的本能,但是當我們有一天能夠破除這種迷信,能夠用實力挑戰和擊敗曾經的老師,才是真正的學有所成。幫助14億中國人乃至75億地球人徹底打破對美國道德、制度和力量的迷信,任重道遠。

引用:
原帖由 匯豐銀行 於 4-8-2020 11:29 AM 發表
先話封殺,之好又話微軟買要中國徹資都重唔夠,宜家完成買賣後重要“共產”大部份tik tok資產,我真系比傻Trump你笑死我
南京條約要割讓香港
華盛頓條約要割讓TikTok
幾時要割讓埋華為?阿里巴巴?騰訊?北斗衛星?
特朗普成為美國的秦始皇,一統天下

引用:
原帖由 cwbguy 於 2020-8-4 04:13 PM 發表

即係話『字節跳動』要將賣TikTok收到的錢交俾美國政府?
恭喜美國人,終於實行共產主義了
咁我不如執左佢算啦
其實咁好多反美利器
唔明點解要賣
字節唔缺錢只係唔進入美國市場
利用Tiktok獨家加入國產出口手機未重好玩
等美國知道自己點用媒體毒害世界

老尾賊性難改,無恥賊國。

引用:
原帖由 eos888 於 2020-8-4 04:17 PM 發表

我有睇,但係個語音系統真係中國註冊先嘅。

翻查資料,ZL200410053749.9專利於2004年申請,2009年獲得授權,是中國人機互動智能機器人的基礎專利之一。2012年6月上海智臻以Apple Siri專利侵權為由,向上海市第一中級人民法院提出告訴,Apple隨即提出「專利無效」反制。直至今年7月,國家知識產權局確認ZL200410053749.9專利權屬於上海智臻,故今次上海智臻可以 ...
Apple已經計劃將6條生產線移去印度
已經聞到魷魚香
準備失去中國三四成盈收

感覺上美國財政上已經出現很大問題,先能夠做出這個咁肉酸既動作....

引用:
原帖由 peter925 於 2020-8-4 03:01 PM 發表
總統已完全失晒方寸,醜態盡出,成隻曱甴噉,笑死西方各國,影衰晒西方幾百年文明,完全破壞資本主義理念,等同自殺前嘅瘋狂。
上帝要你滅亡,必先讓你瘋狂

引用:
原帖由 expedia 於 2020-8-4 04:31 PM 發表
Apple已經計劃將6條生產線移去印度
已經聞到魷魚香
準備失去中國三四成盈收
喺台積電,Apple 之前都試過MacBook Pro 工廠搬返去美國生產,但係出現咗好多小問題。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]