• 瀏覽: 29,205
  • 回覆: 6
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 adolfchan-417 於 2020-8-4 10:09 AM 發表

22納米芯片將量產  北斗定位更準

香港文匯報訊(記者 周琳 北京報道)隨着北斗系統第55顆衛星成功發射,北斗三號全球衛星導航系統於7月31日正式開通,邁進全球服務新時代。中國衛星導航系統管理辦公室主任冉承其昨日在國新辦發布會上介紹,北斗系統28nm工藝芯片已經量產,22nm工藝芯片即將量產。目前,大部分智能手機均支持北斗功能,支持高精度應用的手機已經上市,構建起集芯片、模塊、板卡、終端和運 ...
日本仔話北斗系統有反彈道導彈功能

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:20 AM 發表

個名無變就等於啲技術無變

「手提電話」都幾十年啦
果然仲未爬出井嚟。
北斗一代就可以發短信,北斗二代可以發語音,請問你有無用過GPS嚟發短信同語音呢?
GPS有漂移現象,北斗唔會。
唉,仲話鄉港喺國際大都會~~~點解咁多井蛙?

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2020-8-4 10:32 AM 發表

抄功課梗係快過自己做功課
咁中國抗疫無得抄,尾國佬有得抄都死緊15萬人,就嚟500中招

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我是中國香港人 於 2020-8-4 10:40 AM 發表

因為好多無知以為22納米芯片就係落後,完全唔知點解?

大型設備完全唔需要用5、7等納米芯片,個D係製程技術高,唔代表粒IC有幾勁?
手機空間小要放多功能晶片(IC)就需要5、7等納米芯片,縮小面積。
實際應用22納米芯片卓卓有餘。 ...
工業用嘅芯片最緊要喺穩定,fault risk 機會細,就算喺宜家用緊嘅比較新嘅生產線仲可以搵到8086/80286呢啲CPU整嘅單片機。
就算MTR呢啲control system,都喺講緊20年先更新換代,最緊要穩定。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬼屋肥沃的神童 於 2020-8-4 10:47 AM 發表

中國境內應該系北斗更精準,全球范圍內仲系GPS更准確
中國北斗精準除咗衛星密度高,仲有5G網絡助力。
尾國唔敢入南海9段線就喺因為南海島嶼已經佈置咗5G軍事網絡,導彈精確度可以達到0.1米

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 LauLQ 於 2020-8-4 12:29 PM 發表

其實5G又好北斗又好, 都係多舊魚既產物

5G比你快又點? 用得著係邊先? 光纖仲快, wifi 都唔慢...加上次級既5G己經好足夠.

兩秒download 5套戲, 最後咪又係要用10個鐘去睇完....

而北斗, 全世界都用緊GPS ,汽車可能用得最多, 比你準到零點零零零一mm 又如何? 有何用途?  當然總有些地方用得著, 但係唔 ...
所以話你on9怕你嬲,你自己去睇下鄉港啲搵食車喺用google map 定喺用高德地圖啦,井蛙

引用:
原帖由 briancccc 於 2020-8-4 12:34 PM 發表

我手機用北斗,真係準得誇張,唔止spot倒building,連我公司坐個位置都準。我公司比較大,從一個meeting room行去另一個meeting room, 都見到個位置一直移動。但一切換gps就指左去第二度。 ...
我上次去火炭搵棟大廈,用googlemap 嗰位置📍跳嚟跳去,要轉返百度地圖先搵到自己喺邊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]